Kahramanmaraş, 12 Şubat'ı buruk kutladı
Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü Trabzon Caddesinde düzenlenen törenlerle kutlandı. Törene Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'da katıldı.
12 Şubat Kurtuluş Haftası etkinlikleri, Kahramanmaraş Kalesi'nden yapılan top atışlarıyla başladı. Türk Bayrağına İstiklal Madalyası'nın toka edildiği tören kapsamında, Trabzon Caddesinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan tören, kentin kurtuluşu ve yeniden inşası temalı kısa film gösterimi ile devam etti.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ında katıldığı programda, Doğu Akdeniz'de bağımsız bir Türk devleti olan KKTC'nin her zaman büyük Türk milletinin ayrılmaz parçası olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ndan gelen mesajın okunmasının akabinde kürsüye gelen Tatar, "Yüreklerimiz, canlarımız parçalandı. Burada hayatlarını kaybeden insanlarımızın acısı, ailelerinin feryadı bizlerle oldu. Adıyaman'da bir voleybol turnuvası için bulunan şampiyon meleklerimizin aramızdan ayrılması, onların da şehit düşmeleri elbette bizler kadar sizlerin de yüreğini parçalamıştır. Halen daha onlar için ağlıyoruz. Acılı ailelere ve bu feryadı hala daha yaşayan tüm insanlarımıza sabırlar diliyorum." Dedi.
Tatar, 104 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde tüm Anadolu'da kurtuluş ve istiklal meşaleleri yakıldığına işaret ederek, Kahramanmaraş'ın Sütçü İmam ve arkadaşlarının destansı kahramanlıklarıyla Fransız işgalinden kurtulduğunu hatırlattı.
104 yıl önce milletin bekası için mücadele eden tüm kahramanları hayırla yadettiğini aktaran Tatar, şöyle devam etti: "Bizler de Kıbrıs'ta çok acılar çektik. 1878 yılında Kıbrıs'ımızın İngiltere'ye kiralanması ve bilahare Osmanlı bayrağının indirilmesi ve onun yerine İngiliz bayrağının çekilmesi, Kıbrıs Türkü'nün belki de tarihinde yaşadığı en büyük acıydı. Bu acıyı sürekli olarak hatırlarız. Mehmetçiğin adaya çıkmasıyla artık Kıbrıs Türk halkı, bağımsızlığına, özgürlüğüne ve hürriyetine kavuşmuş ve 1983 Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edilmiştir."
Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer de milli mücadelenin başladığı, istiklal meşalesinin yakıldığı, istikbalin başkentinin Kahramanmaraş olduğunu dile getirdi.
Böylesine kadim bir şehre hizmet ediyor olmanın gururunu yaşadığını söyleyen Ünlüer, "Nice zorluğu aşarak, şanlı kurtuluş mücadelesiyle büyük bir destan yazan atalarımızın bizlere mirası olan 12 Şubat Kurtuluş Bayramı, bağımsızlığımızın, milli birliğimizin ve beraberliğimizin adeta mührüdür. Ecdadın bize en büyük armağanı olan bu birlik beraberlik ruhunu her daim yaşatan bir millet olduğumuza 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde bir kez daha şahit olduk. Yine zor günler yaşayan kadim şehrimiz, devlet-millet işbirliğinin en büyük örneğinin sergilendiği yer olmuştur." Dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ise kadim tarihten gelen kurtuluş destanını, genç-yaşlı demeden bir bütün olarak 104 yıldan beri gururla yaşadıklarını belirtti.
"Halil Ağa"nın torunları davul gösterisi yapmadı
Konuşmaların ardından öğrencilerin şiir okuduğu etkinlikte, "Kurtuluş Destanı" adlı tiyatro oyunu sahnelendi.
Programda her yıl geleneksel olarak davul zurna gösterisi yapan, kurtuluş yıllarının önemli isimleri arasında yer alan Abdal Halil Ağa'nın torunları da gösteri yapmak üzere sahneye davet etildi.
Davullarıyla sahneye çıkan gösteri ekibi, 6 Şubat tarihlerindeki depremlerine atıfta bulunup "Abdal Halil Ağa torunları olarak bu yıl davul çalmayacağız. Buruk da olsa 12 Şubat Kurtuluş Bayramımız kutlu olsun." dedi ve sahneden ayrıldı.
Programa, Kahramanmaraş milletvekilleri Vahit Kirişci, Ömer Oruç Bilal Debgici, Mevlüt Kurt ve diğer ilgililer ile vatandaşlar da katıldı.
Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıldönümü etkinliklerine katılan Jandarma Merasim Bölük Komutanlığı gösterisi büyük alkış aldı.
Program, geçit töreniyle sona erdi.