Doğal güzellikler kenti Çağlayancerit!
Çağlayancerit Belediye Başkanı Hanifi Sarıaltun, ilçenin doğal ve organik güzelliklerini gztci.com'a anlattı.
Çağlayancerit Belediye Başkanı Hanifi Sarıaltun, ilçenin doğal ve organik güzelliklerini gztci.com'a anlattı.
Çağlayancerit, organik vadiden sofraya neler sunuyor?
Başkan Sarıaltun: “Mis kokulu yaylaları, yemyeşil ceviz ve elma bahçeleri, kiraz, vişne, kayısı gibi Çağlayancerit topraklarında yetişen ürünler tüm doğallığını koruyor. Kimyasalları ilçemize sokmama konusunda da kararlıyız. Çağlayancerit'in organik vadi olarak kalabilmesi için elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğiz. Ben bu konuda da vatandaşlarımızın azim ve gayretine güveniyorum” dedi.
Çağlayancerit, yaylaları ile ön plana çıkan bir ilçe. Bu konuda projeleriniz var mı?
Başkan Sarıaltun: “Helete sıkma keçi peyniri ile ün yapmış bir ürünümüz. Engizek yaylalarımızın birçok yerinde üretilen yayla peyniri, sofralarımızda önemli ölçüde kabul görmekte. Karakeçi diye adlandırılan keçiler; ardıç, Kamalak, keven, kekik, kenger, çaşır gibi birçok bitki örtüsü ile beslenmektedir. İşte Helete mahallemizin sıkma keçi peynirinin kalitesi buradan gelmektedir. Engizek yaylaları aynı özelliğe sahip bitki örtüsüne sahiptir. Tabi, Yaşıl, Papazlar, Ayranpınarı yaylalarımızda da çeşitli projelerimiz olacak. Çağlayancerit 1. Ayranpınar Yayla şenliğimiz bu projelerimizin bir başlangıcıdır” ifadelerini kullandı.
Çağlayancerit cevizinin özelliği nedir?
Sarıaltun: “Çağlayancerit ilçemizde bin rakımından 2 bin rakımına kadar olan bölgelerde ceviz yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Yöreye has hava şartları ve oksijeni cevizimizin kalitesini de arttırmaktadır. Yüksek yağ oranı ve kendine has aromasıyla Çağlayancerit cevizi, ulusal ve uluslararası Pazar ağında kendine yer bulmaktadır. Tabi ceviz, halkımızın önemli geçim kaynaklarının başında geliyor. Ceviz yetiştiriciliği aynı zamanda ilçemizde geleneksel şıracılığa büyük katkı sağlamaktadır. İlçemize kurulacak olan ceviz paketleme, soyma, kırma ve kurutma entegre tesisi geleneksellikten uzaklaşmadan hizmet vermesini sağlayacağız” dedi.
Elma yetiştiriciliğinde Çağlayancerit'i hangi konumda?
Başkan Sarıaltun: “İlçemizin Helete Mahallesinde çiftçilerimiz tarafından bol miktarda yetiştirilen elma, organik yapısını koruyarak geniş Pazar ağı bulmakta. Çağlayancerit ilçemizin her metrekaresinde yetiştirilen elma için çalışmalarımızda olacak. Bunların başında kimyasal ilaçlarla mücadelemiz geliyor. Başta da dediğim gibi, Çağlayancerit'te yetiştirilen ürünlerin tamamının organik olmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
Çağlayancerit'te arıcılık var mı?
Sarıaltun: “Elbette! Elvani çeşit bitki örtüsüne sahip Çağlayancerit İlçemizin yüksek yaylalarında yetiştirilen arılardan elde edilen bal, ülkemizin en kaliteli ürünü. Çağlayancerit ilçemizde yaklaşık 400 ailemiz arıcılık mesleği ile uğraşmaktadır” dedi.
Çağlayancerit için gece gündüz çalıştıklarını ifade eden Balkan Sarıaltun: “Uzun yıllar devlet memurluğu yapmış biri olarak, ilçemi kalkındırmak, yaşam standartlarını yükseltmek kararlılığındayım. Halkımızın bizlerden mütevazi talepleri var. Bunların en başında da ulaşımın iyileştirilmesi, eğitim ortalamamızın arttırılması, özellikle hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin talebi devlet teşviklerinden daha etkin faydalanmak istiyorlar. Tabi bunların tamamını Çağlayancerit Belediyesi olarak üstlenmemiz zor. Eğitim konusunda Milli Eğitim Bakanlığımızla, Tarım ve Hayvancılık alanında Tarım Bakanlığımızla, ulaşım alanında Ulaştırma Bakanlığımızla görüşüp bir plan dâhilinde ilçemize hizmet getireceğiz. Devlet ve siyasi büyüklerimizden bizim ricamız, ilçemizle daha fazla ilgilenmeleri. Ben bu imkanı bize verdiğiniz için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.