2 milyon 411 bin 916 araç, tek tek denetlendi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 29 Ağustos - 5 Eylül 2024 tarihleri arasında Emniyet ve Jandarma trafik ekiplerince ülke genelinde gerçekleştirilen trafik denetim sonuçlarını açıkladı. Bakan Yerlikaya, bu tarihler arasında toplam 2 milyon 411 bin 916 aracın denetlendiğini ve trafik güvenliğini sağlamak amacıyla sıkı bir takip sürecinin yürütüldüğünü belirtti.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, özellikle hız ihlalleri ve araç muayenesi gibi konular başta olmak üzere birçok alanda sıkı denetimler gerçekleştirildi. Mevzuata aykırı olarak ışıklı veya sesli uyarı cihazı (çakar) kullanan 220 sürücüye işlem yapılırken, hız sınırını aşan 117 bin 687 sürücü hakkında cezai işlem uygulandı.

Ayrıca, periyodik muayenesi olmayan 24 bin 259 araç, emniyet kemeri kullanmayan 15 bin 935 sürücü ve sürücü belgesi bulunmayan 15 bin 475 sürücü de denetimler sırasında tespit edildi. Bunun yanı sıra, zorunlu mali sorumluluk sigortası olmayan 9 bin 498 araca işlem yapıldı. Toplamda 432 bin 299 araç ve sürücüye çeşitli trafik kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle cezai işlem uygulandı.

Hız ihlalleri trafik kazalarının başlıca sebebi

Bakan Ali Yerlikaya, 2024 yılının ilk 8 aylık döneminde meydana gelen ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının %36'sının aşırı hız nedeniyle gerçekleştiğine dikkat çekti. Hız ihlallerinin trafik güvenliğini ciddi şekilde tehdit ettiğini vurgulayan Yerlikaya, "Trafik kazalarının başlıca nedenlerinden biri olan aşırı hızla etkin bir şekilde mücadele ediyoruz. Hız kurallarına uymayan sürücüler hem kendi hayatlarını hem de trafikteki diğer sürücülerin hayatlarını riske atıyor," dedi.

Emniyet kemeri hayat kurtarıyor

Yerlikaya, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerde sürücü ve yolcuların emniyet kemeri kullanmamasının kazaların sonuçlarını ağırlaştırdığını belirtti. "Emniyet kemeri kullanımı, trafik kazalarında can kayıplarını %45, ağır yaralanmaları ise %60 oranında azaltmaktadır. Şehirlerarası otobüsler de dahil olmak üzere tüm araçlarda emniyet kemeri kullanımı yasal bir zorunluluktur," ifadelerini kullanan Yerlikaya, trafikte kurallara uyulmasının önemine dikkat çekti.

Trafik kurallarına uyalım, sevdiklerimize güvenle kavuşalım

Son olarak, Ali Yerlikaya vatandaşlara seslenerek, trafikte aşırı hız yapmamaları ve emniyet kemeri kullanmayı ihmal etmemeleri çağrısında bulundu. "Yolculuklar sizleri sevdiklerinize kavuşturmak içindir, ayırmak için değil. Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım ve sevdiklerimize güvenle ulaşalım." dedi.

Bakmadan Geçme