Betül Zabun Kenger, 'Kadın girişimcilerin güçlenmesi için çalışıyoruz'
Kahramanmaraş'ta kadın girişimciliğini desteklemek amacıyla faaliyet gösteren TOBB Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Eczacı Betül Zabun Kenger, kuruluşlarının hedeflerini ve yürüttükleri projeleri Ekonomi-X Gazetemize anlattı. Betül Zabun Kenger, yaptığı açıklamada özellikle deprem sonrası, kadın girişimcilerin nasıl desteklenebileceği konusunda çalışmalar yaptıklarını gazetemiz okurlarıyla paylaştı.
Kadın Girişimciler Kurulunun 2007 yılında kurulduğunu belirten TOBB Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Eczacı Betül Zabun Kenger, şu ifadelere yer verdi: “Kasım 2023 yılında başkanlık dönemimde tekrar yapılandırılarak 40 kişilik bir ekip halinde faaliyetlerimize başladık. Kasım ayı itibariyle faaliyetlerine başlayan kurulumuz, Kahramanmaraş genelinde kadın girişimcilerin ağını güçlendirmek ve destek projeleri oluşturmak için çalışmalar yapıyor. Kurulumuz, Kahramanmaraş ve çevresindeki kadın girişimcilerin güçlenmesi ve desteklenmesi amacıyla kurulmuş bir organizasyondur.” Dedi.
Yeni destek projeleri oluşturmak için çalışmalar yapıyoruz
Betül Zabun Kenger, “Bunlara ek olarak bu senenin projeleri arasında tabii ki deprem en büyük uğraşımızdı. Deprem sonrasında kadın girişimcilerin nasıl güçlendirebiliriz? Yeniden ayağa kalkmaları için nasıl destek projeleri oluşturabiliriz? Bunlar için çabaladık. Bunlar süregelen projelerimiz arasında devam edecek. Sonraki yıllarda da buna devam ediyor olacağız.
10'a yakın proje oluşturduk
Bu sene gerçekleştirdiklerimiz arasında en çok tabii ki hibe destekleri dikkat çekti. Onlara kanalize olmaya çalıştık. Birçok kurum ve kuruluşla Türkiye çapında iş birliği halindeydik. Bunların çoğu eğitim olacak şekilde yine hibe destekleri aldığımız küçüklü büyüklü 10'a yakın proje oluşturduk.
Karşılıklı anlaşmalar imzaladık
Birçok kişiyi Kahramanmaraş'a çekip burada hem şehrimizin ihtiyaçlarını göstererek hem tanıtarak hem de sonraki dönemlerde birlikte neler yapabiliriz diye karşılıklı anlaşmalar imzaladık. Bunların birçoğu zaten başlangıcını gösterdi. Bir kısmı inşaat aşamasında bir kısmı protokol aşamasında olan birçok projelerimiz mevcut.
Üniversitelerimizle iş birliği halindeyiz
Bunlardan hariç üniversitelerle iş birliği halindeyiz. İki üniversitemizle protokol imzaladık. Bu protokoller kapsamında yine akademik takvime eklenecek şekilde Kadın Girişimciler Kurulu olarak minimum üçer proje halinde hem İstiklal Üniversitemizle hem Sütçü İmam Üniversitemizle iş birliklerimiz de mevcut.
ING Bank ve KAGİDER işbirliğimizle 500 kadın girişimciye eğitim verilecek!
ING Bank ve Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Kahramanmaraşlı kadın girişimcilere eğitim desteği sağlamak üzere bir proje başlattı. Projenin amacı, toplam 500 kadın girişimciye ulaşarak onların iş becerilerini geliştirmek.
Proje kapsamında, hem yüz yüze hem de online eğitimler düzenlenecek. Eğitimler, kadın girişimcilerin özellikle elektronik ticaret alanındaki becerilerini güçlendirmeye odaklanacak. Eğitimlerin sonunda, seçilen girişimcilere ING Bank tarafından hibe veya kredi desteği verilecek.
Bu proje, Kahramanmaraş'taki kadın girişimcilerin tanınırlığını artırmayı ve onlara yeni fırsatlar sunmayı hedefliyor. Proje ekibi, 6 aydır hazırlık çalışmaları yürütüyor ve şirketleri Kahramanmaraş'a çekebilmek için yoğun çaba sarf ediyor.
Projenin başarılı olması, hem bölgedeki kadın girişimciler hem de Kahramanmaraş ekonomisi için önemli sonuçlar doğuracak. ING Bank ve KAGİDER'in iş birliği, kadınların girişimcilik ekosistemindeki konumunu güçlendirecek. Biz Kahramanmaraş KGK olarak bölgedeki kadınlara ulaşmaları ve projenin anlaşıla bilirliğini artırmak üzere yaklaşık 5 aydır KAGİDER ile sıkı işbirliğinde çalışıp network desteği veriyoruz.” İfadelerine yer verdi.