Altınşehir, yeniden ayağa kalkıyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin ardından, şehirdeki birçok sektörde olduğu gibi kuyumculuk sektöründe de büyük hasar meydana geldi. Depremin etkileriyle başa çıkmak ve sektörün yeniden canlanmasını sağlamak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Ekonomi-X Gazetesine özel açıklamalarda bulunan Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, Dulkadiroğlu bölgesindeki Altınşehir için güçlendirme ihalesinin yapıldığını duyurdu.

Yaklaşık bir buçuk yıl süren zorlu çalışmalar sonucunda, Altınşehir'in güçlendirme ihalenin 750 milyon TL’ye yapıldığını duyuran Başkan Hacı Mustafa Öz, çalışmaların 12 ay gibi kısa bir sürede tamamlanacağını müjdeledi.

Deprem sonrası yoğun çaba

Öz, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “6 Şubat'ta yaşanan ve merkez üssü Kahramanmaraş olan deprem, 11 ilimizi etkiledi. Bu iller arasında en ağır hasarı Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman aldı. Bu durum, tüm sektörlerde olduğu gibi kuyumculuk sektöründe de ciddi hasara neden oldu. Biz, 6 Şubat depreminden hemen sonra, karşılaştığımız problemleri aşmak için yoğun girişimlerde bulunduk. Yaklaşık bir buçuk yıl geçti ve gerçekten büyük bir zaman kaybı yaşandı. Bu zaman kaybını telafi etmek adına, deprem bölgelerindeki zemin çalışmaları, altyapı çalışmaları ve ruhsat işlemleri oldukça vaktimizi aldı.

Kahramanmaraş'ta, Dulkadiroğlu bölgesinde ilk ruhsat alan birimlerden biri olduk ve şu anda ruhsatımız alındı. İhale ilanına çıkıldı ve Cuma günü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ihale yapıldı. Tabii, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın bazı şartları var. Prosedürler biraz yavaş ilerliyor, ancak elimizden geldiğince hızlı davranarak nihayet ihale aşamasına geldik. Umarım bir aksaklık olmazsa, Cuma günü ihale yapılır ve yirmi gün içerisinde inşaat ve güçlendirme çalışmaları başlayacak.

Maliyet ve finansman planı

Evet, güçlendirme çalışmaları yeni deprem yönetmeliğine göre yapılacak. Zarar gören ve görmeyen tüm bina yeni deprem yönetmeliğine göre güçlendirilecek. Bu çalışmanın maliyeti yaklaşık 700 milyon ile 1 milyar TL arasında tahmin ediliyor. İhale aşamasından sonra yirmi gün içinde alan firmayla sözleşme imzalayacağız. Sözleşme imzalandıktan sonra binamızı onlara teslim edeceğiz ve yaklaşık 12 ay içinde tamamlanmasını bekliyoruz.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, iş yerlerinin teslimi sırasında yapılan masrafın %50’sini bizden talep edecek. Geri kalan %50 kısmını ise 13 yıl içinde kredi desteği olarak geri ödeyeceğiz. İş yeri ödemeleri, teslim edildikten sonra başlayacak. Bunun yanı sıra, esnaflarımızdan kontrol mühendisi ücretleri, çalışan personel ücretleri, güvenlik ücretleri gibi masrafları aylık olarak tahsil edeceğiz.

Altınşehir'in geleceği

Kahramanmaraş'ta şu anda kuyumculuk üretimi yapmak oldukça zorlaştı. İnsanlar farklı yerlerde çalışıyor. Daha önce otopark alanına yaptığımız 186 iş yerinde, bir kısmı orada, bir kısmı Altınşehir'in idari binasının altında çalışıyor. Diğerleri ise şehrin farklı yerlerinde bulabildikleri yerlerde üretimlerine devam ediyorlar. Bu yıl sektörde biraz kriz yaşanıyor gibi görünüyor. Ancak krizleri fırsata çevirmek bazen çok işimize yarıyor. Altınşehir'e geri döndüğümüzde, bambaşka bir teknoloji ve heyecanla çalışmaya devam edeceğiz. İnşallah Altınşehir işlevini kazanır ve yepyeni projelerle, yeni yatırımlarla Kahramanmaraş kuyumculuk sektörünü daha da ileriye taşırız.
 

Bakmadan Geçme