AR-GE'de rekor artış
Bakan Varank, Türkiye'nin teknoloji üssü Bilişim Vadisi'nde gerçekleştirilen 'Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG)-EURITECH Avrasya AR-GE, İnovasyon & Teknoloji Zirve ve Sergisi'ne katıldı.
Program kapsamında, dijital teknolojilerden yeşil mutabakata, yazılım ve fintech'ten yeni nesil finansman araçlarına kadar önemli başlıkların masaya yatırılıp değerlendirileceğini belirten Varank, şunları kaydetti: 2022 yılı birinci çeyrek için büyüme rakamları açıklandı. Ekonomimiz bu dönemde yıllık yüzde 7,3'lük bir büyüme kaydetti. Böylece pandemi şokundan sonra yakaladığımız dengeli büyüme eğilimini bu dönemde de devam ettirdik. Alt bileşenlere baktığımızda sanayinin yüzde 7,4'lük büyümeyle ekonomimizin itici gücü olduğunu görüyoruz.
Bu gelişmelerle birlikte sanayimizin milli hasıla içindeki payı yüzde 28,9 gibi rekor bir seviyeye yükseldi. Yani toplam hasılamızın neredeyse üçte biri üretimden geldi. Diğer taraftan, makine ve teçhizat yatırımlarındaki yüzde 10 buçukluk artış da aslında gelecek adına oldukça umut verici. Bu veri de bize, sanayimizin lokomotif rolünü artırarak devam ettireceğinin sinyalini veriyor.
OSB'lerdeki artış
2002 yılında çoğu yapım aşamasında olan ve ülkenin belli illerine toplanmış 192 OSB'miz vardı. Biz yaptığımız devasa yatırımlarla hem eksikleri tamamladık hem de yenilerini ilan ederek bu sayıyı 366'ya çıkardık. Sadece son 2 yılda projelerini tamamladığımız OSB sayısı 25 oldu.
Sanayi sicil sistemi verilerine göre son 3 yılda yaklaşık bin 300 tane orta ve büyük ölçekli firma sisteme kaydolup sıfırdan üretime başlamış. Sadece orta ve büyük ölçekli fabrika. Bunların birçoğunun açılışına bizzat katıldım. Daha küçük ölçekteki binlerce üretim tesisini söylemiyorum bile. Bu yatırımlar, Türkiye'nin dört bir yanında güneş gibi parlıyor.
Girişimciliğin kalbi
Tüm çalışmalarımızda Ar-Ge'yi, inovasyonu baş tacı ediyoruz. Sıfırdan bir ekosistem inşa etmek için kolları sıvadık. Sağladığımız desteklerle sadece 5 olan Teknoloji Geliştirme Bölgesi sayısını 92'ye çıkardık. Teknoparklar ülkemizdeki yenilikçi ve teknoloji tabanlı girişimciliğin kalbi oldular. Teknoparklarla birlikte, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri de inovasyon ekosistemimizi besleyen bir diğer önemli unsur.
İlk defa bizim dönemimizde başlayan bu merkezlerin sayısı bugün 1.600'ün üzerinde. Geçtiğimiz yıl Ar-Ge harcamaları, özel sektörün öncülüğünde bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 55 milyar liraya yükseldi.
Daha önce Ar-Ge harcamalarının sadece yüzde 30'unu gerçekleştiren özel sektör, bugün bu harcamaların yüzde 65'ini yaparak Ar-Ge'ye öncülük ediyor. Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı binde 5'ten yüzde 1,09'a çıktı. Ar-Ge istihdamı 6 kat artarak 200 bine, yerli patent sayısı da 20 kat artışla 8 bin 200'e ulaştı.
TÜBİTAK aracılığıyla yeşil dönüşümde Ar-Ge ve inovasyona ilişkin büyük çaplı destekler sağlıyoruz. Elektrikli ve otonom araçlarda yüz akımız olan TOGG, araçlarını seri üretim bandından indireceği günlere hızla yaklaşıyor. Ülkemiz, teknoloji tabanlı girişimleri sayesinde dünyadan ses getiren işlere imza atıyor.
Sanayi ve teknoloji ekosistemi sayesinde ülkemiz, son 5 çeyrektir üretime ve yatırıma dayalı ciddi bir büyüme gerçekleştiriliyor. İhracata baktığımızda yine aynı başarıyı görebiliyoruz. 12 aylık ihracatımız 240 milyar doları geçti.
Gelin bize destek olun
TEKNOFEST'lerle, DENEYAP Teknoloji Atölyeleri ile 42 yeni nesil yazılım okullarımızla kritik teknolojileri özümsemiş sizin gibi değerli gençler yetiştiriyoruz. Bakanlık olarak her zaman daha fazlasını yapmaya da hazırız. Gelin siz de bize destek olun. Büyük ve güçlü Türkiye hayalimizi hep birlikte gerçeğe dönüştürelim.