AFAD Kahramanmaraş: Herkesin bir deprem planı olmalı

Kahramanmaraş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) 1-7 Mart Deprem Haftası etkinlikleri çerçevesinde, depreme ve afete karşı farkındalık oluşturacak mesajlarla hafta boyunca vatandaşları uyardı. Dün, vatandaşlara yaşadıkları bölgenin afet riskini öğrenmeleri çağrısı yapan Kurum, bugünde afetlere dirençli yapılarda yaşanılması gerektiği mesajını verdi.

Türkiye'nin en tehlikeli fay hattı üzerinde bulunan Kahramanmaraş'ta, depreme dikkat çekmek için bir dizi mesajlar dizisi yayımlayan Kahramanmaraş İl AFAD Müdürlüğü, vatandaşların yaşamlarını depreme karşı dayanıklı konutlarda idame ettirmeleri gerektiğini ifade etti.

“Afetlere dirençli yapılar, olası risklere dayanımı yüksek olarak inşa edilmiş yapılardır. Dirençli yapıların özelikleri aynı zamanda; “Ev kiralarken ya da satın alırken nelere dikkat etmeliyiz” sorusunun cevabını da bizlere verecektir. Ev satın alırken ya da kiralarken; Bulunduğu il/mahalle/parselde olası tüm afetlere uygun tasarlanmış, Mühendislik hizmeti almış, Geleneksel mimari örneği ise (ahşap, kagir, kerpiç, karma yapı) yapı türüne uygun ve doğru şekilde inşa edilmiş, Yönetmeliklerdeki dayanım koşullarına uyan, İnşa sonrası kullanım sırasında düzenli bakım görmekte, Yapılış amacından farklı bir amaç için kullanılmayan, kullanılıyorsa da proje ve hesapları buna uygun olarak tekrar yapılıp onaylanmış, Proje dışı tadilatlar yapılmamış olması gibi hususlara dikkat edilmesi gerekir.”

Herkesin bir deprem planı olmalı

Deprem olmadan önce olası bir depreme hazırlıklı olmak için deprem sırasında nasıl davranacağınızı tespit ettiğiniz ve bütün aile bireylerine sorumluluklarını, deprem öncesi-sırası ve sonrasında neler yapması gerektiğini anlatan bir senaryo eşliğinde “aile afet ve acil durum planı” oluşturun.

Bir Aile planı nasıl hazırlanmalı. Öncelikle aile bireylerinin tamamıyla bir araya gelerek aşağıda belirtilen soruları cevaplayarak tedbirleriniz gözden geçirin.

-Yaşadığınız ilin afet risklerini biliyor musunuz?

- Acil durum çantanızı hazırladınız mı? Acil durum çantasının içerisinde neler bulun malıdır?

-Aile planınızda özel ilgi gruplarını da dahil ettiniz mi? (engelli, yaşlı, bebek evcil hayvan).

-Deprem sebebiyle evinizde devrilerek size zarar verecek eşyalar için tedbir aldınız mı?

-Deprem anında korunabileceğiniz Evinizin her odasındaki güvenli yerleri belirlediniz mi?

-Bu yerleri tüm aile bireyleri öğrendi mi?

-Hayat üçgeni ve çök kapan tutun hareketlerini aile bireyleri öğrendi mi?

-Acil durum numaralarını öğrendiniz mi?

-Aile bireylerine deprem anında; balkon, merdiven ve asansörlerden uzak durmaları gerektiği öğretildi mi?

-Depremden sonra evinizi nasıl tahliye edeceğinizi biliyor musunuz?

-Aile bireylerinin tamamının doğalgaz ve su vanası, elektrik sigortasının yerini ve kapatmasını öğrendi mi?

-Evinize en yakın toplanma alanlarını e-devlet üzerinden öğrendiniz mi?”

Bakmadan Geçme