Avrupa'nın 4. büyük gaz piyasası
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, farklı kaynaklardan Türkiye'ye gelen ve Türkiye'de depolanan doğal gazı Turkish Blend (Türk Harmanı) olarak niteleyerek bunu gerekli altyapının sağlanmasıyla birlikte Avrupa piyasalarına ihraç edebileceklerini açıkladı.
ABD'nin Houston eyaletinde düzenlenen Gastech 2024'te konuşan Bakan Bayraktar, ABD'den gelen LNG'nin Türkiye piyasası için büyük bir rol oynadığını kaydederek “Farklı ülkelerden boru hatlarıyla gelecek gazlar ve bizim kendi üretimimiz. Böylece Avrupa'ya sunmak için Türk Harmanını elde edeceğiz.” diye konuştu.
Bakan Bayraktar, Gastech 2024 Fuarı ve Konferansı'nın açılış törenine katılarak bakanlar panelinde bir konuşma yaptı. “Jeopolitik Belirsizlik Zamanlarında Enerji Güvenliği ve Çeşitliliği” başlıklı panelde Türkiye'nin enerji projeksiyonunu anlatan Bayraktar, enerji talebini karşılama, dışa bağımlılığı azaltma ve enerji dönüşümünü gerçekleştirmenin Türkiye'nin önündeki üç önemli zorluk olduğunu kaydetti.
2,6 Milyon haneye doğal gaz
Bayraktar, bu nedenle uzun soluklu programlar gerçekleştirmeye çalıştıklarını belirterek:“2020'de Karadeniz'deki doğal gaz keşfi sonrasında 4 yıldan daha kısa bir sürede günlük 7,5 milyon metreküp gaz üretimini gerçekleştirebildik. Bu da demek oluyor ki 2,6 milyon hanenin doğal gazını kendi gazımızdan karşılayabiliyoruz.” dedi.
Yeraltı doğal gaz depolama tesislerine, yeniden gazlaştırma ünitelerine yani altyapıya büyük yatırım yaptıklarını vurgulayan Bayraktar, “Yeniden gazlaştırma kapasitemizi neredeyse 5 kat artırdık ve böylece tüm tedarik portföyümüz değişiyor, dönüşüyor. Uzun dönemli boru hattı kontratlarından daha esnek uzun dönemli LNG kontratlarına doğru gidiyoruz. Bu da piyasada büyük bir değişiklik yaratıyor. Bu altyapı yatırımlarımızla piyasaya daha rekabetçi çözümler sunuyoruz.” diye konuştu.
Bayraktar, Türkiye'nin çok iddialı bir yenilenebilir enerji programı olduğunu söyleyerek “2035 yılında yenilenebilir enerji kurulu gücümüzü rüzgar ve güneşte 100 gigavata çıkarmak istiyoruz. Şu anda 30 gigavat, neredeyse 2,5 kat artacak.” dedi.
Nükleer enerjiyi, büyük ölçekli konvansiyonel nükleer güç santralleri ve buna ek olarak SMR'lar ile enerji miksine dahil etmek istediklerini belirten Bayraktar, kritik minerallerin aranması ve çıkarılması, daha fazla yenilenebilir enerjinin sisteme entegre edilmesi için iletim kapasitesinin arttırılması konularında da çalıştıklarını bildirdi.
Avrupa'nın 4. büyük gaz piyasası
Bayraktar, Türkiye'nin Güney Doğu Avrupa'nın enerji arz güvenliğinde önemli bir rol oynadığına değinerek “Kendi gazımızı üretmeye başladık ama aynı zamanda boru hatlarına, uluslararası projelere, yeniden gazlaştırma kapasitemize ciddi yatırım yaptık. Şu an ihtiyacımızdan daha fazla gazı getirebiliyoruz. Türkiye, 50 milyar metreküp tüketimiyle Avrupa'nın 4'üncü büyük gaz piyasasına sahip. Bu altyapıyla komşu ülkelere ve dünyadaki diğer bölgelere güvenilir bir tedarikçiyiz.” dedi.
Yaklaşık 75 milyar metreküp doğal gazı Türkiye'ye getirebildiklerinin altını çizen Bayraktar, özetle şöyle devam etti: Buradaki 25 milyar metreküplük fazlalığı kolaylıkla Avrupa piyasalarına ihraç edebiliriz. Tek yapmamız gereken komşu ülkelerle Yunanistan ve Bulgaristan ile enterkonneksiyon kapasitelerini artırmak. Böylece Avrupa piyasalarına bu gazı getirebiliriz. İnanıyoruz ki üretici, taşıyıcı ve tüketici ülkeler arasında bir denge oluşturabilirsek uzun dönemli ve başarılı bir enerji iş birliğine ulaşabiliriz. Turkishblend (Türk Harmanı) diyorum ben buna. Birçok farklı ülkeden gaz getirebiliriz. ABD'nin LNG'si büyük bir rol oynuyor Türkiye piyasası için. Farklı ülkelerden boru hatlarıyla gelecek gazlar ve bizim kendi üretimimiz. Böylece Avrupa'ya sunmak için Türk Harmanını elde edeceğiz.