Aile Hekimliğinde dijital dönüşüm

Türkiye'de birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki entegrasyonu güçlendirmek için yürütülen dijital altyapı çalışmaları tamamlandı. 1 Ocak 2025 itibarıyla hayata geçirilecek bu sistem, aile hekimliği hizmetlerinde yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Yeni entegrasyon sayesinde aile hekimleri, hastanelerden doğrudan tetkik talebinde bulunabilecek ve sonuçları dijital platformlar üzerinden takip edebilecek.

Aile hekimlerinin, INR, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonografisi ve röntgen gibi tetkikleri doğrudan talep edebileceği bu sistem, hastaların süreçlerini hızlandırmayı hedefliyor. Hastalar, tetkik için hastaneye gitse bile herhangi bir poliklinik kaydı yaptırmadan işlemlerini tamamlayabilecek. Tetkik sonuçları ise aile hekimlerinin ekranına otomatik olarak iletilecek.

Merkezi randevu sistemine özel kontenjan

Yeni düzenleme, aile hekimlerine kayıtlı hastalar için Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kullanılacak özel kontenjanlar oluşturulmasını da içeriyor. Aile hekimi, hastasını sevk ettiğinde not bilgileri hastanedeki uzman hekimler tarafından görüntülenebilecek. Aynı şekilde uzman hekimlerin değerlendirme notları da aile hekimlerinin ekranında görünecek.

E-Nabız ile hızlı ve güvenli iletişim

Tetkik taleplerinin ardından hastalara, benzersiz bir kod üretilecek ve bu kod üzerinden hastalar işlemlerini gerçekleştirebilecek. Kodun geçerliliği üç iş günü ile sınırlı olacak ve bu süreçte hasta işlemini tamamlamazsa yeni bir talep oluşturulması gerekecek.

Sağlıklı hayat merkezlerinden danışmanlık

Dijital entegrasyon, yalnızca tetkik süreçlerini değil, danışmanlık hizmetlerini de kapsıyor. Sağlıklı Hayat Merkezleri, hekimlerin yönlendirdiği hastalara diyetisyen, psikolog, fizyoterapist gibi uzmanlar aracılığıyla hizmet sunabilecek. Bu merkezlerde yapılan değerlendirme notları hem birinci basamak aile hekimleri hem de hastane hekimleri tarafından görüntülenebilecek.

Hastalar için ayrıcalıklı hizmetler

Yeni sistemle birlikte vatandaşlar, e-Nabız üzerinden tüm tahlil ve tetkik sonuçlarına kolayca ulaşabilecek. Ayrıca, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde görevli uzmanlar, hastaların son üç hekim notunu görüntüleyerek daha etkili bir sağlık hizmeti sunabilecek.

Dijitalleşmeyle gelen avantajlar

Birinci basamak sağlık hizmetlerinin, hastane süreçleriyle dijital olarak entegre hale gelmesiyle birlikte, sağlık hizmetlerinin daha hızlı ve erişilebilir bir yapıya kavuşması bekleniyor. İl sağlık müdürlükleri ve sağlık kuruluşları arasındaki bu güçlü bağ, vatandaşların sağlık hizmetlerinden daha etkili bir şekilde faydalanmasını sağlayacak.

Sağlıkta dijital dönüşümle, vatandaşların kaliteli ve hızlı hizmete erişimi kolaylaşırken, sağlık sistemi içerisindeki işleyişin de büyük ölçüde hızlanması hedefleniyor.

Bakmadan Geçme