Kahramanmaraş'ta binaların röntgeni çekilecek

6 Şubat depremlerinin merkez üssü olan Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde binlerce artçı sarsıntının yol açtığı hasarı tam olarak ortaya çıkaracak projeksiyon çalışmaları başlıyor. Elbistan'daki tüm yapı stoğunun röntgeni çekilerek yapıların raporu çıkarılacak. Bu hizmetten herkes ücretsiz faydalanacak.

Elbistan'da depremin ve sonrasında oluşan binlerce artçı sarsıntının yol açtığı hasarı tam olarak ortaya çıkaracak projeksiyon çalışması başlıyor.

Elbistan'daki tüm yapı stoğunun röntgeni çekilerek yapıların raporu çıkarılacak. Üstelik tamamen ücretsiz olarak uygulanacak.

Çalışma hakkında açıklama yapan Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, şu ifadelere yer verdi: “Birleşmiş Milletlerden sağlanan fonla gerçekleştirilecek projeyle binalarımız hem içerden hem dışardan incelenerek tam ve ayrıntılı bir rapor oluşturulacak. Bu raporla sadece depremin verdiği hasar değil, yapılardaki diğer düzensizlikler de tespit edilecek. Mevzuata uygun olmayan kat yükseklikleri, binanın mukavemetini azaltan yumuşak katlar gibi risk oluşturan her şeyin tespiti yapılacak.

Ayrıca deprem sonrasında yapıların hafif veya orta hasarlı olduğuna dair çalışmalar yapılmıştı. Bu incelemeyle deprem sonrasında meydana gelen 40 binden fazla artçı sarsıntının, binaların durumlarında bir değişikliğe sebep olup olmadığı da tespit edilmiş olacak. Bu çalışmaları 4-6 ay içerisinde bitirmeyi hedefliyoruz. İnceleme sonrası vatandaşlarımıza yapı kimlik belgeleri verilecek ve bu belgelerle tadilat ya da güçlendirme çalışmaları yapabilecekler. Bunun için de hibe ya da kredilerden faydalanmanın çaresine bakacağız.

Biz depremde yapı stoğumuzun yaklaşık yüzde 40'ını kaybettik. Yapı kayıplarımızdan daha önemlisi kaybettiğimiz canlar oldu. Bir daha böyle bir felaket yaşamamak için bütün tedbirleri, dünya standartının da ötesinde olacak şekilde almaya kararlıyız. O sebeple ayaktaki tüm binalarımızı tek tek inceleyerek bir daha bir deprem olursa bunun bir felakete dönüşmemesi için bugünden tedbirimizi almalıyız. Bu çalışma da bu kararlılığımızın çok önemli bir adımı olacak.

İnsanınız bizim için çok önemli. Daha önce de defalarla söylemiştim. Tarih; 2023 senesini Elbistan'ın yıkıldığı değil, çok sağlam bir şekilde yeniden inşa edildiği sene olarak yazacak. Tüm gayretimiz bu tarihi yazmak.”

Bakmadan Geçme