Kadın iş geliştirme merkezi projesi yatırıma dönüşüyor
Kahramanmaraş'ta, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle başlatılan kadın girişimcileri destekleme projesi, şehirdeki ekonomik yeniden yapılanma sürecinde önemli bir adım oldu. TOBB Kahramanmaraş Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Eczacı Betül Zabun Kenger, Ekonomi-X Gazetesine proje hakkında açıklamalarda bulundu.
Kurulan proje kapsamında, UNDP tarafından sağlanan maddi destek doğrudan Kahramanmaraş'taki kadın girişimcilere yönlendirildi. Eczacı Betül Zabun Kenger, "Proje, şehrimizin deprem sonrası ekonomik toparlanma sürecinde kadın girişimcilerimizi desteklemeyi amaçlıyor. UNDP'nin sağladığı maddi destek, Ticaret ve Sanayi Odası aracılığıyla kadın girişimcilere direkt olarak ulaştırıldı. Bu destek, şehrimizdeki kadın girişimcilerin işlerini büyütmeleri ve ekonomik olarak güçlenmeleri için büyük bir fırsat oldu" dedi.
Zabun, bu projeyi hayata geçirmek için ciddi bir mücadele verdiklerini, başkan Mustafa Buluntu ve yönetiminin kararıyla öncelikli olarak sadece kadın girişimcilere verilmesinin sağlandığını belirtiyor. UNDP'nin kendi heyetini getirerek Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde yapılan görüşmeler sonucunda, 257 kadın girişimciye doğrudan maddi destek verilmiş.
UNDP girişimcilerimize can suyu oldu
Gazetemize özel konuşan Betül Zabun Kenger, KMTSO VE Kadın girişimciler özelinde Yapılan bu çalışma Türkiye genelinde ses getirdi. Bu çalışma sayesinde diğer illere pilot oldu. 11 ilin içinde öncelikli olarak Hatay olacak şekilde Malatya ve Adıyaman'a da çıkılması için örnek oluşturdu. Sırada bekleyen, başvuru yapan çok fazla kişi vardı. UNDP ile KMTSO aracılığıyla tekrar artış talebinde bulunuldu. UNDP, toplam bütçemizi bir milyon doların üzerine çıkardı. Böylelikle yüzlerce girişimcimize can suyu oldu. Projenin ilerlemesinde emeği geçen başta Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odamız olmak üzere UNDP ailesine teşekkür ediyorum.” İfadelerine yer verdi.
Kadın İş Geliştirme Merkezi projesi yatırıma dönüşüyor
Betül Zabun Kenger, Kadın İş Geliştirme Merkezi projesi kapsamında kapsamlı bir çalışma planladıklarını söyledi. Zabun, "Bu projeye Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi büyük destek verdi. Biz kadın girişimciler olarak doğrudan ilgilendiğimiz için bu projeye güçlü bir sahiplik duyuyoruz."
Proje ekibi oluşturuldu
Projenin nasıl işleneceği konusundaki arayışları sırasında, UNDP'den destek bulduklarını belirten Zabun, Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminin kararıyla, projeye özel ve özerk bir ekip kurulduğunu aktardı. Başkan Zabun Kenger, “Bu ekip, Ticaret Odası yönetiminden dört kişi ve kadın girişimciler yönetiminden üç kişi olmak üzere toplam yedi kişiden oluşuyor.” Dedi.
Atölyeler ve koordinatör
Zabun, “Kadın İş Geliştirme Merkezi'nin bünyesinde atölyeler olacağını ve bu atölyelerin giderleri karşılanacak şekilde kiralanabilecek. Atölyeler, düşük bir kira bedeliyle kiralanabilecek ve merkezin koordinatörü tarafından yönetilecek. Koordinatörümüz Melek Sibel Çetinkaya mentorluk yaparak, iş birlikleri planlamayla yol göstererek ve kadın girişimciler kurulu ile Ticaret ve Sanayi Odası'ndan her zaman temasta olacak.” Dedi.
Açılış için hazırlıklar sürüyor
Kadın İş Geliştirme Merkezi'nin açılışı için bina tadilatı ve ayarlamaları devam ediyor ve önümüzdeki ay hazır olması planlanıyor. Başvurular da başlamış durumda.
Başvurular başladı
Zabun, “KİGEM için yoğun bir şekilde başvuru alıyoruz. Üretim yapan girişimci kadınlara fırsat oluşturan merkez, şehrin ileri gelen vizyon projelerinden olacak. temel amaçlarının kadın girişimcilerin ilk adımdan itibaren desteklenmesi ve yaparken öğrenme mantığıyla ticari eğitimlerinde yanlarında olduğunu” belirtti.