Ahilik Derneği'nden Ahilik Haftası kutlaması

Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri çerçevesinde Kahramanmaraş Ahilik Hareketi Derneğince gerçekleştirilen programda yüz yıllardır süren gelenek yeniden canlandırıldı. Örsle demir dövüldü, ahiliğin önemi anlatıldı, mesleğinde ömrünü geçirmiş, sektörüne eleman yetiştirmiş emektarlara onur ödülü verildi.

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde gerçekleşen program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Mehteran gösterisinin mest ettiği gecenin açılış konuşmasını yapan Ahilik Hareketi Derneği Başkanı Kadir Can Şentürk Ahiliğin kelime anlamının ‘Kardeş ve Eli Açık Cömert’ anlamına geldiğini fakat ahiliğin kelimelere sığdırılamayacak kadar geniş bir olgu olduğunu dikkat çekti.

Ahilik kavramı kelimelere sığdırılmaz

Ahilik geleneğini yaşatmak, bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla dernek kurduklarını da anımsatan Başkan Şentürk; “Derneğimizi kurarken; karşılık beklemeden makam ve sıfatları önemsemeden, doğduğumuz şehir ve içinde yaşadığımız yüce Türk milletine borcumuz var usulünü kendimize şiar edindik. Şubat ayında kurduğumuz derneğimizin filizlendiğini görmek mutluluk verici. Bununla birlikte yaptığımız olumlu davranışların temsil ettiğimiz kutsal davaya, hataların ise şahsımıza ve nefsimize hamledilmesi hususunda rica ederiz.” Dedi.

32 Farklı sanat ve zanaat dalıyla sanayi devrimini gerçekleştirdi

Anadolu’nun Türkleşmesinin mucizevi bir olay olduğuna da vurgu yapan Kahramanmaraş Ahilik Hareketi Derneği Başkanı Kadir Can Şentürk konuşmasında: “Bundan tam 1000 yıl önce 1040 Dandanakan ile Anadolu’nun kapıları bizlere açıldığında buraları nakış nakış işleyen gönül erlerimiz vardı. Bu gönül erleri Yunus’tur, Mevlana’dır, Hacı Bektaş’tır, Hoca Ahmet Yesevi’dir ve Ahi Evran hazretleridir. 12. yüzyılda 32 farklı sanat ve zanaat dalını örgütleyerek Anadolu’da sanayi devrimi yapmanın adıdır ahilik, Kadının yerinin köleden öteye gidemediği devirde, baciyan-ı rum yani Anadolu bacıları adında oluşum kurarak türk tarihinde ki kadının yerinin ne olduğunun bize en şeffaf göstergesidir ahilik.” Dedi.

Pabucu dama atılma terimi buradan gelmektedir

Pabucu dama atılmak deyimiyle, denetlemenin yerinin ve 21. Yüzyılda topluma dayatılan toplam kalite yönetiminin 100 yıl önce Ahi Evran hazretleri tarafından uygulandığını da hatırlatan Başkan Şentürk ahilik kavramını şöyle özetledi; “Orta sandığı uygulaması ile, ihtiyacı olanlara faizsiz para aktarılması uygulamasından dolayı yardımlaşmanın paylaşmanın ve tüm finansal sistemlerin atasıdır ahilik, Yamaklıktan, çıraklığa, kalfatalıktan ustalığa geçen tekamül süreciyle mesleği hususunda bedel ödemiş ve sonuna kadar mesleğine sahip çıkarak saygı duymanın adıdır ahilik, Konya, kayseri ve Kırşehir savunmasında Selçuklu ile hercümerç olup, canı pahasına savaşmanın ve Moğol istilasına karşı dik durmanın ve 93 yaşında şehitlik mertebesine savaşarak ulaşan Ahi Evranın milletine bıraktığı duasıdır ahilik, Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir, komşum daha siftah yapmadı ona buyrun ahlakıyla ahlaklanan kendi ihtiyacı varken dahi başkasına ikram edebilme hamiyetperverliğini göstermenin kendisidir ahilik.”

Devletlerimizin yaşamasında ahiliğin önemi büyük

Başkan Şentürk’ün konuşmasının ardından kürsüye gelen Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Sefer Aycan da yaptığı konuşmada Ahilik kültürünün Türk Kültürü olduğunu vurgu yaptı. Aycan, “Devletlerimizin var olmasında, yaşamasında, bugünlere gelmesinde Ahilik kültürünün, yaşantısının, inancının çok büyük etkisi vardır. Çağlar değişiyor ama önemli olan insanın değer yargılarının değişmemesidir. Bu değerler doğrultusunda çağları yorumlamak ve çağların üstünde hareket etmek, Türk gibi yaşamak hepimizin görevi olmalıdır.” dedi.

Kervancıoğlu ve Pekel ailesinden duygulu anlar

Konuşmaların ardından MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Arif Şen ve Ahilik Hareketi Derneği Başkanı Kadir Can Şentürk’ün örste demir dövme ile devam eden programda duygulu anlarda yaşandı. Kahramanmaraş dondurma sektörünün önemli markalarından Kervan Pastanelerinin Kurucu Turgut Pekel, damadı Kervan Pastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kervancıoğlu’nun şed’ini kuşattı, önlüğünü taktı. Görevini Kervancıoğlu’na devir eden Pekel, çok küçük yaşta yanına gelen Sami Kervancıoğlu’nun dürüstlüğü ve sebat etmesiyle başarıyı elde ettiğini söyledi. Pekel; “çırakken yanıma geldi, çalışkan ve dürüst biriydi. Bende kızım verdim, çıraktı ortak oldu, şimdi mal sahibi oldu şükür ve benim için bu mutluluk verici bir olaydır” dedi.

Bu kuşağı bende sonrakilere devir edeceğim

Şed’ini kuşatan Kayın Pederi ve ustası Turgut Pekel’e övgüler yağdıran Sami Kervancıoğlu ise ustasının Kuşağını bağladığını, bu önlüğü ise kendisinden gelen aile bireylerine devir edeceğini söyledi. Kervancıoğlu; “ Benim için bu kuşağın çok büyük bir anlamı var. Kayınpederimin, ustamın bağladığı kuşağın benim için çok büyük önemi var, anısı var. Geçen gün biliyorsunuz, tezgah başında 46. Yılımızı hep birlikte kutladık. Bende bu kuşağın büyük bir sorumluluğu oldu, Osmanlı döneminden gelen bu geleneği yaşatmak adına, Mustafa ve Yaşar Pekel bey ile oğlum Turgut Pekel Bey’e bizden sonra bu kaşağı devir edeceğiz.” Dedi.

Ahilik onur ödülleri sahiplerini buldu

Konuşmaların ardından sektörlerinde ömrünü geçirmiş, emek vermiş emektarlara Ahilik Onur ödülü verildi. Ödül alan isimler ise şöyleydi; “Halit Bağrıaçık, Sema Kaptanoğlu, Nimet Arıkan, Hasan Belikırık, Battal Çevik, Tevfik Karaman, Ali Önyurt, Mesut Karslıoğlu, Şenol Bilginer, Hasan Çiçek, Nihat Dündar, Gömlekçi Nuri, Fehmi Arıkan, Ahmet Karaciğer, Metin Şanlan, Ramazan Doboğlu”

Ödül törenin ardından gece, Ozanlar Dernek Başkanı Öksüz Ozanın mini konseriyle son buldu.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!