Dünyaya Turizm Zirvesi'ne MÜSİAD'dan tam destek
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Turizm Sektör Kurulu koordinasyonuyla MÜSİAD Trabzon Şubesi ev sahipliğinde gerçekleşen Trabzon'dan Dünyaya Turizm Zirvesi başlıklı Türkiye İstişare Toplantısı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Mesut İskenderoğlu'nun katılımlarıyla gerçekleşti.
MÜSİAD Turizm Sektör Kurulu'nun MÜSİAD Trabzon Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Trabzon'dan Dünyaya Turizm Zirvesi' ana temalı Türkiye İstişare Toplantısı tamamlandı. İki gün süren zirve ve çalıştayın kapanış törenine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı katılım sağladı.
Törende konuşan Bakan Uraloğlu: “"Bu başarı aynı zamanda güvenlik politikalarımızın ve ulaştırma yatırımlarımızın da bir tezahürüdür. Ülkemizin en ücra köşelerinde turistik aktiviteler yapılabiliyorsa, doğusundan batısına her bir ilimize güvenle ve konforla erişebiliyorsak bu 22 yıllık AK Parti iktidarımızın istikrarlı yönetimi sayesindedir. Burada mütevazı olmaya gerek yok. Sanayi, lojistik, haberleşmesi, tarımı, kültürü, sanatı, sporu birçok alana dokunduğumuz gibi turizmin bu noktaya gelmesinde de bakanlığımızın büyük emeği vardır."
Türkiye'nin avantajlı coğrafi konumunun potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde son 22 yılda 100 yıllık işler yapıldığını belirten Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ulaşım ve haberleşme altyapımıza 275 milyar dolar yatırım gerçekleştirdik. Bu cennet ülke öyle bir konuma sahip ki sadece 4 saatlik uçuş süresiyle Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarındaki yaklaşık 1,5 milyar insana ve yine bu coğrafyadaki 8,6 trilyon dolarlık ticaret hacmi olan 67 ülkeye ulaşabiliyoruz. Tam da onların merkezindeyiz. Havacılıkta dünyada en hızlı gelişen ülkelerinden birisiyiz. Bakınız, 57 aktif havalimanımızdan 130 ülkedeki 346 noktaya uçuş gerçekleştiriyoruz. 2002'de iç ve dış hatlarda seyahat eden yaklaşık 34,5 milyon olan yolcu sayımızı 2023 yılında hamdolsun 214 milyonun üzerine çıkardık."
MÜSİAD elinden geleni yapacaktır
Törende konuşan Genel Başkan Asmalı ise hem Trabzon hem de Türkiye özelinde turizm çalışmalarına MÜSİAD'ın önemli derecede kıymet verdiğini, bu yönde çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.
Turizm sektörünün yükselişi hakkında da bilgiler veren Asmalı, şunları kaydetti: “Bugün aslında Trabzon'daki turizm hareketliliğini konuşuyoruz ama bir yandan da ülkemizin turizm çeşitliliğin geliştirmek adına neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Turizm potansiyelini arttırmak adına nasıl hareket etmeliyiz, mevcut yatırımlar üzerine neler eklemeliyiz bunları da analiz edip hep birlikte değerlendiriyoruz. İstanbul ve Antalya gibi belli başlı turistik şehirlerimiz ön plana çıksa da Türkiye'nin her şehri ayrı bir kültürel güzellik ve turizm potansiyelini içerisinde barındırıyor. 18 ilimizin her biri turistik özelliklere sahip doğal ve tarihi kültürel zenginlikleri mevcut. Ülkemizin en büyük avantajlarından biri 12 ay turizm konseptine son derece uygun bir coğrafyaya ve tarihi zenginliğe sahip olmasıdır. Önemli olan husus bizlerin bu zenginliği nasıl sunacağız ve turizm yatırımına nasıl dönüştüreceğimizdir. İnşallah turizm sektörüne katkı veren sizlerin de gayretleriyle önümüzdeki günlerde ülkemizdeki turizmin yükselişini hızlandıracağız. Bizler de bu konuda MÜSİAD olarak elimizden gelen gayreti gösteriyor, ilerleyen dönemlerde de üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuz ifade etmek istiyorum.
Ülkemiz 3 tarafı denizlerle çevrili, muhteşem coğrafyası ile tarihi ve doğal güzellikleri ile âdeta turizm cennetidir. 4 mevsimi aynı anda yaşanan iklimi, onlarca farklı turizm çeşidine ev sahipliği yapabilecek kapasitesi, güler yüzlü ve misafir perver insanı ile her zaman ön planda olmuştur.
Bu yönleriyle Türkiye keşfedilmeye bekleyen hazine gibidir. Ülkemizde doğa turizminden kış sporlarına, sağlık turizminden gastronomi, kültürden kongre ve toplantı turizmine kadar onlarca çeşit turizm bir arada yürütülmektedir.
Bizler ise turizm yatırımları ile oda ve yatak kapasitelerine artışı, yetişmiş hizmet sektörü insanımızla bunu her geçen yıl daha da geliştirmeye arttırmaya gayret ediyoruz.
2023 yılında yaşadığımı asrın felaketine rağmen Allah'a şükürler olsun turizm açısından son derece verimli bir yılı geride bıraktık.
Yıl sonunun 57 milyona yakın ziyaretçi sayısı ile kapattık. Bu sayı ülkemizin turizm açısından yeni bir rekordur. Bu yıl inşallah ziyaretçi sayısını 60-65 milyona yükseltmeyi hedefliyoruz. Trabzon ilinin özelinde düşündüğümüzde ise son yıllarda turizmde önemli bir artış kaydetti.”
6 maddelik çalıştay sonucu açıklandı
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, zirvenin birinci ve ikinci günü yapılan paneller sonucunda gerçekleşen çalıştayın sonuç maddelerini de açıkladı. Belirli mevsimlik turizmden çok yıla yayılan yüksek derecedeki turizmden söz eden Asmalı, “Dün yine bu salonda kamudan akademisyenlerden, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden ve turizm sektöründe faaliyet gösteren iş adamları ve profesörlerden oluşan 100'ün zerinde katılımcının iştiraki ile çalıştayı gerçekleştirdik. Bunun sonucunda da bir çıktı verisi elde ettik.” diye konuştu.
Çalıştay sonrası açıklanan sonuç maddeleri ise şu şekilde:
1. Sürdürülebilir turizm politikası: Karadeniz'in doğal ve kültürel mirasını koruyacak sürdürülebilir turizm politikalarının geliştirilmesi önemlidir. Eko turizm aktiviteleri teşvik edilmeli ve çevresel etki değerlendirmeleri yapılarak turizmin doğaya zarar vermemesi sağlanmalıdır.
2. Alt yapıların geliştirilmesi: Bölgenin turizm alt yapısını iyileştirmek için ulaşım ve konaklama gibi yerel hizmetlerde modernizasyon yapılmalı. Özellikle kırsal ve dağlık alanlarında ulaşım ağlarının geliştirilmesi, turistlerin daha erişebilir deneyim yaşamasına sağlayabilir.
3. Kültürel mirasın öne çıkarılması: Karadeniz'in doğal kültürel mirası, daha fazla turist çekmek için etkili bir şekilde öne çıkarılmalı. Yerel festivaller, sanat gösterileri ve gastronomi etkinlikleri gibi kültürel ögelere turizme sunulmalıdır.
4. Dijital Pazarlama Stratejileri: bölgeyi ulusala ve uluslararası arenada tutmak için dijital pazarlama ve sosyal medya stratejilerinden yararlanılmalı. Çekici ve etkileyici içeriklerle potansiyel ziyaretçilere ulaşılmalı.
5. Eğitim Programları: Turizm sektöründe çalışacak yerel halkın eğitimi, hizmet kalitesini arttırarak turist memnuiyeti yükseltebiliriz. Eğitim programları düzenlenmeli.
6. Çok dilli destek: Karadeniz bölgesini ziyaret edecek yabancılar için çok dilli destek sunulmalı. Bu tiritlerin bölgeye daha iyi keşfetmelerine ve yerel kültürlerle bağlantı kurmalarına olanak sağlayacaktır” dedi.