Kahramanmaraş'ta sanayi haritası yeniden çiziliyor
Kahramanmaraş, sanayi altyapısının güçlendirilmesi ve yeni projelerle kalkınmaya devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü'nün koordinasyonunda, Cumhurbaşkanlığı destekleriyle gerçekleştirilen pek çok yatırım, hem deprem sonrası yeniden inşa sürecine katkı sağlıyor hem de şehrin ekonomik büyümesini hızlandırıyor. Kahramanmaraş'taki organize sanayi bölgeleri (OSB) ve sanayi siteleri, yeni projelerle daha da gelişiyor.
İşte, Kahramanmaraş'taki en önemli sanayi projeleri ve gelişmeler.
Yeni yatırımlar ve yüksek istihdam beklentisi
Kahramanmaraş'ın en büyük projelerinden biri olan Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesi'nin altyapı ve üstyapı inşaatı hızla devam ediyor. 497 hektar büyüklüğündeki bölge, 2023 yılı Mayıs ayında Bakanlık tarafından ihale edilmiş olup, inşaat süreci %90 seviyelerine ulaşmış durumda. Bu OSB'de, 79 sanayi parseli tahsis edilmiş ve yatırımcılar projelendirme ile inşaat süreçlerine başlamış durumda. Faaliyete geçtiğinde 15.000 kişilik istihdam sağlanması beklenen bu OSB, şehrin ekonomik yapısına önemli katkılar sunacak.
Kahramanmaraş'ın gıda sektörüne yatırım
Türkoğlu ilçesindeki Gıda İhtisas OSB projesi, şehrin gıda üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor. 800 dönümlük alanda kurulacak olan bu OSB'nin altyapı projeleri tamamlanmak üzere. Yatırım programında yer alan bu proje, dondurma, biber, tarhana gibi gıda ürünleri üreten sanayicilerinin bir araya gelmesini sağlamak amacıyla tasarlandı. 78 adet sanayi işletmesi ve 3.000 istihdam hedefiyle, bu alanın da bölge ekonomisine önemli bir katkı sağlaması bekleniyor.
Afşin'de deprem sonrası yeni bir başlangıç
Afşin ilçesinde deprem sonrası ilan edilen 108 hektarlık alan, OSB olarak planlandı ve 7. OSB olarak Kahramanmaraş'ın sanayi haritasına dahil oldu. OSB tüzel kişiliğini kazanmış ve imar planı çalışmaları başlatılmıştır. Altyapı için 2025 yılı yatırım programına başvurulması planlanan bu proje, bölgedeki sanayi potansiyelini artıracak ve Afşin'in ekonomik yapısını güçlendirecek.
Çevre dostu yatırımlar
Sanayi tesislerinin çevre üzerindeki etkilerini en aza indirmek amacıyla, Kahramanmaraş'ta önemli atıksu arıtma projeleri de hayata geçiyor. Türkoğlu OSB'de yapılacak 1000 m³/gün kapasiteli Atıksu Arıtma Tesisi, Dünya Bankası desteğiyle 2024 yılında ihalesi yapılırken, 2025 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor. Erkenez OSB'deki atıksu arıtma tesisi projesinin ise 2026 yılına kadar tamamlanması öngörülüyor.
Depremzedelere yeni imkanlar
Pazarcık ilçesinde, depremde hasar gören sanayi işletmelerini toparlamak amacıyla 142 işyerinin yapımı devam ediyor. Yüksek talep üzerine başvurular alınmış ve işyerleri için yer tahsisleri yapılmış durumda. Aynı şekilde, Türkoğlu ilçesinde de 136 işyeri kapasitesine sahip Küçük Sanayi Sitesi hızla tamamlanmak üzere ve kısa süre içinde kura işlemi yapılacak.
Güçlendirme ve yeniden inşa çalışmaları
Kahramanmaraş'ta deprem sonrası sanayi sitelerinin güçlendirilmesi için de önemli projeler devreye girmiştir. Göksun Küçük Sanayi Sitesi'nde yerinde dönüşüm çalışmaları hızla devam ederken, Kahramanmaraş Merkez Sanayi Sitesi 4. Etapta da 356 işyerinin güçlendirilmesi çalışmaları 2024 Mart ayında başlamıştır. Bu projeler, depreme karşı dayanıklı sanayi alanlarının oluşturulmasını hedeflemektedir.
Kahramanmaraş'ta sanayi haritası yeniden çiziliyor
Deprem sonrası Kahramanmaraş'ta yeni sanayi alanları ilan edilerek, sanayi kapasitesinin artırılması sağlanmıştır. Toplamda 1.961,6 hektar büyüklüğünde 9 yeni sanayi alanı, Cumhurbaşkanlığı kararıyla sanayi alanı ilan edilmiştir. Bu alanlar için imar planı çalışmaları sürerken, gelecekte bu bölgelerde yeni OSB ve sanayi siteleri kurulması planlanmaktadır.
Kahramanmaraş, sanayi ve teknoloji alanında gerçekleştirdiği bu projelerle sadece deprem sonrası toparlanma sürecine katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda şehrin ekonomik potansiyelini de artırarak, Türkiye'nin sanayi üretiminde önemli bir oyuncu olmayı hedefliyor.