Bakan Kacır, 'Türkiye'yi geleceğe taşıyacak fikirlerin buluşma platformu'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'Ar-Ge ve yatırım teşviklerimizin yanında, yenilikçi finansman programlarıyla kalkınma yolculuğumuzda sanayicilerimize, yatırımcılarımıza ve girişimcilerimize katkı sunmaya devam edeceğiz.' dedi.

Bakan Kacır, MÜSİAD'ın bu yıl ‘Biz'in Gücü' mottosuyla 5'incisini düzenlediği “Vizyoner'23” etkinliğine katıldı.

MÜSİAD'ın iş dünyasının önemli bir oyuncusu olarak ekonomik ve toplumsal kalkınmaya katkıda bulunduğunu ve iş birliği anlayışı içinde rekabetçiliğin önemli bir parçası olduğunu belirten Kacır, şunları söyledi: “MÜSİAD Vizyoner Türkiye'yi geleceğe taşıyacak fikirlerin buluşma platformu haline geldi. “Biz'in Gücü” teması altında; iş birliği kültürümüzü geliştirmek adına neler yapabileceğimizi konuşurken, “biz” olmanın önemini ve birlikte neleri başarabileceğimizi değerlendireceğiz. Geleceğin planlamasını yaparken, ortaya konulan yenilikçi fikirleri hep birlikte şekillendireceğiz.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Ar-Ge ve yatırım teşviklerimizin yanında, yenilikçi finansman programlarıyla kalkınma yolculuğumuzda sanayicilerimize, yatırımcılarımıza ve girişimcilerimize katkı sunmaya devam edeceğiz. Paradigma değişimlerine odaklanarak, yüksek teknolojili ve katma değerli üretimi önceliklendiriyoruz. Ar-Ge konusundaki yetkinliklerimizi hızla yüksek teknolojili üretime aktarıyoruz.

Kritik teknolojilerde “Tam Bağımsız Türkiye” anlayışıyla, “Milli Teknoloji Hamlesi” hedeflerimiz doğrultusunda hareket ediyoruz. Yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında yeni başarı hikayeleri yazıyoruz. Geldiğimiz noktada, ülkemiz artık teknolojiyi sadece kullanan değil; teknoloji imal eden ve ihracatını gerçekleştiren bir konumdadır. “Türkiye Yüzyılı”nda savunma sanayinin başrolde olduğu bir dönüşüme tanıklık ediyoruz.

20 yıl önce yılda 240 milyon dolar ihracat yaparken, bugün 12 ayda 5,4 milyar dolarlık bir savunma sanayii ihracatından bahsediyoruz. Türk savunma sanayi, bugün altın çağını yaşıyor. Artık İHA'larıyla, SİHA'larıyla dünyada 1 numara olan bir Türkiye'nin ayak seslerini duyuyoruz. Dünyadaki dönüşümü yakalayanların başarılı olacağı gerçeğinden hareket ediyoruz. Küresel rekabet gücümüzü artıracak, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı tahkim edecek ve kritik teknolojilerde atılım sağlayacak politikaları bir bütün olarak uyguluyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sanayimizin rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme için fırsat pencerelerinden biri de “dijital dönüşüm”. Sanayimizin dijital dönüşümünde yenilikçilik ve tasarım kapasitemizi artırarak nitelikli insan kaynağımızı geliştiriyoruz.

Model Fabrikalar ile işletmelerimize uygulamalı yalın üretim ve dijital dönüşüm eğitimleri sağlıyoruz. Kurduğumuz model fabrikaların sayısını önümüzdeki dönemde 8'den 14'e çıkarıyoruz. Yüksek teknolojili alanlarda yetkinliklerimizi artıran Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı'nın Dijital Dönüşüm Çağrısı kapsamında 43 projeyi destekliyoruz. Bu projeler ile 390 milyon dolarlık yatırımın önünü açtık.

KOSGEB KOBİGEL Destek Programı ile hem dijital teknoloji geliştiren hem de bu teknolojileri imalat süreçlerine adapte eden KOBİ'leri destekliyoruz. Rekabet gücü yüksek bir Türkiye için, kritik teknolojilerde işletmelerin dijital dönüşümünü sağlayacak ve ülkemizin teknolojik yetkinliğini artıracak yeni programları da hayata geçiriyoruz.

Firmalarla uzun vadeli iş birliklerini teşvik edecek Dijital ve Yeşil Dönüşüm Destek Programlarını inşallah yıl bitmeden devreye alacağız. Bu alandaki yatırımları, teşvik sistemi kapsamında öncelikli yatırımlar olarak destekleyeceğiz. Parçası olduğumuz 7,5 milyar avro bütçeli “Dijital Avrupa Programı” ile dijital altyapıların kurulumunu hızlandıracak, dijital becerilerin artırılmasına odaklanacağız.

Önümüzdeki dönemde sanayimizin dijital dönüşümü adına pek çok yatırım, destek ve teşvik programını sizlerle birlikte hayata geçireceğiz. Bugün şahit olduğumuz başarı hikayelerinin de Türk sanayicisinin akıl teri ve alın teriyle ortaya çıktığını ifade etmek isterim. Bizler de yatırımcılarımıza doğru bir istikamet çizerek; ülkemizin sağlıklı ve sürdürülebilir büyümesini gerçekleştirmek adına politikalar ortaya koymaya devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin ikinci asrında, “Türkiye Yüzyılı”nı “üretim ve katma değer yüzyılı” yapmak için çalışacağız.

Bu ülke için çalışan, bu ülkeye sevdalı binlerce girişimciyi, KOBİ'yi, sanayiciyi çatısı altında buluşturan MÜSİAD gibi kurumların dışlandığı, ötekileştirildiği dönemlere maalesef şahitlik ettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, bu ülkede taş üstüne taş koyan, bu ülkeye değer katan herkesi baş tacı ediyor, topyekün kalkınma için adeta milli bir seferberlik içinde koşuyoruz."

Bakmadan Geçme