İthalat rejiminde 2025 yılına ilişkin düzenlemeler yayınlandı

31 Aralık 2024 Tarihli Resmi Gazete'nin 3'üncü Mükerrer sayısı ile 2025 yılı ithalat rejimindeki bazı uygulamalara ilişkin düzenlemeler yapıldı.

Kahramanmaraş, 03 Ocak 2025 -

İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 9392) ile bazı eşyalarda geçerli olmak üzere tarife kontenjanı açıldı.

İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulanmasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (Karar Sayısı: 9392) ile Karara ilişkin Ek-1, Ek-2 ve Ek-3 sayılı tablolar düzenlendi. Ayrıca, eklenen Geçici madde ile birlikte, 1/1/2025 tarihi itibarıyla ilave gümrük vergisi ve/veya ek mali yükümlülük ihdas edilen ya da ilave gümrük vergisi ve/veya ek mali yükümlülüğü artırılan eşyanın ithalatına ilişkin gümrük beyannamesinin 31/1/2025 tarihine kadar (bu tarih dahil) tescil edilmiş olması halinde 1/1/2025 tarihinden önceki ilave gümrük vergisi oranları ve/veya ek mali yükümlülük uygulanacağı bildirildi.

Bazı Sanayi Ürünlerinin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar (9393) ile bazı sanayi ürünlerinin ithalatında 15/2/2026 tarihine kadar geçerli olmak üzere tarife kontenjanı açıldı. (Parafin, fosforöz asit, asetilaseton, asetik asit, vinil asetat, butil akrilat, akrilonitril, oktametilsiklotetrasiloksan, epsilon-kaprolakton, sodyum lügnosülfonat sulu çözelti, reçine asitleri, katalizör, akrilonitril butadien stiren kopolimeri, polieter polyol, alüminyum alaşımlı levha, rotatif tip kompresör, elektrik transformatörü, nikel-metal hibrit akümülatörler, lityum iyon polimer piller, lityum iyon akümülatör, lityum iyonlu akümülatör, LED diyotlu baskılı devre kartı, baskı devre kartları, oyuncakların imalinde kullanılmaya mahsus ses mekanizması)

9393 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Bazı Sanayi Ürünlerinin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar kapsamında bazı sanayi ürünlerinin ithalatında açılan tarife kontenjanlarının dağıtımı, yönetimi ile başvuru ve kullanım usul ve esaslarını düzenlemek amacıyla İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliğ (No: 2025/1) yayımlandı.

İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliğ (No: 2025/2) ile 9393 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Bazı Sanayi Ürünlerinin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar uyarınca yalnız doğal reçine ve doğal reçinelerden elde edilen reçine asitleri ve yalnız titanyum oksit ve tungsten trioksit içeren katalizörlerin ithalatında açılan tarife kontenjanlarının dağıtımı, yönetimi ile başvuru ve kullanım usul ve esasları belirlendi.

İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliğ (No: 2025/3) ile 9393 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Bazı Sanayi Ürünlerinin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar uyarınca, mperteks kumaşların ithalatında açılan tarife kontenjanlarının dağıtımı, yönetimi ile başvuru ve kullanım usul ve esasları belirlendi.

Bazı Sanayi Ürünlerinin İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar (9394) ile 5903.10.90.90.00, 5903.20.90.90.00 ve 5903.90.99.90.00 GTİP'li imperteks kumaşların ithalatında 31/12/2025 tarihine kadar geçerli olmak üzere tarife kontenjanı açıldı.

İthalat İşlemlerinde Elektronik Başvuru İçin Yetkilendirme Tebliği ile Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğünce yürütülen ithalat işlemlerinde (kayda alınmak suretiyle ileriye yönelik olarak gözetim uygulamaları hariç) başvuruların elektronik ortamda yapılmasını teminen işlem yapacak kullanıcıların yetkilendirilmesine dair usul ve esaslar belirlendi.

Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine İlişkin Tebliğ ile tarife tavizlerinden yararlanan eşya ile ülkelerin belirlenmesine esas teşkil eden hususlar düzenlendi.

Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcıların İthaline İlişkin Tebliği ile aralarında aspartam, neotam advantam ve sakarin gibi yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların ithalatında, 'serbest dolaşıma giriş rejimi', 'dahilde işleme rejimi' ve 'hariçte işleme rejimi'ne tabi tutulması halinde, gümrük beyannamelerinin tescilinde gümrük idarelerince Tarım ve Orman Bakanlığının uygunluk yazısı aranacak.

Haritalar ve Harita Bilgisi İçeren Eşyanın İthaline İlişkin Tebliğ ile yalnız kara, hava ve deniz haritalar ile atlas, küre ve benzeri dokümanlar (kadastral haritalar hariç) ile yalnız sayısal ortamda bulunan harita ve harita bilgilerinin (kadastral haritalar hariç) ithalatında düzenleme yapıldı.

Bazı Elektrikli ve Haricen Şarj Edilebilir Hibrit Araçların İthaline İlişkin Tebliğ ile bazı elektrikli araçların ithalatı amacıyla izin belgesi düzenlenebilmesi için gerekli koşullar belirlendi.

Sivil Hava Taşıtlarının İthaline İlişkin Tebliğ uyarınca, sivil hava taşıtları ithalinde, ilgili kurum ve kuruluşlarca düzenlenen uygunluk yazısı aranacak.

Kamu Kurum ve Kuruluşları Tarafından Yapılacak İthalatta Alınacak İzin Hakkında Tebliğ ile Kamu İhale Kanunu'nun 2'nci maddesinde sayılan kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak ithalatta alınacak izinlere ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Eşya İthalatına İlişkin Tebliğ ile kullanılmış veya yenileştirilmiş olarak ithal edilebilecek bazı maddelere ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Gübre İthalatına İlişkin Tebliğ ile gübre ve gübre harici ithalata ilişkin hususlar belirlendi.

Banknot ve Benzeri Kıymetli Evraka Mahsus Kağıtların İthaline İlişkin Tebliğ ile banknot ve benzeri kıymetli evraka mahsus kağıtların ithalatının ilgili kurum ve kuruluşlarca yapılarak güvenli şekilde piyasaya sunulmasını sağlamak için gerekli belgeler ve yetkili kurumlar yeniden düzenlendi.

Askıya Alma Sistemine İlişkin Tebliğ ile Türkiye'deki sanayicilerin rekabet güçlerini artırmak ve yeni iş alanlarının oluşturulmasını desteklemek, üretim sürecinde ihtiyaç duydukları ham madde, yarı mamul veya özel imalat niteliği taşıyan ürünlerden, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa uygulanan 'Askıya Alma Sistemi'ne dahil edilen ve edilmesi planlanan eşya için söz konusu sistemin uygulanmasına ilişkin usul ve esasların düzenlenmesi amaçlandı. Buna göre, nihai tüketiciye satışa hazır, demonte edilmiş, asli bir işleme ya da dönüşüme tabi tutulmayacak olanlar ile bitmiş ürünün asli özelliklerine sahip olan ürünler 'Askıya Alma Sistemi'ne konu edilemeyecek. Tebliğ 1/1/2025 tarihinde yürürlüğe girdi.

İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ ile 701.91.10.00.00, 8701.92.10.00.00, 8701.93.10.00.00, 8701.94.10.00.00 ve 8701.95.10.00.00 gtiplerinde sınıflandırılan Tekerlekli zirai traktörler ve ormancılıkta kullanılan tekerlekli traktörlerin ithalatında yürütülecek olan gözetim uygulamasına ilişkin usul ve esaslar yayımlandı. Tebliğ yayımı tarihini takip eden otuzunu gün yürürlüğe girecektir.

İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ ile 87.11 tarife pozisyonu altında sınıflandırılan motosikletlerde (mopedler dahil) yürürlükte olan gözetim uygulamasının kapsamı genişletilerek silindir hacmi 250 cm3 ü geçen motosikletler de gözetim kapsamına alındı; uygulanmakta olan gözetim kıymetleri yükseltildi.

Ayrıca;

  • Harp Silahları İle Bunların Aksam Ve Parçalarının İthaline İlişkin Tebliğ
  • Radyoaktif Maddeler İle Bunların Kullanıldığı Cihazların İthaline İlişkin Tebliğ
  • Bazı Patlayıcı Maddeler, Ateşli Silahlar, Bıçaklar Ve Benzeri Aletlerin İthaline İlişkin Tebliğ
  • Çift Kullanımlı Malzeme Ve Teknolojilere Dair Belgelerin Onaylanmasına İthaline İlişkin Tebliğ
  • İş Sağlığı Ve Güvenliğini Etkileyen Bazı Maddelerin İthaline İlişkin Tebliğ
  • Kimyasal Silahlar Sözleşmesi Ekinde Yer Alan Kimyasal Maddelerin İthaline İlişkin Tebliğ
  • Mushafların İthaline İlişkin Tebliğ
  • Elektronik Kimlik Belgesini Haiz Eşyanın İthalatı Hakkında Tebliğ
  • Ozon Tabakasını İncelten Maddeler Ve Florlu Sera Gazlarının İthaline İlişkin Tebliğ yayımlandı.

Bakmadan Geçme