Eğitim, üretim ve istihdam MEB Pasaj'da buluşuyor

Olgunlaşma enstitüleri, mesleki ve teknik eğitim okulları, halk eğitimi merkezleri ile özel eğitim meslek okullarında üretilen ürünlerin PttAVM aracılığıyla tüm dünyaya açılmasını sağlayan MEB Pasaj platformu, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun katıldığı törenle kamuoyuna tanıtıldı.

MEB Pasaj projesi; eğitim kurumlarının kapasitesinin genişlemesi, yaparak öğrenme sürecinin üretime dönüşmesi, kadınların ve özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin desteklenmesi ve üretim döngüsüne katılması, kültürel mirasın dünyaya tanıtılması amacıyla hayata geçirildi.

Proje kapsamında olgunlaşma enstitüleri, mesleki ve teknik eğitim okulları, halk eğitim merkezleri ile özel eğitim meslek okulları bünyesindeki 541 mağaza PttAVM bünyesindeki MEB Pasaj sistemine kaydedildi ve tüm mağazalara PTT tarafından e-ticaret eğitimi verildi. Meb Pasaj'da yaklaşık 5 bin ürün paylaşıldı.

MEB Pasaj tanıtım töreninde Bakanlık olarak bir taraftan eğitim hizmeti verirken diğer yandan da beşeri sermayenin niteliğini artırmak için son yirmi yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde devasa yatırımlar yapıldığını anlatan Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer; "eğitim, üretim, istihdam" zincirini güçlendirmek için büyük gayret sarf ettiklerini belirtti.

MEB, ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri kendi okullarında üretebiliyor

Bu bağlamda mesleki eğitimin kendisine ayrı bir sayfa açılmasını hak ettiğini kaydeden Özer, mesleki eğitimde yapılan döner sermaye kapsamındaki üretimin yaparak, üreterek öğrenme becerilerinin kalıcı kalcı hâle gelmesi için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi. Mezuniyet öncesinde elde edilen becerilerin istihdam edilebilirliği artırdığını, öğrenci ve öğretmenlerin döner sermaye kapsamındaki üretimlerden pay aldığını da aktaran Bakan Özer, Millî Eğitim Bakanlığının ihtiyaç duyduğu tüm ürünleri kendi okullarında üretebildiğini vurguladı.

Bu dört faydayı dikkate alarak mesleki eğitimin üretim kapasitesini çok ciddi bir şekilde artırdıklarını belirten Özer, 2018 yılında 200 milyon olan cironun bugün 2022 yılının 11 aylık döneminde 2 milyar lira üretim kapasitesine ulaştığının altını çizdi. Özer, bu üretimden elde edilen yaklaşık 100 milyon liralık kısmının öğrencilere, 200 milyon liranın da öğretmenlere katkı payı olarak dağıtıldığını söyledi.

Bakmadan Geçme