7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi başladı
Türk bilim insanları, Dünya'nın kara kutusunu keşfetmek üzere yeni bir yolculuğa başladı. 7'nci Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılan 19 bilim insanı, İstanbul'dan yola çıktı. Cumhurbaşkanlığı himayesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uhdesinde TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsünün (KARE) koordinasyonunda gerçekleştirilecek seferde, Beyaz Kıta'nın şifrelerini çözecek yeni bilimsel araştırmalar yürütülecek.
Antarktika'ya gerçekleştirilecek 7'nci ulusal bilim seferi başladı. Seferle ilgili ilk açıklama Bakan Varank'tan geldi. Varank, Konya'da Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü Tanıtım Programına katıldı.
Bu sene gerçekleştirilen sefere ilk kez 3 lise öğrencisi de katıldı. TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programı Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen “Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması”nda birinci olan Antalyalı lise öğrencileri yeryüzünün en büyük buz çölünde biyoplastikler üzerine çalışmalar yapacak.
Burada bir konuşma yapan Varank, şunları söyledi: Biz Antarktika ile ilgilenmeye Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu sayesinde başladık. Antarktika'da şu anda 50'den fazla ülkenin araştırma merkezi var. Ama Türkiye burayla bizim iktidarımıza kadar hiç ilgilenmemiş. Baktığınızda Dünya'nın geçmişiyle de geleceğiyle de ilgili eğer bilimsel araştırma yapacaksınız bunun doğal laboratuvarı neresi? Antarktika. Bizden kimse buralarla ilgilenmemiş. Ta ki Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Burada böyle önemli bir durum varken Türkiye olarak biz geride kalamayız.' deyip oraya bilim seferleri başlatana kadar.
Şu anda bizim Antarktika'da geçici bilim üssümüz var. Niyetimiz ne? Oraya kalıcı bilim üssü kurabilmek. Bakın 50'den fazla ülkenin orada üssü var. Bir tane Müslüman ülkenin orada bilim üssü yok. Bunu kim yapacak? Allah'ın izniyle biz yapacağız. İşte bu vizyonu ortaya koyabilmek önemli.
Bilim seferine giden bilim insanlarının arasında 3 lise öğrencisi var. Kim bu öğrenciler? TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Yarışmasında birinci olan öğrenciler. Biz, birinci olan lise öğrencilerini Antarktika'ya gönderiyoruz. Kendi yaptıkları projelerini bizzat orada deneyecekler. İşte bizim ufkumuz, vizyonumuz bu kadar geniş. 20 sene önce ‘Yarışmada birinci olan lise öğrencilerini Antarktika'ya göndereceğiz.' desem herhalde bana inanmazdınız. Bizim gerçekten niyetimiz, bilimle, teknolojiyle kalkınan bir Türkiye inşa etmek. Bunun yolu da gençlere yatırım yapmaktan geçiyor.
Bakan Varank'ın açıklamasının ardından sefere katılacak bilim insanları, İstanbul Havalimanı (İGA) VIP Terminalinde bir araya geldi. Pasaport işlemlerinin ardından bilim seferine katılan ekip, Antarktika'daki geçici Türk Bilim Üssü'nün bulunduğu Horseshoe Adası'na ulaşmak üzere yolculuğa başladı.