İlk yerli ve milli zeka testi Türk Ulusal Zeka Ölçeği tanıtıldı

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından, Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projelerini Destekleme Programı (KAMAG) kapsamında geliştirilen ilk yerli ve milli zekâ testi 'Türk Ulusal Zeka Ölçeği'nin (TUZÖ) tanıtımı, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla yapıldı.

Kahramanmaraş 21 Ocak-

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığında düzenlenen programda konuşan Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 'Türk Ulusal Zek Ölçeği'nin geliştirilmesi sürecine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Özel yetenekli bireylerin tespit edilmesinde Türkiye'nin eksiklik yaşadığını ifade eden Bakan Tekin, bu eksikliğin giderilmesi için başka ülkelerde geliştirilen testleri satın almanın maliyetinin yüklü olduğunu vurguladı.

Satın alınan testlerin Türkiye'de kişilerin yetişme koşullarına ve yeteneklerine göre geliştirilip geliştirilmediğinden emin olmadıklarını belirten Bakan Tekin, bu testlerin ölçülmek istenen unsurları bilimsel biçimde ölçüp ölçmediğinden de kuşku duyduklarını ifade etti.

Bakan Tekin, ''Acaba bu test kitleri sayesinde bir veri transferi yaşanıyor mudur?' gibi endişeler zihnimizde sürekli varlığını koruyor. Dolayısıyla, bu testler ve bu testlerin uygulanma süreçlerinde bu konuyla ilgili kafamızı karıştıran, bizi rahatsız eden bir sürü husus vardı. Bunu gündemimize aldık. 'Nasıl çözebiliriz, neler yapabiliriz?' diye başlayan bir süreç ve bugün itibarıyla bu süreç nihayete erdi.' diye konuştu.

Projenin paydaşlarına ve destekleyicilerine teşekkür eden Bakan Tekin, 'Bu, sadece bizim için değil; aynı zamanda bu konuda birlikte hareket edebileceğimiz, bizimle aynı coğrafyaya ve aynı kültüre mensup farklı ülkelerdeki öğrencilerin de dhil olabileceği bir test süreci olacak. Bu da Türkiye'yi bilhassa bu konularda önemli bir merkez haline getirecek.' ifadelerini kullandı.

TEKNOFEST ile gençleri geleceğin teknolojileriyle buluşturuyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da 'Türk Ulusal Zek Ölçeği'yle yetenek yönetimini daha etkin hale getirerek toplumsal kalkınmayı artıracaklarını ve bu alanda dışa bağımlılığı sona erdirerek tasarruf sağlayacaklarını bildirdi.

Kacır, öğrencilerin Türk milletinin değer yargıları ve kültürel dinamikleriyle örtüşmeyen soru havuzlarıyla değerlendirildiğine işaret ederek, buna karşılık Türkiye'nin AR-GE ve inovasyon kapasitesini etkin bir şekilde kullanarak dünya standartlarında bir ölçme ve değerlendirme sistematiği oluşturmak adına Millî Eğitim Bakanlığının TÜBİTAK ile iş birliğine gittiğini dile getirdi.

Kacır, dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST ile gençleri geleceğin teknolojileriyle buluşturduklarını vurgulayarak onlara yenilikçi fikirlerini proje ve girişimlere dönüştürme fırsatı sunduklarını kaydetti. 'Bakanlık olarak Millî Eğitim Bakanlığı ve eğitimcilerimizle yakın iş birliği çalışmalarımız, bu örnek projede olduğu gibi önümüzdeki dönemde başka projelerde de devam edecek. Milyonlarca gencimiz, çocuğumuz Türkiye'nin millî teknoloji hamlesi yolculuğundan ilham alıyor.' ifadelerini kullandı.

Artık ülkemiz kullanıcı değil, bir test üreticisidir

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Sirel Karakaş ise TUZÖ'nün 13 geniş zek alanı altında düzenlenen ve 37 zek alanını kapsayan alt testlerden oluştuğunu anlattı.

Ölçeğin millî ve özgün olduğuna, sosyal ve kültürel ögeler göz önüne alınarak hazırlandığına işaret eden Karakaş, 'Artık ülkemizde zek, üstün bilimsel ve psikometrik özelliklerde olan, sosyal ve kültürel ögeleri de içeren bir testle ölçülecektir. Ülkemiz, zek testi açısından dışarıya bağımlı olmaktan kurtulacaktır. Artık ülkemiz kullanıcı değil bir test üreticisidir. Dolayısıyla test üreticiliği pazarında önemli bir aktör haline gelmiştir.' açıklamasında bulundu.

Bakmadan Geçme