2 yılın altındaki suçlara yeni düzenleme geliyor

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında, 'Yargı Reformu Strateji Belgesi hazırlanırken toplumun geniş kesimlerinin görüşlerinin aldık. Belgede 264 hedef yer alıyor, bu hedeflerin bazıları için kanun değişikliği gerekiyor.' dedi.

Kahramanmaraş 12 Şubat-

Adalet Bakanı Tunç, canlı yayında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı. İhtiyaç duyulan bölgelerde mahkeme sayılarının artırılması adına çalışmalara başlandığını kaydeden Bakan Tunç, bazı istinaf mahkemelerinde de daire sayılarının artırılması çalışmalarının yapıldığını belirtti.

Yeni reformlara ihtiyaç olacaktır

Yargı Reformu Strateji Belgesi'yle ilgili soru üzerine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargı alanında reform ihtiyacının bitmeyeceğini, toplumun ihtiyaçları, suç tiplerinin değişmesi karşısında yeni reformlara ihtiyaç duyulacağını dile getirdi.

Bakan Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi hazırlanırken toplumun geniş kesimlerinin görüşlerinin alındığını aktardı ve belgede 264 hedefin yer aldığını, bu hedeflerin bazıları için kanun değişikliği gerektiğini bildirdi.

İdari olarak yapılacaklara ilişkin Adalet Bakanlığı olarak harekete geçtiklerini anlatan Bakan Tunç, ilk olarak hazırladıkları paketin ceza adaleti sistemine ilişkin olduğunu ifade etti.

İhtiyaç duyulan bölgelerde mahkeme sayılarının artırılması adına çalışmalara başlandığını kaydeden Adalet Bakanı Tunç, bazı istinaf mahkemelerinde de daire sayılarının artırılması çalışmalarının yapıldığını belirtti.

Bakan Tunç, yargılama süreçlerinin hızlandırılması adına topyekun bir gayret göstereceklerini vurgulayarak, mevcut kanunda Yargıtay üye sayısının 200'e düşürülmesinin öngörüldüğünü, atlamalı temyiz uygulamasına geçilmesi halinde Yargıtay'ın üye sayısının düşmemesinin gerekli olduğunu ifade etti.

2 yılın altındaki suçlarda tutuklama düzenlemesi

Talepler doğrultusunda ceza adaleti sistemiyle ilgili birçok hususa Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında 'el atacaklarını' bildiren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bunlardan birinin de tutuklama tedbirine ilişkin olduğunu kaydetti.

Ceza üst sınırı 2 yılın altındaki bazı suçlarda tutuklama yasağının bulunduğunu, bunun toplumda 'cezasızlık' olarak algılandığını belirten Bakan Tunç, '2 yılın altında kalan suçlar bakımından suçun işleniş şekli, kişinin suç işleme eğilimi ve suçun kamu düzenini bozma tehlikesi gibi hususlarda hakime takdir yetkisinin verilmesi, tutuklama tedbiri bakımından eleştiriyi ortadan kaldırabilecek bir düzenleme bu. Milletvekillerimizin takdirine bunu arz edeceğiz.' diye konuştu.

Bakan Tunç, denetimli serbestlik uygulaması konusunda da cezasızlık algısının önüne geçmek için düzenleme yapılacağını aktararak, 'Koşullu salıverme tarihine kadar ceza infaz kurumunda geçecek sürenin 5'te 1'ini cezaevinde kalması yönünde bir düzenleme. Bu durumda 1 yıl ceza alan 2,5 ay, 6 ay ceza alan 1 ay, 3 ay ceza alan 18 gün, 1 ay ceza alan 6 gün gibi. Bu bizim taslağımız. Milletvekillerimiz 5'te 1 değil 6'da 1 diyebilir.' ifadesini kullandı.

Adalet Bakanı Tunç, hafta sonu infaz, gece infaz, konutta infaz müesseselerinin de daha etkin hale getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bazı suçların ceza alt sınırlarının da yükseltilmesinin 'cezasızlık algısını' ortadan kaldırabilecek düzenlemelerden olduğunu vurgulayan Bakan Tunç, genel güvenliğin kasten tehlikeye düşürülmesi, meskun mahalde silah atılması gibi eylemlerde de ceza miktarlarının yeniden değerlendirilmesinin gerekli olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, soru üzerine, 'Genel afla ilgili herhangi bir çalışma söz konusu değil. Böyle bir çalışma gündemimizde yok.' yanıtını verdi.

Yangınla ilgili şu anda 22 tutuklu var

Bolu Kartalkaya'da 78 kişinin hayatını kaybettiği otel yangınıyla ilgili konuşan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, olayın ardından kurtarma çalışmalarıyla beraber adli soruşturmanın hemen başlatıldığını, 6 Cumhuriyet savcısı görevlendirildiğini ve olay yeri inceleme bilirkişi heyetinin oluşturulduğunu dile getirdi.

'Bu yangının çıkmasına neden olan kim varsa, sorumlu kimse, hangi makamda olursa olsun sonuna kadar araştırılması lazım' ifadesini kullanan Adalet Bakanı Tunç, 'Böyle bir ortamda sorumluların yargı tarafından soruşturulmaması, bir ayrım yapılması söz konusu olamaz. Şu anda 22 tutuklu var.' bilgisini paylaştı.

Eylem Tok ve Timur Cihantimur'un iadeleri

İstanbul'daki ölümlü trafik kazası sonrasında gittikleri ABD'de tutuklanan Eylem Tok ve Timur Cihantimur'un Türkiye'ye iadelerine karar verilmesine ilişkin soru üzerine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'Bu karar temyize tabi bir karar, ilgililer itiraz edebilir. Kesinleştikten sonra Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığına gönderilir karar. Dışişleri Bakanlığında idari itiraz da yapılabilir, kesinleştiğinde de iadeleri gerçekleştirilmiş olur.' yanıtını verdi.

Adalet Bakanlığı olarak süreci başından bu yana takip ettiklerini belirten Tunç, 'Kaza sonrası olay yerini terk etmekle toplum vicdanında da olumsuz bir durum söz konusu oldu.' değerlendirmesinde bulundu.

Sahte içki soruşturmalarında 40 tutuklama

Bakan Tunç, soru üzerine, sahte içki nedeniyle yaşanan ölümlere ilişkin Ankara ve İstanbul'da Cumhuriyet başsavcılıklarınca soruşturmaların başlatıldığını anımsattı.

Sahte içki soruşturmaları kapsamında İstanbul'da 18 şüphelinin tutuklandığını, 10 şüphelinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını hatırlatan Adalet Bakanı Tunç, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmalarda ise 22 kişi hakkında tutuklama, 38 kişi hakkında ise adli kontrol kararı verildiğini bildirdi.

Bakmadan Geçme