Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayları Değerlendirme Şurası
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın katılımıyla Ankara'da düzenlenen 'Bağımlılıkla Mücadele İl/İlçe Çalıştayları Değerlendirme Şurası'nda konuştu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, yaptığı konuşmada, toplumsal hayatın kanayan yaralarından birinin, zararlı alışkanlıklar ve bağımlılıkların pençesinde yitip giden gençler olduğunu belirtti.
Bağımlılıkla mücadelede caydırıcı yasakların etkisinin önemli olduğunu ancak bu mücadelenin, yalnızca cezalarla yürütülemeyeceğini vurgulayan Oktay, İçişleri, Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıkları başta olmak üzere ilgili kurumların, bağımlılığı önlemek ve ihtiyaç duyulan durumlarda gerekli tıbbi yardımı sağlamak için çalışmalar yürüttüğünü hatırlattı.
Her il için ayrı planlama yapılacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde, 2014'te Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu'nun oluşturulduğunu hatırlatan Oktay, şöyle devam etti:
“Bugün, bağımlılıkla mücadele çalışmalarını 12 bakanımızın da üyesi olduğu Bağımlılık ile Mücadele Yüksek Kurulu koordinasyonunda yürütüyoruz. Son Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu toplantımızda, saha çalışmalarıyla her ilimizin bağımlılık risk kriterlerinin belirlenmesini kararlaştırmıştık. Bu çerçevede Sağlık Bakanlığımız tarafından 10 tur halinde il değerlendirme toplantıları gerçekleştirildi. Sayın bakanlarımız da ifade ettiler, 67 ilimizde valilerimizin ve 771 ilçede kaymakamlarımızın başkanlığında çalıştaylar yapıldı.”
DSÖ'nün hastalık sınıflamasına “oyun bağımlılığı” da eklendi
Bakan Koca ise konuşmasında bağımlılık oluşma sürecinin kişinin fiziksel özellikleri, kullanılan maddenin kimyasal yapısı, kullanım sıklığı gibi pek çok özelliğe göre de değişkenlik gösterebildiğini ama bu tür maddelerin kullanımına devam edilmesi durumunda bağımlılığın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.
Dijitalleşmenin, olumlu yanlarıyla birlikte yeni sorunlar da oluşturabildiğine dikkati çeken Koca, "DSÖ tarafından oluşturulan ve biz hekimlerin hastalıkların teşhis gruplamasında kullandığımız ICD sınıflamasına ‘oyun bağımlılığı' da bir hastalık olarak eklendi.
Tütünle mücadeleyi kararlılıkla sürdürmeliyiz
“Bağımlılık tedavi merkezlerimizde alkol ve uyuşturucu bağımlılığı sebebiyle tedavi gören hastalara ilişkin kayıtları incelediğimizde, uyuşturucu madde kullananların hemen hemen tamamının sigaradan sonra alkol kullanımına da başladığı ve daha sonra da diğer uyuşturucu maddeleri kullandığını görüyoruz” diyen Koca, “Bu nedenle, bağımlılıkla mücadelede sonuç almak istiyorsak, ilk ve en önemli adım olan tütünle mücadele çalışmalarını son derece hassas ve kararlılıkla sürdürmek zorundayız” dedi.
5 bin 624 kişi sigara bırakma polikliniğine yönlendirildi
Ayrıca 81 ilde düzenlenen 2 bin 79 eğitim programıyla 146 bin 708 kişiye eğitim verildiğini, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, ALO 184 SABİM-Tütün İhbar Hattı, Yeşil Dedektör Mobil Uygulaması gibi çalışmaların tanıtıldığını anlatan Koca, illerde kalabalık alanlara stantlar kurulduğunu, karbon monoksit ölçümü yapıldığını ve 5 bin 624 kişinin sigara bırakma polikliniğine yönlendirildiğini söyledi.
ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı üzerinden psikolog, sosyal çalışmacılarla vatandaşlara destek olunduğunu, Aile Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Bağımlılık Danışma Merkezleri aracılığıyla bağımlı birey ve yakınlarına yüz yüze danışmanlık, tedaviye yönlendirme, tedavi sonrası izlem çalışmaları yürütüldüğünü anımsatan Koca, 2014'ten itibaren ayakta tedavi programlarının uygulandığı 75 tedavi merkezinin hizmete alınmasıyla randevu bekleme sürelerinin azaldığını, yataklı tedaviye ihtiyacı olanların hizmete erişmesinin kolaylaştığını kaydetti.
Koca, “2015 Acil Eylem Planının yayımlanmasından önce 30 tedavi merkezinde, 712 yatak kapasitesi ile hizmet sunulurken bugün itibarıyla tedavi merkezi sayısını yüzde 312 artışla 136'ya, yatak kapasitesini ise yüzde 94'lük artışla 1388'e yükselttik” dedi.
Bağımlılıkla Mücadele İl/İlçe Çalıştayları Değerlendirme Şurası'nda 2 gün süresince yapılacak geri bildirimlerin ve önerilerin büyük öneme sahip olduğunu belirten Koca, “Geleceğe yönelik bağımlılıkla mücadele stratejilerimizi doğrudan sahadan geri bildirim alarak, bilimsel temellere oturtup, dünya uygulamalarıyla kıyaslayarak şekillendireceğiz” ifadesini kullandı.