Elektrik ve doğal gaz faturasının yüzde 60'ı devletten

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bin liralık elektrik ve doğal gaz faturasının 600 lirasının devlet tarafından karşılandığını ifade ederek 'gerçek ihtiyaç sahibi, dar gelirli vatandaşlarımızı, emeklilerimizi bu destekten istifade ettirip, tüketimi belli oranın üzerinde olan vatandaşların bu desteklerden faydalanmak yerine gerçek maliyetleri karşıladığı bir model düşünüyoruz.' dedi.

Elektrik ve doğal gazda hazine üzerinden vatandaşlara çok ciddi destek verdiklerini söyleyen Bayraktar, “Bin liralık gaz ve elektrik faturasının yüzde 60'ı halen devletimiz tarafından karşılanıyor. Bütçe imkanları mertebesinde bu desteklere devam edeceğiz. Vatandaşımızı dünyada artan fiyatlara karşı korumaya devam edeceğiz.” dedi.

Bayraktar, bunu yaparken destek mekanizmasını daha etkin kullanmak gerektiğini vurgulayarak “Gelir grubu yüksek, gerçek maliyete katlanabilecek tüketicilere maliyet esaslı yansıtmak daha doğru diye düşünüyoruz. Gerçek ihtiyaç sahibi, dar gelirli vatandaşlarımızı, emeklilerimizi bu destekten istifade ettirip, tüketimi belli oranın üzerinde olan vatandaşların bu desteklerden faydalanmak yerine gerçek maliyetleri karşıladığı bir modeli düşünüyoruz.” diye konuştu.

Bayraktar, Karadeniz gazının, Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfi olduğunu anlatarak “2,6 milyon hanenin doğal gazın karşılayacak üretime çıkmış durumdayız. Günlük 6 milyon metreküpü geçtik. Eylül sonunda 7 milyon metreküpün üzerine çıkacağız. İlk fazdaki 10 milyon metreküp hedefine 2025'in ilk çeyreğinde ulaşmış olacağız. 4 milyon hanenin doğal gazını buradan karşılayacağız.” diye konuştu.

Bakmadan Geçme