3 bin yıllık Tarihi Maraş Kalesi hizmete açılıyor

3 bin yıllık geçmişi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kahramanmaraş'ın Kurtuluşunun sembol mekânı Tarihi Maraş Kalesi'nde basın mensupları ile bir araya gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Ramazan Bayramı sonrasında çevre düzenlemesi tamamlanan Tarihi Maraş Kalesi'nin halkın hizmetine açılacağını söyledi.

Kahramanmaraş'ın merkezinde bulunan kalenin kesin inşa tarihi bilinmemektedir; fakat Geç Hitit Dönemlerinde(M.Ö. IX. yüzyıl) inşa edildiği düşünülür. Kale, kentin merkezinde çevresine hâkim bir tepede, stratejik bir noktada oluşu ayrıca önemlidir.

Özellikle 7-8. yüzyıllar da Bizanslılar ve Müslüman devletlerarasında sık sık el değiştirdiği için kale defalarca tahrip olmuş onarım görmüştür. Bu noktada esaslı bir onarımın Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman(1520-1566) tarafından yaptırılmıştır. Ünlü seyyah Evliya Çelebi 1642-1672 yıllarında Maraş'a gelmiş ve Maraş kalesinden bahsederken burada 1 camii bulunan 100 haneli bir mahalleden bahsetmesi kale alanın önemini gösterir bir bilgidir. Yapının son durumu 1960-1970 yıllarına aittir. Bu noktada hali hazırda tarihi kültürel değeri yanında, duruşu, özellikleri ve şehri kuşatan tarifsiz panoramasıyla ziyaretçilerine ayrı bir keyif sunmaktadır.

Yaklaşık 3 yıl süren restorasyon çalışmaları ile Kahramanmaraş Kalesi yepyeni bir görünüme kavuşturuldu. Kahramanmaraş'ın dondurma, biber gibi önemli gıda ürünlerinin yanında Kahramanmaraş kalesi de şehir için önemli bir yere sahip. Tarihi kapalı çarşısı, Ulu cami, taş medrese gibi alanları kuş bakışı görme imkanı sunan kale, Ramazan Bayramı sonrası sade ve şık tasarımı ile ziyarete açılacak.

Kahramanmaraş medyası ile bir araya gelen Başkan Güngör, 3 bin yıllık geçmişi bulunan Tarihi Maraş Kalesi'nde çevre düzenleme ve bakım çalışmalarını tamamladıklarını ifade ederek, Ramazan Bayramı sonrasında halkın hizmetine açacaklarını söyledi.

Küçük teleferik sistemi kuracağız

Kültür Bakanlığı'nın restorasyon çalışmalarının ardından kalenin tekrar Büyükşehir Belediyesine devredildiğine dikkat çeken Güngör: “Tarihi Maraş Kalemizde çevre düzenleme ve bakım çalışmalarını tamamladık.

Bundan sonra kalemiz için üç aşamalı çalışmalarımıza başlayacağız. İlk etapta kalemize araç girişini minimize edeceğiz. Aşağı kısımlarda parklanma yerleri yaparak araç çıkışı durduracağız. Yürümede zorlanan hemşerilerimiz için de aşağıdan buraya akülü araçlarla çıkışı sağlayacağız. Bunun yanı sıra kalemizin etrafında kalemizin tarihi dokusuna uygun cephe iyileştirme ve dönüşüm çalışmaları yapacağız. Aşağı kesimde otoparkın olduğu bölgeden Acemli Camiine kadar alanda kamulaştırma çalışmaları yaparak oradan -Anıtlar Kurulu'ndan izin alabilmemiz durumunda- kalemize çıkış için bir asansör ya da küçük bir teleferik sistemi ile kaleye çıkış sağlayacağız.

Bayrak direğinin olduğu bölgede Milli Mücadelemize uygun bir şekilde çalışma yapacağız. Çünkü ziyaretçilerimiz oraya geldiği zaman hem resim çektirsinler hem de o tarihi yaşasınlar istiyoruz. Anıtlar Kurulu'ndan izin alabilmemiz durumunda yapacağımız bir diğer husus ise surların üzerine yürüme mekanları ve seyir terasları oluşturmak. Bir diğer husus ise kalemizi araç girişine kapattıktan sonra kaleye girişin tarihi kapısından olması ve çıkışta ise kalemizin tarihine ilişkin, tarihçilerimizin hazırlayacağı tanıtım metinlerine yer vererek insanların kalemiz hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak” diye konuştu.

Bayrak Yolu Oluşturacağız

Kale ve civarında çalışmalara devam edeceklerini dile getiren Başkan Güngör: “Şehirlerin kimlikleri ve tarihleri var. Bunları yaşatmak lazım. Bizim şehrimizin tarihini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için övündüğümüz ve haklı olduğumuz bir tarihimiz var. Bu tarihimizi yaşatmak için de Ulu Cami'den kalemize kadar bir Bayrak Yolu oluşturacağız. Bu projede Ulu Cami'ye gelen bir kişiyi o tarihi yaşatarak kaleye kadar ulaştırsın istiyoruz. Bu şehre değer kazandıracak kültürel bir kimlik olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Kapalı Çarşı'dan cephe iyileştirme başlıyor

Çalışmaların bununla sınırlı kalmayacağının altını çizen Başkan Güngör: “Ulucami'den İş bankasına kadar olan bölgede Kapalı Çarşımızda cephe iyileştirmesine başlıyoruz. Projemiz tamamlandı. Birkaç örnek çalışma yaparak eksik gedik bir şey var mı ona bakacağız. Bazen bütüncül çalışma yaptığınızda eksikleri gidermek zor olduğu için birkaç örnek çalışma yapıp bakacağız ve yolumuza o şekilde devam edeceğiz.” Dedi.

Başkan Güngör daha sonra basın mensuplarının kendisine yönelttiği soruları da cevaplandırdı.

Bakmadan Geçme