• Haberler
  • Teknoloji
  • Aliağa güneş hücresi ve güneş paneli entegre üretim tesisi açıldı

Aliağa güneş hücresi ve güneş paneli entegre üretim tesisi açıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin güneş paneli üretiminde büyük bir atılım gerçekleştirerek Avrupa'da lider konuma geldiğini belirterek, 'Güneş paneli imalatı için 2012'den bu yana toplam yatırım tutarı 71 milyar liraya ulaşan 135 yatırım için teşvik belgesi düzenledik.' dedi.

Kahramanmaraş, 18 Ocak 2025 -

Bakan Kacır ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İzmir’de Aliağa Güneş Hücresi ve Güneş Paneli Entegre Üretim Tesisi Açılış Töreni’ne katıldı. Yenilenebilir enerji teknolojileri alanında ulusal ve uluslararası arenada başarıyla faaliyet gösteren Smart Güneş Teknolojilerinin 800 MW/yıl kapasiteye sahip yeni güneş hücresi tesisinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını dileyen Kacır, şunları söyledi:

Türkiye olarak özellikle son yıllarda, güneş paneli üretiminde büyük bir atılım gerçekleştirerek Avrupa'da lider konuma geldik. Dünyada dördüncü sıraya eriştik. Güneş paneli üretiminde; ingottan panele kadar değer zincirinin tüm halkalarında üretim yetkinliğine sahibiz. Elbette bu başarı kendiliğinden olmadı. Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM), yenilenebilir enerji yatırımlarını ekonomik açıdan uygulanabilir hale getirdi. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) modeli ise enerji teknolojilerinde yerlileşmeyi hızlandırdı.  

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak teşvik ve destek mekanizmalarımızla; ülkemizin güneş enerjisi sanayisinin, araştırma ve inovasyon ekosistemimizle güçlü bir sinerji içinde büyümesini sağlıyoruz. Teşviklerimizle 2012'den bu yana 5 bin 284 Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımı tamamlandı. 160 milyar liralık sabit yatırım gerçekleşti. 7 bin 255’den fazla istihdam sağladık.

Türkiye’nin güneş paneli üretim kapasitesi elde etmesini hedefledik, adımlarımızı bu doğrultuda attık. Güneş paneli imalatı için 2012’den bu yana toplam yatırım tutarı 71 milyar liraya ulaşan 135 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. Son 22 yılda TÜBİTAK eliyle güneş enerjisi alanında 683 projeye, bin 347 bilim insanı ve gencimize toplam 5,8 milyar lira destek verdik.

Ülkemizin Ar-Ge altyapısını güçlendirmek amacıyla kurulan ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni, ulusal araştırma merkezlerimiz arasına dâhil ettik.  Merkezimiz bünyesinde; fotovaltaik teknolojileri, modül teknolojileri, güç elektroniği, şebeke ve sistem entegrasyonu başta olmak üzere güneşten enerji üretimi ile Ar-Ge başlıklarında yürütülen projeleri destekliyoruz. Tüm bu adımlarımız neticesinde güneş enerjisi sanayimizin son yıllarda kat ettiği muazzam mesafe, panel üretimine kıyasla daha Ar-Ge yoğun basamaklarını oluşturan ingot, wafer ve hücre aşamalarında üretim ve teknoloji geliştirme kabiliyetlerimizi güçlendirmek için bize cesaret veriyor.

Aynı zamanda, üretim sürecinin tüm aşamalarında güneş enerjisi sanayimizin kabiliyetlerini geliştirmesi; sektörümüzün rekabetçiliği ve enerji arz güvenliğimizin sağlanması adına stratejik bir ihtiyacı da ifade ediyor.  Diğer yandan; önümüzdeki büyük fırsat penceresini de görüyoruz.  Entegre yatırımların hayata geçirilmesini mümkün kılacak büyük bir pazara sahibiz.

Avrupa ve ABD’de 2030 yılına kadar gerçekleştirilecek yeni güneş santrali yatırımlarının kapasitesinin 650 GW olması öngörülüyor. Mevcut üretim altyapımızı katma değerli üretimi odağa alan yatırımlarla beslemek; küresel güneş paneli pazarında ülkemizin etkin bir oyuncu olması için anahtar rol oynuyor. Ülkeler arasında yükselen duvarlar, ticaret ve teknoloji başlıklarında pek çok pazara açılan kapı niteliğindeki Türkiye’miz için yeni yatırımların hayata geçmesini hızlandırma potansiyeli taşıyor.

Son dönemde teşvik politikalarımızı güncelledik. Yüksek teknoloji yatırımlarını önceleyen ve kapsamlı destekleri devreye alan bir yapıya kavuşturduk. Güneş santrallerinin kurulumuna ilişkin teşviklerimizi Türkiye’de üretilen güneş hücresi kullanımına yönlendirdik. Bir yandan da güneş hücresi üretim kapasitemizi artırmak üzere, teşviklerimizle ingot dilimleme aşaması veya öncesindeki bir aşamadan başlayarak gerçekleştirilecek toplam yıllık 6,5GW kapasiteye sahip 4 yatırımın önünü açtık.

HIT-30: Güneş hücresi üretimi, geçtiğimiz yıl temmuz ayından Sayın Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı teşvik programı HIT-30’un ilk çağrı başlıkları arasında da yer alıyor. Çağrımız doğrultusunda güneş hücresi üretimine ingot dilimleme aşamasından başlayan yıllık asgari 5GW üretim kapasiteli yatırımlara nitelikli ve kapsamlı destekler sunuyoruz.

Bugün de yenilenebilir enerji teknolojileri alanındaki yolculuğumuzda çok önemli bir yatırımı İzmir’de faaliyete geçiriyoruz. Smart Güneş Teknolojileri, ingottan panele kadar tüm üretim süreçlerini kapsayan, yıllık 2 GW kapasiteye sahip güneş paneli yatırım planını hayata geçireceğini bizlerle paylaşmıştı. Sayın Cumhurbaşkanımızın kararıyla; proje bazlı yatırım teşviki sunduğumuz, ülkemizin üretim ve ihracat gücüne kıymetli katkı sağlayacak bu yatırımın ilk fazında firma; 2023 yılı mart ayında 1,2 GW/yıl üretim kapasitesine sahip panel üretim tesisini burada devreye aldı. Ardından açılışı için bir arada olduğumuz yıllık 800 MW kapasiteli güneş hücresi yatırımını tamamladı.

Tabi bu yatırımı kıymetli kılan bir diğer unsur da devamında gerçekleştirilecek wafer ve ingot yatırımı.  Zira bu yatırım, güneş enerjisi sektörümüzün ingot ihtiyacını karşılamanın ötesinde, teknoloji savaşlarının kritik hâle getirdiği çip üretiminde de Türkiye’ye stratejik bir kabiliyet kazandırma potansiyeli taşıyor.  

Son 22 yılda düzenlediğimiz 6 bin 754 yatırım teşvik belgesi ile şehrimizde 990 milyar lira tutarında sabit yatırımın ve 190 bin kişilik istihdamın önünü açtık.  Sayılarını 10’dan 14’e yükselttiğimiz organize sanayi bölgelerimizde 96 bin ilave istihdam oluşturduk.  Şehirlerimizde kalkınmanın önemli bir unsuru olarak gördüğümüz KOBİ’lerimizi KOSGEB eliyle desteklemeyi sürdürüyoruz.

İzmir’de, 22 yıl önce KOSGEB desteklerinden yararlanan KOBİ sayısı bir elin parmaklarını geçmezken, biz 72 bin 214 KOBİ’ye 8,5 milyar liranın üzerinde destek sağladık. Şehrimizde Ar – Ge ve inovasyonu güçlendirecek adımları da hep birlikte attık. İzmir’e kazandırdığımız 103 Ar – Ge, 26 Tasarım merkezi ve 6 teknoparkta teknoloji geliştirme çalışmaları yürütülüyor.

İzmir Kalkınma Ajansımız eliyle şehrimizin yerel potansiyelini harekete geçirecek 665 projeye 5,2 milyar lira destek verdik.  Geçtiğimiz ay Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından ilan edilen ve bölgesel kalkınma politikalarımızın beş yıllık yol haritasını oluşturan Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisinde, İzmir’i rekabet gücünü yükselteceğimiz potansiyel bir küresel şehir olarak tanımladık.

Stratejimizde; turizm, temiz enerji ve çevre teknolojilerini de İzmir’in küresel rekabet gücünün artırılması için öncelikli sektörler olarak adresledik. Ülkemizin 81 ilinin sahip olduğu potansiyelin değerlendirilmesi adına, yakın dönemde devreye alacağımız Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programımızla da İzmir’e yeşil teknolojilere yönelik yeni tesisler kazandıracağız. Yüksek teknolojili üretime odaklanarak şehrimize değer katmaya ve İzmir’in büyüme ivmesini artırmaya devam edeceğiz.

Törene, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti İzmir milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya ve Yaşar Kırkpınar, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, AK Parti İl Başkanı Bilal Saygılı, MHP İl Başkanı Veysel Şahin ve diğer ilgililer katıldı.
 

Bakmadan Geçme

Gazetecin - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!