Bakan Kacır, gençlere seslendi: Gözünüz hep yükseklerde olsun
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'Geleceğin uzay yolcuları sizlerin arasından çıkacak. Geleceğin bilim insanları sizler olacaksınız. Tam bağımsız Türkiye'yi sizlerle birlikte inşa edeceğiz. Gözünüz hep yükseklerde olsun.' dedi.
Bakan Kacır ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı katkılarıyla TÜBİTAK koordinasyonunda Saklıkent'te düzenlenen, Gökyüzü Gözlem Etkinliği'nde Türkiye'nin dört bir yanından gökbilim meraklıları ile buluştu.
Gençlerin uzaya ilgisini arttırmak amacıyla 1998 yılından bu yana gökyüzü gözlem etkinliklerinin düzenlendiğini kaydeden Kacır, konuşmasında şunları kaydetti: “Bu yıl, etkinliğimizin 25. yılına ulaşmanın gururunu yaşıyoruz. Son yıllarda etkinliğe gençlerimizin ve ailelerin göstermiş olduğu yoğun ilgi de bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Bu yıl da gökyüzü gözlemleri, seminerler, atölye çalışmaları, bilgi yarışmaları gibi çok özel faaliyetlerin heyecanını gök bilim sevdalıları ile birlikte yaşayacağız.
Önümüzdeki 4 gün boyunca, yediden yetmişe gökbilim meraklıları, Türkiye'nin en büyük gözlemevi olan ve en donanımlı teleskopların bulunduğu TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi (TUG) yerleşkesini gezme fırsatı bulacak.
Hep birlikte 5 istasyonda toplam 25 teleskop ile gözlemler gerçekleştireceğiz. Gün içinde, özel filtreli teleskoplarla güneş gözlemleri yapacağız. Geceleri ise, ışık kirliliğinin çok düşük düzeyde olduğu Saklıkent'te; Vega, Polaris, Mizar ve Antares yıldızlarını, Andromeda galaksisini, Ülker ve Herkül yıldız kümelerini, Jüpiter, Neptün, Satürn ve Uranüs gezegenlerini, uydumuz Ay ile çok sayıda gök cismini gözlemleyeceğiz.
Etkinliğimizin son iki günü, perse göktaşı yağmurunun en yoğun olduğu döneme tekabül ediyor. Gökyüzünde saatte 60 ile 100 defa meteor izleri oluşacak. Beraber bu görsel şölene şahitlik edeceğiz. Kıymetli bilim insanlarımız da bizlerle olacak. İnsanlık için her zaman bir gizem ve merak kaynağı olan uzayı daha yakından anlamamız ve tanımamıza yardımcı olacaklar.
Atölye çalışmalarımız, TÜRKSAT 6A ve İMECE gibi milli teknolojilerimizi gençlerle buluşturacak. Uzay bilimleri ile ilgili bilgi yarışmaları düzenleyecek ve kazananlara çeşitli ödüller takdim edeceğiz. Görünüşe göre rekabetin yoğun olacağı bu yarışmalarda şimdiden katılımcılara başarılar diliyorum.
Böylesine coşku dolu etkinlikte; Milli Uzay Programı kapsamında uzaya uğurlamaya hazırlandığımız Türkiye'nin ilk Uzay Yolcuları da bizleri yalnız bırakmayacak. Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, Amerika Birleşik Devletleri'nin Houston şehrinden canlı bağlantı ile etkinliğimize katılacak. Bir söyleşi gerçekleştirecek ve sorularınızı yanıtlayacak.
25 yıllık geçmişe sahip gökyüzü gözlem gözlem şenliğimizin ölçeği son dört yılda önemli ölçüde arttı. 2019 yılı öncesinde yaklaşık 3 bin başvuru ve 350 katılımcı ile Gökyüzü Gözlem Etkinliklerini gerçekleştirken, 2019 ile 2022 yılları arasında başvuru sayısı her yıl 10 bine ulaştı. Katılımcı sayımız ise bini buldu.
Bu katılımcı sayısındaki artışla birlikte geçen yıl bu etkinliği Van, Erzurum, Diyarbakır ve Antalya olmak üzere dört farklı ilde düzenledik. Böylece bu heyecanı Anadolu'nun diğer güzide illerine de taşımış olduk. Bu yıl ise ülkemizin 81 ilinden yapılan başvuru sayısı 12 bin 500'e ulaştı. Ne mutlu bize ki tüm Türkiye'den gençlerimiz ve yediden yetmişe gök bilim meraklıları gökyüzü gözlem etkinliklerimize akın ediyor.
Başvurular arasından kurayla belirlenen şanslı bin kişi bugün bizimle birlikte. 1 yaşından 78 yaşına kadar neredeyse her yaştan katılımcı mevcut. Katılımcıların yaş ortalaması 27. Başvuranlar arasında gençlerimiz, öğrencilerimiz ilk sırada. Tabi onların en büyük destekçileri aileler de etkinliğimize yoğun ilgi gösteriyor.
Son 20 yılda uzay alanında yaptığımız atılım ile birlikte bugün ülkemiz ihtiyaç duyduğu uyduları milli kabiliyetler ile üretebilme imkanına sahip. Yerli ve milli gözlem uydumuz yani "uzaydaki gözümüz'' İMECE, nisan ayında yörüngesine yerleşti ve şu an görevini başarıyla icra ediyor.
Yerli ve milli haberleşme uydumuz Türksat 6A ile ilgili üretim süreçlerini tamamladık, test süreçleri ise yıl sonuna kadar devam edecek. TÜRKSAT 6A tamamlanarak yörüngesine yerleştiğinde, Türkiye kendi haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülkeden biri olacak.
Uzay çalışmalarının maliyetlerinin düşmesi ile birlikte önümüzde de büyük bir fırsat penceresi mevcut. Artık uzay sadece birkaç ülkenin oyun sahası değil! ‘'Türkiye Yüzyılı''nı inşa ederken artık daha gür bir şekilde 'uzayda ben de varız' diyoruz.
Türkiye Uzay Ajansı'nın kuruluşu ve Milli Uzay Programı'nın ilanı ile uzaya dair gelecek vizyonumuzu ortaya koyduk ve bu vizyonu hayata geçirecek kurumsal yapıyı oluşturduk. Milli Uzay Programımız kapsamında; Uluslararası uzay istasyonuna gidecek olan ilk Türk uzay yolcumuzun eğitim süreci devam ediyor, birkaç ay sonra uzaya uğurlayacağız.
Programın bir diğer önemli hedefi ise Ay misyonu. Ay'a kendi geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz uzay aracıyla erişeceğiz. Bu kapsamda kullanılması planlanan uzay aracımızın görev tasarım ve ön tasarım çalışmalarını tamamladık, kritik tasarım aşamasına devam ediyoruz.
Fırlatma yapılabilecek bir uzay limanına sahip olma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Böylece uzaya bağımsız erişim yeteneğimiz için önemli bir adım atmış olacağız. Kendi mikro uydularımızı üretecek, nesnelerin interneti gibi gelişen uygulamalarda yetkinliğimizi artıracağız. Bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi projesiyle, uzayda stratejik bağımsızlığımızı tahkim edeceğiz. Yerli ve milli imkanlarımızla geliştirdiğimiz uzay teknolojileri, 2030 yılında 1 trilyon dolara ulaşması beklenen küresel uzay endüstrisinde ülkemizin rekabet gücünü daha da üst seviyeye taşıyacak.
Ülkemizde uzay araştırmaları için gerekli altyapıyı da inşa etmeyi ihmal etmiyoruz. Optik tasarımından kontrol yazılımına kadar yerli imkanlarla geliştirdiğimiz 4 metre çapında, Avrupa'nın en büyük teleskoplarından birine sahip olacak; Doğu Anadolu Gözlemevi'ni kısa süre içinde tamamlayarak açılışını gerçekleştireceğiz.
Milli özgüvenimizi kuvvetlendiren ve nitelikli insan kaynağımızı harekete geçiren, Türkiye'nin Uzay, Havacılık ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'e sizleri şimdiden davet etmek istiyorum. Bugün burada olduğu gibi, TEKNOFEST heyecanını da Ankara ve İzmir'de birlikte yaşayacak mıyız? TEKNOFEST'te yeni rekorlar kırmaya hazır mıyız?
Sevgili gençler, sizlere çok özel bir önem atfediyoruz. Geleceğin uzay yolcuları sizlerin arasından çıkacak. Geleceğin bilim insanları sizler olacaksınız. Tam bağımsız Türkiye'yi sizlerle birlikte inşa edeceğiz. Gözünüz hep yükseklerde olsun.”
Uzay tutkusu artarak devam ediyor
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, uzay tutkusunun artarak devam ettiğini belirterek, “Milli Teknoloji Hamlesi ile beraber bizi de buralara doğru sürüklüyor. Çok etkileyici ve güzel bir macera. Güçlü bir Türkiye var, teknoloji alanında gelen bir gençlik var. Bizi bekleyen güzel bir gelecek var. Büyük bir sanayi hamlesi var, atılım var. Bunları, bu ülkenin gençleri, yazılımcıları, mühendisleri ile başaracağız. Burada bu enerjiyi görüyoruz.” ifadelerini kullandı.