Çevre ve çocuk akademisi ile ortak evimiz dünya çocuk seti

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla Başkent Millet Bahçesi'nde düzenlenen programda 'Çevre ve Çocuk Akademisi ile Ortak Evimiz Dünya Çocuk Hikâye Seti' tanıtımı gerçekleştirildi.

Türkiye Çevre Haftasını, 81 ilde, milyonlarca vatandaşla birlikte millet bahçelerinde kutladıklarını dile getiren Bakan Murat Kurum, “Ülkemizin dört bir yanında 81 ilimizde oyun alanları ile piknik alanlarıyla, bisiklet ve yürüyüş yolları ile millet bahçesi projelerimizi aralıksız sürdürmeye devam edeceğiz. Siz evlatlarımızı, ülkemizin, şehirlerimizin her köşesinde yeşille, toprakla, ağaçla, doğayla buluşturmak tek amacımız, hedefimiz.” şeklinde konuştu.

“Sizler doğayla dost olunca bizim iklimimiz hep bahar olacaktır” diyen Bakan Murat Kurum, “Vatanımızda kuşlar şarkı söyleyecek, denizlerimiz her zaman masmavi, doğamız yemyeşil, şehirlerimiz de tertemiz olacaktır. Irmaklarımız gürül gürül akacak ve en güzel mevsimlerimizde siz kıymetli gençlerimiz olacaksınız.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin ilk engelsiz platformu “Çevre ve Çocuk Akademisi” hizmete sunuldu
Bakan Murat Kurum, Çocuk Akademisine ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Çocuklarımızdan oluşan çevre müfettişlerimiz, üniversitede okuyan gençlerimizden oluşan iklim elçilerimiz var. Milli Eğitim Bakanlığımızla da beraber çok önemli adımlar atıyoruz. Türkiye'nin ilk dijital ve engelsiz platformu Çevre ve Çocuk Akademisini bugün itibariyle yavrularımızın hizmetine sunuyoruz. İşaret dili betimlemesiyle 18 milyon çocuğumuzun hepsine engelsiz bir platform armağan ediyoruz.

Öğrenciler, akademiye EBA şifreleri ile erişebilecek

Tüm öğrencilerin EBA şifreleri ile akademiye girebileceklerini ifade eden Bakan Kurum, “ Sizler için hazırladığımız eğitim videolarını, animasyonları ve filmleri izleyerek hem öğrenecekler, hem de eğlenecekler. Bu akademilerimiz tamamlandığında da Çevre ve Çocuk Akademisi Bilgi Yarışması'na katılacak ve topladığınız puanlarla da çevre marketimizden dilediğiniz kadar hediyelerinizi alabileceksiniz. Tüm bunların yanında diplomalarınız olacak ve Çevre ve Çocuk Akademisi'nden mezun olacaksınız. Bu yarışmanın kaybedeni yok, hepiniz etkinlik boyunca öğrenecekleriniz ile önümüzdeki süreçte hayatlarınızda sizlere ışık tutacak ve bu ışıkla da etrafınızı, sokağınızı, mahallenizi şehrinizi aydınlatacaksınız. Kitaplarımızın, akademimizin çocuklarımıza, gençlerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Çocukların çevre bilinciyle yetişmeleri için ilk adımı 7 ve 8. sınıflardaki çevre eğitimi seçmeli dersinin müfredatının güncellenmesiyle attıklarını hatırlatan Bakan Özer, " 'çevre eğitimi ve iklim değişikliği dersi' olarak dersimizi değiştirdik ve 6, 7 ve 8. sınıflara seçmeli ders olarak koyduk. Daha sonraki adımımızda tüm öğretmenlerimize çevre farkındalığı, sıfır atık kültürünün farkındalığını artırmayla ilgili okullarımızda bu kültürün yaygınlaşmasıyla ilgili birlikte eğitimler düzenledik ve gördük ki öğretmenlerimiz bu tür eğitimlere çok daha istekliler. Zorunlu olmamasına rağmen hemen hemen tüm öğretmenlerimiz bu eğitimlere aktif olarak katıldılar." dedi.

Emine Erdoğan'ın himayelerinde "Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" projesi kapsamında ilk kez okullarda sıfır atık geri dönüşüm kütüphaneleri yapmaya başladıklarını hatırlatan Bakan Özer, "Sistemde şu anda çocuklarımızın kullanılmayan malzemeleri dönüştürerek yapmış oldukları aktif olarak süreçlere katıldıkları bin 325 sıfır atık kütüphanelerimizi öğrencilerimize, okullarımıza kavuşturmuş olduk. Şimdi de Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın çevre akademisi eğitiminin sürekliliğini sağlamayla ilgili bir projesinin parçası olmaktan da büyük mutluluk duyuyoruz. İnşallah, Eğitim Bilişim Ağı ve Öğretmen Bilişim Ağı içinde bu eğitimlerle tüm öğrenci ve öğretmenlerimizin süreçlerde aktif yer alması için Millî Eğitim Bakanlığı olarak her türlü desteği vereceğiz." diye konuştu.

Öğrencilerin akademik becerilerinin yanı sıra kültür, medeniyet ve çevre bilinciyle de güçlü bireyler olarak yetişmelerini arzuladıklarını ifade eden Özer, sözlerine şöyle devam etti: "İstiyoruz ki öğrencilerimiz aynı zamanda kültür, medeniyet bilgisiyle donanarak doğaya saygılı, çevreye duyarlı, tasarruf kültürü almış ve başka dünyamızın olmadığı, bu dünyanın bize emanet olduğu bilinciyle yetişsinler. Bunun en yaygın şekilde öğrenileceği mekânlar, okullarımız çünkü 19 milyon öğrencinin, 1. 2 milyon öğretmenin olduğu bir eğitim sistemimiz var. Dolayısıyla Millî Eğitim Bakanlığı, Türkiye'nin örneklemi değil, evrenidir. İşte bu evrende yaptığımız çevre bilinciyle ilgili, atıkla ilgili her türlü adımlar, uzun vadede çok kalıcı etkileri olacak atılımlardır. İnşallah, buradaki akademide öğrencilerimiz çok kapsamlı eğitimleri alacaklar ve hazırlanan hikâye setleri de öğrencilerimizin bu bilinci arttırmalarında çok önemli katkıları olacaktır." İfadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme