Japon heyet, Elbistan'da depremin sonrasını masaya yatırdı

Depreme karşı örnek teşkil eden uygulamaları ile bilinen Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JİCA) heyeti, Elbistan'da yüzyılın felaketi sonrasında neler yapılabileceğine ilişkin inceleme ve toplantı gerçekleştirdi.

Bir deprem ülkesi olan ve yılda yüzlerce sarsıntı ile baş başa kalan Japonya geçmişte büyük kayıplar verse de teknolojiyi kullanarak depreme karşı önlem alabilmeyi başarması ile biliniyor. Japonya deprem gerçeği ile barışmış bir kültüre sahip olsa da; ülkenin batısındaki liman kenti Kobe, 1995 yılında 6,9 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Yolların çöktüğü ve binlerce binanın zarar gördüğü depremde, 6 bin 400 kişi öldü ve 400 bini aşkın kişi yaralandı.

Bir deprem ülkesi olan Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JİCA) heyeti, 6 Şubat'taki depremin merkez üssü Elbistan'da incelemelerde bulundu. Deprem bölgelerinde ilk ziyaret ettikleri şehir olan Elbistan'da Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz'le bir araya gelen Japon heyet, Kobe depremi sonrasında neler yaptıklarını ve hangi önlemleri aldıklarını detaylı şekilde paylaştı.

Toplantı, Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz'ün Elbistan'ın tarihi ve diğer özelliklerini anlatmasıyla başladı.

Elbistan'ın, 6 Şubat depreminde ciddi kayıplar verdiğini belirten Başkan Gürbüz, “Dünya tarihinde karada gerçekleşen en büyük depremlerden biriyle karşı karşıya kaldık. 12 bin yıldır uyuyan fayın harekete geçmesi ile beraber yaklaşık 500 binamız anında çöktü. Yaklaşık 20 bin bağımsız bölümün yenilenmesi gerekiyor. 930 civarında vatandaşımızı kaybettik” dedi.

Japon heyetteki görevliler ise, depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti.

Elbistan'da depremin akabinde enkaz kaldırma çalışmalarının hızlı bir şekilde yapılmasının önemine değinen JİCA yetkilileri, Türk-Japon dostluğunun nişanesi olarak ellerinden gelen desteği vermek istediklerini söylediler. Afet yönetimi ile ilgili de Türkiye ile teknik işbirliği yapmak istediklerini dile getirdiler. Proje ekibi, buradaki durumu değerlendirip neler yapılabileceğine ilişkin rapor hazırlayacaklar.

Heyette yer alan Kobe Belediyesi Afet Yönetimi Personeli İde Nobe ise, depremle ilgili deneyimlerini paylaştı.

1995 yılında Kobe depremini yaşadığını anımsatan Nobe, yaşadıklarından ders çıkartarak sarsıntılarda sağlam kalan yapılar inşa ettiklerini vurguladı.

Türkiye'de hızlı bir şekilde iyileşme gerçekleşmesi dileğinde bulunan Nobe, “Enkaz kaldırma çalışmalarının çok hızlı olduğunu görünce çok şaşırdık. Şehrin iyileşmesi için enkazın kaldırılması çok önemli. Konteyner evlerin de çok hızlı şekilde yapıldığını gördüm. Bu da çok iyi bir şey. Yeniden yapılandırma planları mutlaka olmalı. Biz de bugün deneyimlerimizi paylaşmak için buradayız” şeklinde konuştu.

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JİCA) heyeti, karşılıklı görüş alışverişinin ardından şehirde depremin geride bıraktığı izleri inceledi.

Bakmadan Geçme