Adalet Bakanı Tunç, 'Filistin'de insanlık suçu işleniyor'
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Filistin'de dünyanın gözü önünde çocuk katliamı yaşandığını vurgulayarak, '7 Ekim'den bu yana çocuklar öldürülüyor. Maalesef bebekler katlediliyor. Filistin'de insanlık suçu işleniyor, Filistin'de savaş suçu işleniyor, Filistin'de bir soykırım yaşanıyor ve bu soykırımdan en fazla etkilenen de maalesef çocuklarımız' dedi.
‘Yarının Dünyasında Bugünün Çocuk Hakları Paneli'nde konuşan Adalet Bakanı Tunç, “Filistin'e destek mitingleriyle insanlar yürüyor. Ve oradaki çocukların artık katledilmemesi noktasındaki insanlık vicdanı meydanlarda duyarlılığını dile getiriyor. Dolayısıyla bu duyarlılık, bu insanlık vicdanının uluslararası kuruluşlara da yansıması lazım” ifadelerini kullandı.
Dünya Çocuk Hakları Günü'nü, kutlama günü olarak değil, Filistin'de şehit edilen çocukları anma günü olarak kutladıklarını söyleyen Bakan Tunç, "Hak mutlaka bir gün yerini bulacak. Elbet bir gün bu soykırımı yapanların uluslararası ceza mahkemesinin huzuruna çıkıp o çocukların o bebeklerin hesabının mutlaka verecekleri gün gelecek, buna inanıyoruz. Ve biz de bunun mücadelesini vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Filistin'de insanlık suçu işleniyor
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına değinerek, Fiilstin'de bir soykırım yaşandığını söyledi. Bakan Tunç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “İçimiz çok buruk olarak Çocuk Hakları Günü'nde bir aradayız. 7 Ekim'den bu yana dünyanın gözü önünde maalesef çocuk katliamı yaşanıyor. Çocuklar öldürülüyor. Maalesef bebekler katlediliyor. Filistin'de insanlık suçu işleniyor. Filistin'de savaş suçu işleniyor. Filistin'de bir soykırım yaşanıyor. Ve bu soykırımdan en fazla etkilenen de maalesef çocuklarımız. Çocuklar bütün savaşlarda hep en çok etkilenen, bütün olumsuzluklardan en çok etkilenen ve çevresindeki tehlikelere karşı da en korumasız kişiler. İşte Filistin'de de maalesef 7 Ekim'den bu yana 40 günü aşkın bir zamandır çocuk katliamı, insanlık dramı yaşanıyor, dünyanın gözü önünde. 12 binden fazla, 13 bine yakın insan Filistinli şehit edildi ve bunun 5 bine yakını çocuklardan oluşuyor. Ve çocuk ve kadınlardan oluşan oran yüzde 70'i geçti. Masum sivillerin üzerine maalesef bombalar yağdırılıyor. 1917 yılından bu yana toprakları işgal edile edile küçücük bir alana sığdırılan, Gazze'ye sığdırılan 2,5 milyon insan maalesef bugün bir soykırıma, topraklarını terk etmeye zorlanıyorlar. Ve bütün dünyanın gözü önünde bu gerçekleşiyor.”
Dünyada hakkaniyeti, adaleti, hukuku, insan haklarını, çocuk haklarını savunmaya devam ediyoruz
Filistin'de yaşananlara bütün dünyanın sessiz kaldığını söyleyen Bakan Tunç, “Bütün dünyanın, uluslararası kuruluşların sessiz kaldığı bir ortamda Türkiye olarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde bu haksızlığa, bu hukuksuzluğa, bu insanlık suçuna, bu soykırıma karşı hep yüksek sesle karşı geliyoruz. Dünyada hakkaniyeti, adaleti, hukuku, insan haklarını, çocuk haklarını savunmaya devam ediyoruz. Maalesef uluslararası kuruluşlar yetersiz kalıyor. Sessiz kalıyor. Büyük ülkelerin maalesef burada bu akan kanı durdurma noktasındaki isteksizliğini görüyoruz. Başarısızlığını görüyoruz.” diye konuştu.
Önceliğin Filistin'de akan kanın durdurulması olduğunu vurgulayan Adalet Bakanı Tunç, konuşmasına şöyle devam etti; “Sayın Cumhurbaşkanımız dünya beşten büyüktür. Daha adil bir dünya derken buna işaret ediyor. İnsanlığın sorunlarına cevap verecek insan haklarını koruyacak bir sistem mümkündür. Adalet mümkündür. İnsanlığın vicdanı bunu yapabilir. O nedenle uluslararası sistem revizyona tabi tutulmalıdır. Devletler onların hükümet başkanları kabul etmese bile insanlık vicdanı bugün Avrupa'da da birçok ülkede birçok dünya ülkesinde caddeler Filistin'e destek mitingleriyle insanlar yürüyor. Ve oradaki çocukların artık katledilmemesi noktasındaki insanlık vicdanı meydanlarda duyarlılığını dile getiriyor. Dolayısıyla bu duyarlılık, bu insanlık vicdanının uluslararası kuruluşlara da yansıması lazım. Uluslararası sözleşmelere de yansıması lazım. O nedenle bundan sonra artık bu Filistin meselesi, tabii önceliğimiz orada akan kanın bir an önce durdurulması. Türkiye olarak bunun mücadelesini hep verdik, vermeye devam ediyoruz.“
Bizim medeniyetimiz, bizim kültürümüz çocuklara çok değer veren bir kültür
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'nin çocukların omuzlarında yükseleceğini, Türk kültürünün çocuklara çok değer veren bir kültür olduğunun altını çizerek, “Türkiye yüzyılı çocukların omuzlarında yükselecek. Sizler dünyaya Türkiye yüzyılı damgasını vuracaksınız. Cumhuriyetimizin yüzyılını geride bıraktık. İkinci yüzyılda sizler Türkiye yüzyılının gençleri olacaksınız. Türkiye yüzyılının büyükleri olacaksınız” dedi.
Bakan Tunç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Sizler o güçlü Türkiye'yle dünyada hep hakkaniyetin, adaletin sözcülüğünü yapan büyük Türkiye'yle hep gurur duyacaksınız. O günün yöneticileri, o günün komisyon başkanları, o günün adalet bakanları, o günün cumhurbaşkanları sizler olacaksınız. Dolayısıyla Türkiye yüz yılı, sizin yüzyılınız olacak. Çocuklarımızın gençlerimizin yüzyılı olacak. Bizler inşa sürecini başlattık. Bu inşa sürecini en güzel şekilde koruyacak olan ve dünyaya Türkiye'nin damgasını vuracak olan sizler olacaksınız. Bizler sizlere güveniyoruz. Sizler bizim geleceğimizsiniz. Bizim medeniyetimiz çocuklara çok önem verir. Bizim dinimiz çocuklara çok önem veririz. Peygamber Efendimiz hadisi şerifinde şunu ifade eder. Çocukları sevmek ve çocukları hakkıyla korumak cehennemden kurtuluşa vesiledir der. Demek ki çocukları korumamak çocukları sevmemek çok tehlikeli bir durum. Demek ki çocukları sevmek gerekir. Onları hakkıyla korumak her türlü tehlikeden korumak her türlü istismardan korumak, fiziksel, duygusal, cinsel ve savaşlardan, çocuk ihmalinden onları korumak bizim dinimizin de emridir. O nedenle bu çocuk hakları sözleşmelerinden çok çok asırlar önce bu ilkeler ortaya konulmuş ve bize dinimiz, Peygamberimiz bunu emretmiştir. Dolayısıyla biz hem kültürümüzden, medeniyetimizden, dinimizden gelen hem de insanlığın söz verdiği bu sözleşmeleri bugün itibariyle uygulanması noktasındaki çabalarımızı da hep sürdürmeye devam edeceğiz inşallah.”
Çocuk haklarıyla ilgili olarak çok önemli düzenlemeleri hayata geçirdik
Son 21 yılda çocuk haklarıyla ilgili olarak çok önemli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Adalet Bakanı Tunç, “Anayasamızda çocuk hakları yoktu. Unutulmuş darbe anayasasında, çocuk hakları çocukların korunmasına ilişkin cümleler yoktu. Her şey var. Ormanların korunmasından tutun da birçok alan düzenlenmiş ki ama çocuk haklarıyla ilgili bir cümle yoktu. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a çok teşekkür ediyoruz. Anayasamıza 2010 yılında çocuk haklarını önerdi ve meclis kabul etti ve milletimiz de onayladı. Anayasamızın 41. Maddesinde artık ailenin korunması ve çocuk hakları şeklinde başlık değişti” ifadelerini kullandı.