Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 'Yeni Anayasa vesayetçi ruhun sonu olacak'
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde gerçekleştirilen İstanbul 2 No'lu Baro Genel Kurulu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin artık darbe anayasasından kurtulup, demokratik ve katılımcı bir anayasaya sahip olması gerektiğini vurgulayan Tunç, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili net mesajlar verdi. Bakan Tunç, 'Anayasamızı tümüyle vesayetçi ruhtan arındırabilmek yeni anayasayla mümkündür. Sadece darbeciler tarafından yazdırılmış olması bile anayasayı değiştirmek için yeterli bir sebeptir' dedi.
Kahramanmaraş – 20 Ekim 2024 - Bakan Tunç, konuşmasında avukatlarla ilgili yapılacak çalışmalara da değinerek, Avukatlık Kanunu üzerinde yoğun çalışmalar yapıldığını ve bu çalışmaların belli bir aşamaya geldiğinde kamuoyunun tartışmasına açılacağını belirtti. Ayrıca, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin 4'üncü hazırlıklarının sürdüğünü ve kısa süre içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacağını ifade etti. Bakan, yeni belgeyle birlikte yargı sisteminde özellikle adaletin gecikmemesi, duruşmaların kesintisiz sürmesi ve ara kararların hızlıca tamamlanması gibi kritik reformların hayata geçeceğini vurguladı.
Geciken adalet, adalet değildir
Bakan Tunç, yargı sistemindeki gecikmelere karşı sert bir duruş sergileyerek, "Geciken adalet, adalet değildir. Duruşmaların uzun günler sonraya ertelenmemesi, ara kararların hızla alınması gerekiyor. Cevap beklenen kurumların süre sınırlarına uyması ve bu sürelerin aşılması durumunda yaptırımların devreye girmesi şarttır," şeklinde konuştu.
Ceza adalet sistemi ve denetimli serbestlik
Ceza adalet sistemine de değinen Tunç, suç işleyenin cezasını çekerken tekrar suç işlememesi için ıslah edilmesinin önemini vurguladı. Denetimli serbestlik süreciyle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Tunç, "2 yılın altındaki suçlar için denetimli serbestlikten faydalanabilmesi için belli bir süre cezaevinde kalması gerektiğine yönelik düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz," dedi.
Demokratik ve katılımcı yeni anayasa vurgusu
Türkiye'nin artık demokratik ve katılımcı bir anayasaya ihtiyacı olduğunu belirten Tunç, darbe anayasasından kurtulmanın Türkiye için büyük bir hedef olduğunu ifade etti. "Bu anlamlı dönemde bir darbe anayasasıyla yolumuza devam etmek Türkiye'mize yakışmıyor," diyen Bakan Tunç, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bu konuda yürütülen çalışmalara dikkat çekti ve siyasi partilerle yürütülen görüşmelerin başarıya ulaşacağını umduğunu dile getirdi.
Sokaklarda güvenliği zedeleyen algılara karşı kararlılık
Bakan Tunç, toplumdaki güvenlik algısına yönelik olumsuz iddialara da yanıt vererek, suç ve suçluyla mücadeledeki kararlılıklarını vurguladı. "Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde sokakların güvensiz olduğu yönünde bir algı oluşturmaya çalışanlara biz fırsat vermeyiz," diyerek sokakların güvenli olduğuna dikkat çekti.
Uluslararası hukuk mücadelesi: Filistin ve Gazze meselesi
Filistin ve Gazze'deki gelişmelere de değinen Bakan Tunç, 7 Ekim'den bu yana Filistin'de bir soykırım yaşandığını belirterek, Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanı ve Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde bu konuda önemli adımlar attığını söyledi. TRT'nin Gazze'de muhabirini şehit verdiğini hatırlatan Tunç, Türkiye'nin delilleri bu uluslararası kurumlara sunduğunu ve adaletin peşini bırakmayacaklarını kaydetti.