- Haberler
- Kahramanmaraş
- Ahilik ruhu, Kahramanmaraş çarşılarında hayat buluyor
Ahilik ruhu, Kahramanmaraş çarşılarında hayat buluyor
Kahramanmaraş Ahilik Hareketi Derneği Başkanı Kadir Can Şentürk, Ekonomi-X Gazetesi'ne verdiği özel röportajda, esnaf duası geleneğini yeniden canlandırmak için başlattıkları çalışmaları anlattı.
Her Cuma günü aynı adreste buluştuklarını belirten Kahramanmaraş Ahilik Hareketi Derneği Başkanı Şentürk, "Her cuma sabah saat 09.00'da Kapalı Çarşı'nın Sultan Saraçhane Kapısı önünde toplanıyoruz. Kapalı Çarşı, Türkiye’nin en büyük çarşılarından biri ve içerisinde yer alan Bakırcılar Çarşısı’nda eski dönemlerde kullanılan bir 'Dua Kubbesi' var. Tarihçilerden öğrendiğimize göre, geçmişte esnaflar burada çorbalarını içip dualarını ederek işlerine başlıyorlarmış. Biz de bu geleneği yeniden canlandırmaya karar verdik.
Bugüne kadar altı haftadır aralıksız devaam ediyoruz. Her cuma sabahı 10 dakika süren bu dua etkinliğini gerçekleştiriyoruz ve ardından işlerimize dönüyoruz. Bu bizim için büyük bir zaman kaybı oluşturmuyor ama o günümüzü huzur içinde geçirmemize vesile oluyor." Dedi.
Hayalimiz, Kahramanmaraş’ın farklı çarşılarında bu geleneğin yaşatılması
Bir hayallerinin olduğunu vurgulayan Şentürk, "Uzun vadede hedefimiz, Kahramanmaraş’ın 7-8 farklı çarşısında her cuma sabahı bu duaların okunarak güne başlanması. Biz bu kıvılcımı başlattık ve inanıyoruz ki Kapalı Çarşı esnafı ve Kahramanmaraş halkı sahiplenerek bu geleneği yaşatacaktır.
Şimdilik Kapalı Çarşı’da düzenlemeye devam ediyoruz. Belki 10 hafta, belki 15 hafta, belki de 20 hafta sürecek. Öncelikle bu geleneğin oturmasını sağlamamız gerekiyor. Gelenek tam anlamıyla yerleşmeden farklı bir yere geçersek, sürdürülebilir olmaz. O yüzden burada sağlam bir temel atmaya çalışıyoruz." Dedi.
Esnafımızdan büyük destek görüyoruz
Şentürk, "İlk gün bu etkinliğe katılan esnaflarımızın gözlerindeki ışıltıyı gördüm. 'Her hafta devam edecek misiniz?' diye sordular ve büyük bir heyecanla sahiplendiler. Katılım her geçen hafta artıyor ve insanlar bu geleneği benimsiyor. Bize destek olmak isteyenler de çıkıyor, ‘Omuz olalım, birlikte bu geleneği yaşatalım’ diyorlar. İnşallah bu kültürü Kahramanmaraş’ta köklü hale getirerek yaşatacağız." İfadelerine yer verdi.
Bakmadan Geçme





