Dijital bağımlılığa 13 yaş kısıtlaması

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 'Dijital bağımlılıkta 13 yaşa kadar kısıtlama, 13-16 arası ebeveyn onayı olacak şekilde kademeli bir düzenleme önereceğiz. Bunun için yasal bir düzenlemeye gidilmesi yönünde çalışmalarımızda son aşamaya geldik.' dedi

Kahramanmaraş 25 Şubat-

Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş başkanlığında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konsey Salonu'nda toplandı.

Göktaş, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, ilgili Eylem Planı kapsamında 2024'te gerçekleştirdikleri faaliyetleri değerlendirmek üzere bir araya geldiklerini ifade etti.

Bu anlamda, her bir çocuğun potansiyelini en üst düzeyde gerçekleştirmesini sağlamak için bütüncül ve kapsayıcı politikalar geliştirdiklerini anlatan Göktaş, bu anlayışla hazırladıkları 2023-2028 Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nın önemli bir yol haritası sunduğunu kaydetti.

Göktaş, bu eylem planıyla çocukların haklarının korunmasına yönelik faaliyetler yürüttüklerini belirterek, çocuk refahının artırılması, her alanda eşit fırsatlara erişimlerinin sağlanması için yeni mekanizmalar da geliştirdiklerini aktardı.

Çocukların fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerinin desteklenmesi amacıyla çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Göktaş, tüm paydaşların sorumluluklarını ve katkılarını ön planda tutarak çocukların güvenli, sağlıklı ve destekleyici bir ortamda büyümelerini sağladıklarını söyledi.

2024'te 198 bin 486 çocuğun izleme sürecini yürüttük

Çocukların güvenliğini her şeyin üstünde tuttuklarını dile getiren Göktaş, 'Çocuklar Güvende ekiplerimizle 2024 yılı sonu itibarıyla toplamda 198 bin 486 çocuğun izleme sürecini yürüttük. Risk altında olduğu değerlendirilen çocukların okullarına 27 bin 295 ziyaret gerçekleştirdik. 56 bin 524 sosyal hizmet müdahalesi uyguladık. Ayrıca 51 bin 466 aileye rehberlik hizmeti sunduk.' dedi.

Göktaş, dördüncü stratejik amaç olan, alternatif bakım hizmetleri kapsamında 14 faaliyet gerçekleştirdiklerini belirterek, korunmaya ihtiyacı olan çocuklara yönelik bakım ve destek modelleri geliştirdiklerini vurguladı.

Bu amaçla dezavantajlı çocuklara yönelik bakım ve eğitim hizmetlerini güçlendirdiklerini kaydeden Göktaş, Bakanlığa bağlı kreş ve gündüz bakımevleri ve çocuk kulüplerinde 92 bin 709 çocuğa hizmet verdiklerini, 2 bin 987 çocuğun ücretsiz bakımını sağladıklarını dile getirdi.

Göktaş, eğitimlerini tamamlamış nitelikli çocuk bakıcılarının evde bakım hizmeti sunmalarını sağlamak amacıyla UNICEF işbirliğiyle Ev Temelli Nitelikli Bakım Hizmet Modelini hayata geçireceklerini söyledi.

Beşinci stratejik amaç doğrultusunda, afet, kriz ve acil durumlardan etkilenen çocuklara yönelik hizmetler kapsamında 27 faaliyet yürüttüklerini aktaran Göktaş, 'Kriz anlarında çocukların ihtiyaçlarına hızlı ve etkin şekilde yanıt vermek için yürüttüğümüz çalışmalarımızı daha da güçlendirdik. 6 Şubat deprem afetinden sonra çocuklarımızın hane ziyaretleri ile düzenli takibini sağladık. Ayrıca koruma sistemini güçlendirmek için çocuklara yönelik acil hizmetler, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddeti önleyici ve koruyucu projeleri hayata geçirdik.' ifadesini kullandı.

Son stratejik amaç olan bilgi teknolojilerine erişim ve güvenli internet kullanımı alanında 21 faaliyet gerçekleştirdiklerini anlatan Göktaş, bu faaliyetlerle çocukların dijital dünyada güvenli şekilde yer alabilmeleri için çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.

Dijital bağımlılık riskine karşı çocuklarımızı korumak zorundayız

Bakan Göktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bugün çocuklarımız ne yazık ki dijital dünyanın fırsatlarından yararlanırken aynı zamanda bu dünyanın tehlikelerine de maruz kalıyor. Bilinçli dijital medya kullanımı olmadığında çocuklar, istismar, akran zorbalığı, zararlı içerikler ve nefret söylemi gibi risklerle karşılaşıyor. Bu durum nedeniyle sosyal, duygusal ve akademik hayatları da ciddi zarar görebiliyor. Artık ciddi bir soruna dönüşen dijital bağımlılık riskine karşı da çocuklarımızı korumak zorundayız. Bu amaçla oluşturduğumuz 'Sosyal Medya Çalışma Grubumuz' ile koruyucu ve önleyici çalışmalar yürütüyoruz. Bunun yanı sıra Çocuklarda Mahremiyet Bilinci eğitimlerimizle, 2024 Aralık ayı itibarıyla toplam 159 bin 584 kişiye ulaştık. DUY İhbar Platformu ile aileler, çocuklar için zararlı olduğunu düşündükleri içerikleri bizlere bildiriyorlar. Gerekli incelemeler sonrasında, sakıncalı içeriklere yönelik önlemler alıyoruz.'

Çocukların sosyal medya kullanımına yönelik Türkiye'ye özgü bir model geliştirmek için yoğun çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Göktaş, 'Dijital bağımlılıkta 13 yaşa kadar kısıtlama, 13-16 arası ebeveyn onayı olacak şekilde kademeli bir düzenleme önereceğiz. Bunun için yasal bir düzenlemeye gidilmesi yönünde çalışmalarımızda son aşamaya geldik. Bakanlık olarak, ilgili paydaş Bakanlıklarımızla hayata geçirilecek bu yasal düzenlemeyle çocuklarımıza daha güvenli bir dijital dünya sunmak istiyoruz.' diye konuştu.

Bakmadan Geçme