Bakan Bayraktar, 'Enerji ithalatındaki ezberleri bozacağız'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM Genel Kurulu'nda bakanlığın bütçesini sundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde petrol ve doğal gaz üretimini arttıracaklarını ifade eden Bakan Bayraktar, 'Buradan elde edilen gelirleri de başta aile ve gençlerimiz olmak üzere aziz milletimizin tüm fertlerinin hizmetine sunacağız. Enerji ithalatındaki ezberleri bozacak ve inşallah dışa bağımlılığı ülkemizin gündeminden çıkaracağız.' dedi.
Bakan Bayraktar, konuşmasında şunları söyledi: “Fatih sondaj gemimizle Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahası adını verdiğimiz bölgede 2020 yılı Ağustos ayında tarihimizin en büyük doğal gaz keşfini yaptık. Hemen ardından, bu doğal gazı 2,5 yıl gibi rekor bir sürede karaya çıkararak milletimizin hizmetine sunduk. Sakarya gaz sahasındaki üretimi ilk aşamada günlük 10 milyon metreküpe, sonraki süreçte günlük 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz.
87 milyar liralık doğal gaz
Sakarya Gaz sahasından üretilen doğal gazın 2023 yılı Nisan ayında karaya ulaşmasıyla birlikte, yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin ilk ay tüm tüketimlerini ücretsiz yaptık. Sonraki aylarda ise aylık 25 metreküpe denk gelen tüketimlerinin bir yıl boyunca ücretsiz olmasını kararlaştırdık. Bu bağlamda, vatandaşlarımıza 87 milyar liralık doğal gazı bedelsiz olarak sunmaktayız.
Gabar'da günlük 30 bin varil
Ülkemizde, kara alanlarında bugüne kadar yapılmış en büyük petrol keşfini Gabar'da gerçekleştirdik. Dün Gabar'daki keşfimizin yıl dönümüydü. Şehit Astsubayımız Esma Çevik ve şehit öğretmenimiz Aybüke Yalçın'ın adını verdiğimiz bu iki sahada şu an itibariyle günlük yaklaşık 30 bin varil ham petrol üretim seviyesine ulaştık. Gabar'da hedefimiz 2024 yılı sonunda günlük 100 bin varil üretime ulaşarak toplam yurt içi üretimimizi günlük 200 bin varilin üzerine çıkarmaktır.
Ezberleri bozacağız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak, buradan, milletin kürsüsünden bir kez daha belirtmek isterim ki Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde onun verdiği hedefler doğrultusunda yürüttüğümüz kararlı çalışmalarla; petrol ve doğal gaz üretimimizi arttıracağız, buradan elde edilen gelirleri de başta aile ve gençlerimiz olmak üzere aziz milletimizin tüm fertlerinin hizmetine sunacağız. Enerji ithalatındaki ezberleri bozacak ve inşallah dışa bağımlılığı ülkemizin gündeminden çıkaracağız.
Yeni nükleer santraller için görüşüyoruz
Akkuyu Nükleer Güç Santrali projemizde uluslararası güvenlik standartlarına uygun şekilde 4 reaktörün de aynı anda inşası devam etmektedir. Diğer taraftan, Sinop ve Trakya nükleer güç santrali projelerine yönelik çalışmalara ve teknoloji sahibi ülkelerle görüşmelere devam ediyoruz. Nükleer enerjiyi, portföyümüze ekleyerek 2035'e kadar 7200 megavatlık (MW) nükleer enerji santralinin devreye girmesini hedefliyoruz. Ayrıca küçük modüler reaktörlerin ülkemizde üretimi ve yerlileşmesi için de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ülkemizi nükleer alanda gerek insan kaynağı gerekse nükleer santrallerin ekipman tedarikinde bir üst lige çıkarmayı ve bu alanda yetiştirilen insan kaynağımız ve güçlü üretim ve inşaat altyapımızla kendi santrallerimizi kuracak bir yapıya ulaşmayı hedefliyoruz.
Elektrikte kurulu güç 106 bin megavat
AK Parti hükümetleri döneminde uyguladığımız politikalar sayesinde, 2002 yılında 32 bin MW seviyelerinde olan elektrik kurulu gücümüzü 106 bin megavatın üzerine çıkardık.
Yenilenebilir enerji
Çevreye daha duyarlı ve daha müreffeh bir gelecek için elektrik üretimimizde yerli ve yenilenebilir kaynakların payını artırıyoruz. Halihazırda kurulu gücümüzün yerli kaynak oranını yüzde 66, yenilenebilir enerji oranını ise yüzde 55 seviyesine ulaştırdık. Bu süreçte bir ilki de gerçekleştirerek toplam 5.000 MW deniz üstü rüzgâr enerjisi kurulu gücünü enerji portföyümüze ekleyeceğiz.
Bor rezervi
Dünyadaki bor rezervinin önemli bir kısmına sahip olan ülkemiz, uluslararası alanda yüzde 63'lük pazar payı ile dünya lideri konumundadır. 2022 yılında 2,7 milyon ton bor ürünü satışından 1,3 milyar dolar gelir elde ettik. Bor mineralinden katma değeri yüksek nihai ürün üretilmesine yönelik olarak, bu yıl devreye aldığımız yıllık 1.000 ton kapasiteli Bor Karbür Üretim Tesisi ile dünyada bor karbür üreten beş ülkeden biri olduk.
Enerji keşiflerine devam edeceğiz
Enerjide dışa bağımlılığımızı bitirme hedefimiz doğrultusunda kara ve deniz alanlarımızda yeni petrol ve doğal gaz keşifleri için önümüzdeki dönemde de çalışmalarımızı yoğunlaştırarak sürdüreceğiz. Bu kapsamda gerek Karadeniz'de gerek Akdeniz'de gerekse de kara alanlarımızda aralıksız bir şekilde arama ve üretim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz, sürdürmeye de devam edeceğiz. Petrol ve doğal gaz arama ve üretimi için yürüttüğümüz çalışmaları sadece yurt içi ile sınırlı tutmuyoruz. Orta Doğu başta olmak üzere Afrika, Kafkasya ve diğer coğrafyalarda Millî şirketlerimiz TPAO ve BOTAŞ ile petrol ve doğal gaz projelerinde yer alacağız.
18,2 milyar liralık elektrik tüketim desteği
İhtiyaç Sahibi Hanelere Elektrik Tüketim Desteği Verilmesine yönelik Cumhurbaşkanı Kararına göre, hanedeki kişi sayısına bağlı olarak aylık 150 kWh karşılığı destekleme yapıyoruz. Bu bağlamda, 2019'dan bugüne kadar toplam 18,2 milyar lira tutarında elektrik tüketim desteği verdik.
Kömür ve doğalgaz desteği
Isınma amaçlı kömür desteği kapsamında geçtiğimiz yıl 1,9 milyon aileye 1,7 milyon ton kömür desteği sağladık. 2022 yılından itibaren 634 milyon lira tutarında doğal gaz tüketim desteği sunduk. 2023 yılındaki elektrik ve doğal gaz tüketim destek rakamımız toplamda 282 milyar lirayı bulmuş yani bu bedel vatandaşlarımız adına devletimiz tarafından karşılanmıştır.
Deprem bölgesindeki enerji alt yapısı
Deprem bölgesinde hasar gören elektrik ve doğal gaz altyapılarımızı, mümkün olan en kısa sürede tekrar devreye aldık. Gerek yeni yerleşim yerlerinin enerji altyapılarının hızlı şekilde kurulması gerekse mevcut enerji altyapımızı depreme ve genel manada tabii afetlere dirençli hale getirmek için çalışmalarımıza yoğun şekilde devam ediyoruz.
Elektrik ve doğal gaz fatura iptalleri
Deprem bölgesindeki yaraların sarılması için deprem felaketinde evi ve/veya iş yeri yıkılan, acil yıkılacak, orta ve ağır hasarlı olan vatandaşlarımızın depremden önceki ödenmemiş elektrik ve doğal gaz faturalarını iptal ettik.
Aile ve Gençlik Fonu
Meclisimizde kanunlaşarak hayata geçen Aile ve Gençlik Fonu düzenlemesi ile petrol, doğal gaz ve madenlerimizden sağlayacağımız gelirleri gençlerimizin hayallerini gerçekleştirmelerinde ve toplumun temel direği olan aile kurumunun güçlenmesinde kullanacağız.
Milli Enerji Politikası
Enerjide transit ülke olmanın ötesinde merkez ülke olabilme yolunda kendi milli çıkarları doğrultusunda politikalar geliştiren, uluslararası iş birlikleri ile bölgesel ve küresel enerji arz güvenliğine katkıda bulunan bir ülke olma hedefi doğrultusunda çalışıyoruz.
Enerji Diplomasisi
Güzergâh ve kaynak çeşitlendirmesinde yürüttüğümüz projelerle ülke olarak yalnızca kendi arz güvenliğimizi sağlamakla kalmayıp bölgemizin de enerji arz güvenliğine katkı sunuyoruz. Bu çerçevede Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Moldova ile gaz ihracatı anlaşmalarını hayata geçirdik. Ayrıca, Nahçıvan'ın doğal gaz ihtiyacının karşılanmasına yönelik Iğdır Nahçivan doğal gaz boru hattının yapımı da devam etmektedir.
İstanbul Finans Merkezi
İstanbul Finans Merkezinde enerji ve madencilik alanında faaliyet gösterecek bir ticaret borsası oluşturuyoruz. Amacımız, ülkemizi enerji ve maden ticaretinde, şeffaf, likit ve erişilebilir bir ticaret merkezi haline getirmektir. İklim değişikliği ile mücadelenin en önemli araçlarından biri olan karbon fiyatlaması için de EPİAŞ bünyesinde önümüzdeki yıl Emisyon Ticaretine başlamayı hedefliyoruz.
Gazze'nin ayağa kaldırılması
7 Ekim'den beri elektriği suyu ve her türlü temel ihtiyacı kesilmiş Gazze'ye İsrail'in gerçekleştirdiği insanlık dışı saldırıları lanetliyor, şehit olan binlerce masum sivil Gazzeli kardeşime Allah'tan rahmet diliyorum. Bu haklı davasında Filistin'in yanında olduğumuzu ve inşallah bir gün Gazze'nin tekrar ayağa kaldırılmasında ve enerji altyapısının kurulmasında orada olacağımızı ifade etmek istiyorum.
Afrika'ya elektrik programı
Günümüz küresel güç mücadelesinde enerji kaynakları ve madenlere erişim en temel çatışma alanı. Türkiye olarak biz enerjiyi çatışmak için değil barış için değerlendirelim istiyoruz. Uluslararası iş birliklerine de bu çerçeveden bakıyoruz. Bugün dünyanın farklı coğrafyalarında 760 milyon insanın elektriğe erişimi yok. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2015 G20 Dönem Başkanlığı döneminde başlattığı Sahra Altı Afrika elektriğe erişim programını yeni dönemde tekrar dünya gündemine getireceğiz.
11 kişilik akademisyen heyeti
Bakan Bayraktar, görüşmelerin soru cevap kısmında kalıcı saat uygulamasıyla ilgili milletvekillerinden gelen sorulara yanıt verdi. 20 Kasım 2015 yılında İstanbul Teknik Üniversitesiyle bir protokol yapıldığını ve bu kapsamında yaz saati uygulamasının enerji verimliliğine etkisinin araştırıldığını belirten Bayraktar, “Burada 11 kişilik bir akademisyen heyeti var. Bu heyetin içerisinde psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü uzmanları var, sosyologlar var, diğer teknik arkadaşlar var.” dedi.
Her anlamda doğru
Bayraktar, heyetin hazırladığı raporda çarpıcı ifadeler bulunduğunu anlatarak raporun sonuç bölümünden şu sözleri aktardı: Yaz saati uygulamasının yıl boyunca uygulanması, enerji planlaması, iktisadi kazanç, sosyolojik ve psikolojik anlamda daha doğru olacaktır.
Bizde neden problem oluyor?
İstanbul'da güneşin saat 08.20'de, Paris'te saat 08.34'te, Berlin'de sekiz buçukta ağardığını söyleyen Bayraktar, “Oralarda hiçbir problem olmuyor, bizde neden problem oluyor, anlamakta güçlük çekiyorum.” ifadelerini kullandı.