Bakan Kasapoğlu sordu, teknik direktörler cevapladı
Türkiye Yüzyılında Gençlik ve Spor Zirvesi'nde bir araya gelen teknik direktörler Okan Buruk, Emre Belözoğlu ve Nuri Şahin, bir panel kapsamında Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun sorularını yanıtladı.
Turkuvaz Medya Merkezi'nde gerçekleştirilen zirveye, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, kulüp yöneticileri, teknik direktörler, futbolcular ve sporcular katılım sağladı.
"Türk sporunda global başarı hedefleri" panelinde moderatörlük yapan Bakan Kasapoğlu, teknik direktörler Okan Buruk, Emre Belözoğlu ve Nuri Şahin'e, hedefleriyle ilgili sorular yöneltti.
Tüm soruları soran ve arada değerlendirmelerde bulunan Bakan Kasapoğlu, spor sevgisini aşılamanın aileden başladığını, kamu kurumlarıyla çok ciddi adımlar attıklarını, Milli Eğitim Bakanlığıyla ilkokuldaki her öğrenciyi bir branşa yönlendirme projesine başladıklarını ve böylece 4. sınıftan mezun olmadan her bir öğrencinin lisans sahibi olabileceğini söyledi.
Son 20 yıllık süreçte çok ciddi bir tesisleşme hamlesi başlattık
Türkiye'de son 20 yıllık süreçte ciddi bir tesisleşme hamlesinin başlatıldığını kaydeden Bakan Kasapoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğitimi, spor birimlerindeki yenilikleri göz önünde bulundurarak gençlerin spora yönlendirilmesi, sporun tabana yayılması konusunda aşamalar kat ettik. Spor tüm kötülüklerle mücadele aracı, çok önemli bir enstrüman. Tesisleşme de spor için olmazsa olmaz. Son 20 yıllık süreçte çok ciddi bir tesisleşme hamlesi başlattık. Türkiye'nin neresine giderseniz gidin, her bir branşta ilginin karşılığını bulacak mükemmel bir altyapı var. Türkiye genç bir ülke ve milyonlarca gencin her birinin farklı yetenekleri var. Türkiye'nin yetenek haritasını çıkardık. 6 milyon 300 bin gencimizin yeteneğini tarattık. Önceden yetenek kazara bulunurdu ama artık özellikle bakanlık vizyonu olarak yeteneklerin her birinin tespiti ve teşviki konusunda bilimsel bir altyapımız var. Ayrıca ailelerin bizzat çocuklarının yanında olması çok önemli. Özellikle annelerin çabalarına hayranım. Her ilde mutlaka sporcu anneleriyle buluşma gerçekleştiriyoruz. Çünkü en az sporcu kadar özverililer."
Okan Buruk: "Yurtdışında çalışmayı hedef seçtik”
Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, uluslararası alanda başarı kazanmanın önemine değinerek, "Global başarı denince aklıma Mustafa Denizli geliyor. Onu bir idol olarak görüyorum. Özellikle ben, Emre (Belözoğlu) ve Nuri (Şahin), üçümüz de yurt dışında futbol oynayan, son senelerde teknik direktör olarak Avrupa macerası yaşayan, yurt dışında çalışmayı hedef olarak seçmiş spor adamlarıyız." dedi.
Bakan Kasapoğlu'nun Türkiye'deki tesisleşmeyle ilgili sorusunu yanıtlayan Buruk, üst yapıda önemli tesisler olduğunu ancak altyapı tesislerinde daha alınacak yol olduğunu anlatarak, lokomotif kulüplerdeki teknik adamların altyapıda önemli rolleri olduğunu, altyapı oyuncularının fiziksel-zihinsel olarak Avrupa futboluna hazırlanması gerektiğini, bu işlerin bir arada yapılması durumunda daha iyiye gidileceğini ve kısa vadede sonuca ulaşacaklarını düşündüğünü dile getirdi.
Takımlarındaki yabancı oyuncuların Antalya'daki tesislere hayran kaldığını ve 15 altyapı oyuncusuna sahip olduklarını da kaydeden Buruk, "Altyapı oyuncuları çok heyecanlılar. Onlara yaklaşımımız çok önemli. İletişim çok önemli. Aynı gemideyiz. Genç oyuncular daha sabırsız oluyor. Ancak onlarla paylaştıkça, doğruları konuştukça iletişim sorunu ortadan kalkıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Emre Belözoğlu: "Bizim insanımızın başaramayacağı bir şey yok"
Medipol Başakşehir Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, Bakan Kasapoğlu'nun, "Gençlerin dünyasında spor nerede duruyor?" sorusunu yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde bakanlığın spor ve sporcuya verdiği destekten çok mutlu olduğunu söyleyen Belözoğlu, "Küçük yaşta gönül vermiş biri olarak bugüne kadar futbolun hemen hemen her pozisyonunda bulundum. Bizim insanımızın başaramayacağı bir şey yok. Genç bir nüfusa sahibiz. Ancak bizim muhit bir çocuğun büyümesine elverişli bir oram değildi. 80'lerin sonunda açıkçası futbola sevgi duymam, muhitimizdeki küçük takımların varlığı, beni birçok kötü arkadaşlıktan korumuş oldu. Sporun böyle koruyucu gücü olduğunu da düşünüyorum. Sporcuyu teşvik etmek devletimizin görevi. Gençlerimiz kendi alanlarında yeterince teşvik edilmeli. Böylece başarı gelir diye düşünüyorum." açıklamasında bulundu.
Belözoğlu, Bakan Kasapoğlu'nun, "Hangi sporcunun neyi başardığını görmek isterdiniz?" şeklindeki sorusuna ise "Bir Türk teknik direktör olarak A Milli Takımı'mızın Dünya Kupası'nı kazanmasını görmeyi isterdim." yanıtını verdi.
Nuri Şahin: "Türkiye tesisleşme konusunda diğer ülkelerin çok çok önünde"
Antalyaspor Teknik Direktörü Nuri Şahin, sporun birleştirici ve eğitici gücüne çok inanan bir insan olduğuna dikkat çekerek, "Hayatımda çoğu şeyi spora borçluyum. Kötü alışkanlıklardan kaçınma, farklı diller öğrenme, arkadaşlıklar kurmayı spor sayesinde başarmış bir insan olarak, sporun gençlerimizin adına olmazsa olmaz olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin büyük yatırım yaptığının farkındayım. Biz de hocalar olarak, abiler olarak desteğimizi esirgemiyoruz." dedi.
Bakan Kasapoğlu'nun, tesisleşme konusunun çok önemli olduğunu vurgulayan Şahin, "Yurt dışından gelmiş biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim; Türkiye tesisleşme konusunda diğer ülkelerin çok çok önünde. Birçok spor kulübünde oynadım ama Antalya'daki kadar güzel tesisle hiçbir yerde karşılaşmadım. Tabii tesisleri efektif kullanmak da önemli. Öyle bırakırsak anlamı kalmıyor. Eğitim vermemiz lazım. Genç sporcuları profesyonelliğe ve hayata hazırlamamız lazım. Yabancı dil, beslenme gibi konularda onları eğitmemiz gerekli. Çok iyi gidiyoruz ama eğitim konusunda, tesislerin efektif kullanımı konusunda yol almamız gerekir diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.