31 Aralık'a kadar uzatıldı!

İkinci el otomobil satışına yetki belgesi, garanti gibi çeşitli düzenlemeler getiren yönetmelik için uyum tarihi 31 Aralık 2019 tarihine kadar uzatıldı.

1 Ocak 2020 itibari ile yürürlüğe girmesi beklenen Yönetmelik ikinci el satışı yapılan yerleri, ödeme yöntemlerini ve satış şartlarını düzenliyordu.

İkinci el otomobil satışında büyük yenilikler getiren yönetmeliğin uyum süresi yılsonuna kadar uzatıldı. Resmi Gazetede yayınlanan karara göre satışlara getirilen ekspertiz ve yetki belgesi zorunluğu gibi uygulamalar için 4 aylık uyum süresi daha tanınmış oldu.

İkinci el ticareti için yetki belgesi gerekecek

İlgili yönetmeliğe göre ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti, işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaflar tarafından yapılabilecek. Ticaret il müdürlüğü tarafından verilen yetki belgesi olmayanlar ikinci el otomobil ticareti yapamayacak. Yine yönetmeliğe göre, alınan yetki belgelerinin geçerlilik süresi 5 yıl iken belgenin devredilemez olması dikkat çekiyor. Yetki belgesi şartlarında ise kişinin ticari güvenirliliği, iflas etmiş bile olsa yeniden güvenirliği kazanmış olması yönetmeliğin öne çıkan diğer maddeleri olarak verilebilir.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yönetmenlik değişikliği ile 2. El araç alım saım işi ile uğraşanlar için Yetki Belgesi alma süresi 31.12.2019 tarihine kadar uzatıldı. Mesleki Yeterlilik Belgelerini alanalar Yetki Belgelerini yılsonuna kadar tamamlayacak.

Bakmadan Geçme