Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan Ceyhan'dan İsrail'e petrol sevkiyatı İddialarına cevap

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bazı çevreler tarafından gündeme getirilen Ceyhan'dan İsrail'e petrol sevkiyatı yapıldığı ve Türkiye'nin buna izin verdiği iddialarını yalanladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bu iddiaların tamamen asılsız olduğu vurgulandı.

Bakanlık açıklamasında, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı (BTC) üzerinden gerçekleştirilen petrol sevkiyatlarının detayları kamuoyu ile paylaşıldı. BTC'nin, 18 Kasım 1999'da Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında imzalanan milletlerarası anlaşma ve bu anlaşmaya ek olarak yapılan Ev Sahibi Hükümet Anlaşmaları'na dayanarak işletildiği belirtildi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamada, "Ceyhan'dan İsrail'e petrol sevkiyatı yapıldığı ve Türkiye'nin buna izin verdiği yönündeki iddialar tamamen asılsızdır. Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'ndan (BTC) gerçekleştirilen satışlara ilişkin süreç aşağıda sunulmuştur.

BTC Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında 18 Kasım 1999'da imzalanan milletlerarası anlaşma ve bunun ekini teşkil eden Ev Sahibi Hükümet Anlaşmaları'na istinaden işletilmektedir. Hattın Türkiye kesiminin işletimi BOTAŞ International A.Ş. tarafından BTC ortakları ile imzalanan İşletme Anlaşması çerçevesinde yürütülmektedir. Söz konusu anlaşmalar kapsamında hattı işleten BOTAŞ International A.Ş.'nin petrolün alım satımına yönelik herhangi bir dahli ya da tasarrufu bulunmamaktadır.

Petrolü BTC üzerinden taşıtarak Haydar Aliyev Limanı'ndan dünya pazarlarına satışını yapan şirketler, Türkiye'nin İsrail'e yönelik ticarete son verme kararına saygı duymuş ve teslim noktası İsrail olan herhangi bir yükleme gerçekleşmemiştir." ifadelerine yer verildi.

Bakmadan Geçme