80 bin 221 hak sahibine konutlar dağıtılacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, çeşitli ziyaretlerde bulunmak ve programlara katılmak üzere Malatya'ya gitti.
Kentteki temasları kapsamında ilk olarak Malatya Valiliğini ziyaret eden Bakan Işıkhan, Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı. Ardından şehirdeki çalışmalar hakkında Malatya Valisi Ersin Yazıcı'dan bilgi alan Işıkhan'a plaket takdim edildi.
Daha sonra, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye Yüzyılı'nda Çalışma Hayatı Buluşmaları" toplantısında iş insanları ve STK'larla bir araya gelen Bakan Işıkhan burada yaptığı konuşmada, Malatya'yı ikinci ziyareti olduğunu hatırlatarak, “Sizleri daha çok dinlemek, hem ilimiz özelinde yapılan ve yapılacak faaliyetleri yerinde incelemek, hem de talep ve ihtiyaçları tespit etmek üzere il il, ilçe ilçe gezmeye devam ediyoruz. Özellikle sahadan halkımızdan gelen talepleri tespitleri, ilk ağızdan duymak bakımından bu buluşmaları çok önemsediğimi ifade etmek istiyorum” dedi.
İşçimizin de işverenimizin de esnafımızın da hakkını gözetecek politikaları yürüttük
Işıkhan, bugüne kadar vatandaşlardan gelen talep ve istekleri hiçbir zaman geri çevirmediklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “İmkanlarımız ölçüsünde her zaman insan odaklı, millet odaklı bir yönetim anlayışını benimsedik. İşçimizin de işverenimizin de esnafımızın da hakkını gözetecek politikaları yürüttük. Önce dinledik, tüm şartlar çerçevesinde bunları değerlendirdik ve ardından icraata dönüştürdük. Cumhur İttifakı olarak bizim başarımızın sırrı da tam olarak burada yatmaktadır. 21 yıldır bu azmi ve çabayı hiç kaybetmedik. Çünkü bizim yönetim anlayışımızda durmak yok, kendini tekrar etmek yok. Hep daha iyisi, daha ilerisi ve daha fazlası var.”
6 Şubat'ta Malatya ve 10 ilin büyük bir yıkımla karşı karşıya kaldığını anımsatan Bakan Işıkhan, o günün üzerinden bir yıl geçmesine rağmen acı ve hüznün ilk günkü gibi yerini koruduğunu söyledi. Depremden etkilenen bütün vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Işıkhan, asrın felaketinde dostlarını, yakınlarını, evlatlarını, ailelerini kaybedenlere baş sağlığı yaralanan ve hala tedavi görenlere de acil şifalar diledi.
En kısa sürede Malatya'daki 80 bin 221 hak sahibine konutlar dağıtılmış olacaktır
Bakan Işıkhan, kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin ve vatandaşların tek yürek olup dünyada hiçbir ülkenin bu kadar kısa sürede atlatamayacağı bir yıkımın üstesinden geldiklerinin altını çizerek, şöyle devam etti: “Bir ay gibi çok kısa bir süre içerisinde yıkılan evlerimizi, hastanelerimizi yeniden yapmaya başladık. Geçici barınma alanlarımız, konteyner kentlerimizi çok kısa bir sürede kurduk ve düzene koyduk. Bu, bizim Cumhur İttifakı ile ne kadar güçlü bir devlet haline geldiğimizi de gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde toplam 6 bin 181 konutumuzun kuraları çekilerek hak sahiplerine dağıtılmıştı. Şu anda ise 18 bin konutun yapımı hızla devam ediyor. İnşallah en kısa sürede Malatya'daki 80 bin 221 hak sahibine konutlar dağıtılmış olacaktır. 11 şehrin tamamında büyük bir konut seferberliği olduğunu görüyorsunuz. Öyle ki, deprem bölgesinde önümüzdeki iki ay içinde 75 bin, ardından her ay 15-20 bin konut tamamlanıp, vatandaşlarımıza teslim edilecek.”
Malatya'nın, Milli İradenin kalesi bir şehir olduğunu belirten Işıkhan, “İnşallah Malatya'yı diğer şehirlerimizle birlikte el birliği ile tekrar ayağa kaldıracağız. Özellikle çalışma hayatını, ekonomisini ve üretimini yeniden canlandırma noktasında daha fazla destek olacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, tüm Bakan arkadaşlarımız, ilgili yöneticilerimiz ve kurumlarımızla birlikte Malatyalı hemşerilerimizin deprem öncesi düzenine en kısa sürede dönebilmesi ve yaşamın normalleşmesi için elimizden gelen tüm gayreti göstermeye devam edeceğiz. Malatyalı kardeşlerimizi hiçbir koşul ve ortamda yalnız bırakmadık ve bırakmayacağız. Bu süreçte Valiliğimiz, Afet Koordinasyon Merkezimiz ve Belediye Başkanlarımızla, İl Başkanımız ve teşkilatımızla da irtibat halinde olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Malatya'nın daha önce 500 olan TYP talebini şimdi 750'ye çıkardık
Bakan Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak deprem bölgesine yönelik çok önemli çalışmalar yürüttüklerine işaret ederek, şu bilgileri paylaştı: “Yaptığımız hamlelerle Malatya'nın üretiminde, istihdamında, çalışma hayatında çok olumlu sonuçlar aldık. Bundan sonra da şehrimizin ulaştığı her aşamada ihtiyaç duyduğu yeni uygulamalarla adım adım kalkınmasını sağlayacağız. Deprem sonrası Olağanüstü Hal ilan edilen illerde işçilerimizin işten çıkarılmalarını sınırlandırdık. Kısa Çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret Desteği uygulamasını derhal başlattık. Toplum Yararına Programlarını derhal hayata geçirdik. Deprem bölgesinde toplamda 58 bin 75 Malatya'da toplam 6 bin 686 vatandaşımızı TYP'den faydalandırdık. Burada Malatya'mıza da TYP konusunda desteklerimizin devam edeceğini ifade etmek isterim. Malatya'nın daha önce 500 olan TYP talebini şimdi 750'ye çıkardığımız müjdesini de siz kıymetli Malatyalı kardeşlerimle paylaşmak isterim. Hayırlı, uğurlu olsun inşallah. Bu kapsamda 13 milyar 749 milyon lira ödeme gerçekleştirdik. Deprem bölgesinde işverenlerimizin Sosyal Güvenlik Kurumu'na vermekle yükümlü oldukları her türlü bilgi, belge ve beyannamelerinin son verme tarihini 30 Nisan 2024'e kadar erteledik. En büyük adımlarımızdan biri olarak deprem bölgesindeki iş insanlarımızdan ve siyasetçilerimizden gelen talepler doğrultusunda Aktif İşgücü Programlarımızı deprem bölgesi için çok daha avantajlı hale getirdik. İstihdama Dönüş Programı adını verdiğimiz yeni uygulama kapsamında, Malatya, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde istihdam taahhüt oranını yüzde 30'a düşürdük. İstihdam süresini de fiili kurs ve program gün sayısına indirdik. Ayrıca depremden etkilenen illerde işverenlerin İşbaşı Eğitim Programı ve Mesleki Eğitim Kurslarındaki yükümlülüklerini yerine getirmemeleri durumunda uygulanan yasaklılık yaptırımlarını da kaldırdık. Ayrıca İstihdama Dönüş Programıyla Malatya dahil 4 il ve 2 ilçede Mesleki Eğitim Kursu ve İşbaşı Eğitim katılımcılarına zaruri gider ödemelerini yüzde 30 artırarak 850 lira kadar ödenebilmesini de sağladık.”
Malatya'da çalışma hayatında çok ciddi sonuçları bir yıl içerisinde aldıklarına vurgu yapan Işıkhan, “Bu çabaların sonucunda depremden önce Malatya'da çalışan sayısı 124 bin 882'ydi. depremin ardından bu sayı yarı yarıya düşmüş, 62 bin 685'e kadar inmişti. Verdiğimiz destekler ve uyguladığımız programlarla çalışan sayısını bir yıl içinde 62 binden 109 bine kadar çıkardık. Yani depremden önceki çalışan sayısını neredeyse yakalamış durumdayız. Kısa bir süre içinde çalışan sayısı bakımından inşallah deprem öncesi dönemi yakalayacağız, hatta bunun da üzerine çıkacağız” diye konuştu.
İş pozitif kadın istihdam projesi
Bakan Işıkhan, yakın zamanda İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da teşrifleriyle İş Pozitif Kadın İstihdam Projesi'nin duyurusunu yaptıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti: “Yeni yüzyıla mührünü vuracak Türkiye'nin kadınları adına önemli bir proje olarak kadınların gücü olmadan sürdürülebilir kalkınma ve hedeflerimize ulaşmamızın mümkün olmadığını da vurgulamak istiyorum. Kadınlarımızın ekonomik ve toplumsal hayata aktif ve üretken katılımını destekleyecek projeler geliştirme gayreti içerisindeyiz. Kadınların yenilikçi bakış açısına, çözüm odaklı fikirlerine güveniyoruz. Proje kapsamında on Bakanlığımızın proje ortağı olduğu, tüm kamu ve özel sektör kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları arasındaki istihdam eşleştirme süreçlerini kayıt altına alacak, İş Pozitif adı altında bir sistem kurmuş olduk. İş Pozitif, istihdama yönelik eğitim veren ve çeşitli kurslar düzenleyen işgücü ihtiyacı olan ve istihdam oluşturma potansiyeline sahip aktörler çevrim içi olarak bir araya gelebilecekler. Bunun da temeli aslında bir işbirliği sistemini de kurmuş olacağız. Kadınlarımızın kayıtlı çalışma hayatına aktif olarak katılımlarının artırılması, hibe, teşvik, kredi ve muafiyetler aracılığıyla kadın girişimciliğinin yolunun açılması ve aynı zamanda işverenlerin de teşvik edilmesine önemli bir katkı sağlamayı hedefliyoruz.”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bugüne kadar sözünü verip de yapmadıkları hiçbir yatırım, üretim hamlesi olmadığını belirten Işıkhan, “Bizler yola çıkarken bu yüzyılı emeğin, üretimin, çalışmanın yüzyılı yapacağız demiştik. 21 yıldır olduğu gibi bugün de aynı hassasiyetle çalışma hayatı başta olmak üzere, her alanda vatandaşıyla, halkıyla iç içe olan, kronikleşmiş ne kadar sorun varsa tek tek çözen bir yönetim anlayışıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Bakan Işıkhan, işçi, emekçi, işveren, yatırımcı ve üreticiyi mağdur etmemek için bugüne kadar ellerini taşın altına koymaktan çekinmediklerini bundan sonra da aynı anlayışla çalışmalarını sürdüreceklerine dikkati çekerek, “Bizim derdimiz millet. Bizim derdimiz, ülkemizi maruz kaldığı tüm zorluklar karşısında refaha ulaştırmaktır. Genel icraatlerdeki başarımızın temelini oluşturan unsur, hiç kuşkusuz yereldeki çalışmalarımızdır. Çünkü şunu hepimiz çok iyi biliyoruz ki gelişim, ilerleme ve kalkınma yerelden başlar. Türkiye artık yüz yıllık bir zamanı geride bırakmış, ikinci yüzyılında yeni destanlar yazmaya niyetli, önümüzdeki yüzyıla mührünü vurmaya kararlı bir ülkedir. Dolayısıyla 31 Mart seçimleri bu yüzyılın ilk seçimi olması sebebiyle tüm il ve ilçelerimiz için önemli bir dönüm noktası olacak. Şunu unutmamalıyız ki, güçlü Türkiye hedefimize giden yol her bakımdan güçlü şehirlerden geçiyor” ifadelerini kullandı.
“Sadece Bakanınız olarak değil, aynı zamanda bir kardeşiniz olarak da Malatya'ya hizmet yolunda ben de sizlerle birlikte olacağım” diyen Işıkhan, “Her zaman yanınızda ve destekçiniz olacağım. Hep birlikte el ele verip Türkiye'ye ve Malatya'ya dair hedeflerimizi, projelerimizi anlatacak tüm hemşerilerimizle de hemhal olacağız” şeklinde konuştu.