Kahramanmaraş'ta umudu yeşerten projeler
Hayat Yeniden Eğitim ve Kültür Vakfı (Hayat Yeniden Vakfı) Başkanı Zeynep Nur Yerhan, bugüne kadar binlerce ailenin hayatlarına dokunduklarını, bu sayede özel gereksinimli bireylerin özgürce hayata katılabilmelerine katkı sağladıklarını ve onlara fırsat sunulup desteklenince dünya şampiyonu dahi olabileceklerini kanıtladıklarını söyledi. 3 Aralık Engelliler Günü'ne dair ülkemizdeki ve şehrimizdeki engellilik çalışmalarına da değinen Yerhan, 'Engelliler Günü kapsamında yapılabilecek çalışmaların başında hem engellilerin hem de ailelerinin yaşadıkları sorunları ortaya koymak, 'bunlara nasıl çözüm bulunabilir' bunu tartışmak ve nihai olarak da çözümleri hayata geçirecek projeler geliştirmek olmalıdır'' dedi. Bugüne değin Kahramanmaraş'ta yaptıkları engellilik çalışmalarının başında ise özel gereksinimli çocuk ve gençlerin sanat ve sahne performanslarıyla kendilerini ortaya koyan bireyler olmalarının önünü açma, sporla iyileşerek aynı zamanda profesyonel kariyer planlamalarında spora yer verme ve belki de en önemlisi bu gençlerin istihdamda yer bulmalarını sağlamak olduğunu' ifade etti.
Kahramanmaraş depremleri sonrası yaraları sarmak, şehrin yeniden inşa ve imarına, sosyal hayatın canlandırılmasına maddi ve manevi katkı sağlamak amacıyla kurulan Hayat Yeniden Eğitim ve Kültür Vakfı (Hayat Yeniden Vakfı) faaliyetlerini hız kesmeden sürdürüyor.
6 Şubat depremleri ile yetim ve/veya öksüz kalan çocuklar, engelli çocuklar ve anneleri başta olmak üzere tüm dezavantajlı kesimlere hizmetler sunan Hayat Yeniden Vakfı, sosyal sorunları yerel ve kapsayıcı bir yaklaşımla ele alıyor.
Bugüne kadar binlerce özel gereksinimli birey ve aileye eğitim, terapi ve psikososyal destek sunan Vakıf, İş ve Kariyer Koçluğu çalışmaları ile özel gereksinimli bireylerin bağımsız yaşam ve istihdamına katkı sağlıyor. Ayrıca HY ATELIER markası ile kadınların ekonomik bağımsızlıklarını artırıyor ve toplumsal dayanışmayı güçlendiriyor.
Engelli çocuğu olan annelerin ve/veya depremzede kadınları hedef kitlesini oluşturduğu Kadın Emeği Değerlendirme Atölyesi ve HY ATELIER markası dezavantajlı kadınların ekonomiye katılımını teşvik etmek, kadın emeğini değerlendirmek ve eğitim ve beceri gelişimini destekleyerek işgücü piyasasında rekabetçi olmalarını ve kariyer yapmalarını sağlamak amacıyla oluşturuldu. Üretim, geleneksel ve yöresel motiflerin modern tasarımlara dönüşümü ile ortaya çıkmış bir koleksiyondan oluşuyor.
2024'te hayata geçirilen Kırmızı Bisiklet Projesi ile depremde yetim kalan 500 çocuğun 4 yıl boyunca eğitimine ve sosyal uyumuna destek sağlıyor. Kahramanmaraş Valiliği izni ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ortaklığı ile yürütülen proje kapsamında deprem sonrası öksüz ve/veya yetim kalan ve içlerinde ampute çocukların da bulunduğu 500'ün üzerindeki çocuğa yönelik akademik, sanatsal, kültürel spor ve teknolojik (uzay ve havacılık) atölye çalışmaları ile psiko-sosyal destek hizmetleri ve toplumsal etkileşimli organizasyon çalışmaları başlatıldı.
Proje ile Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 depremi sonrası, dezavantajlı bireyler, yetim/öksüz kalan çocuklar, zihinsel ve fiziksel engelli çocuklar öncelikli olmak üzere 0-18 yaş arası tüm çocuk ve gençlerin, kişisel gelişim, eğitim, spor ve sosyal entegrasyon alanlarında desteklenmesi amaçlanıyor. Bu destekle, çocukların ve gençlerin yaşadıkları travmalardan arınmaları, iyileşmeleri, kendilerini ifade edebilmeleri, yeteneklerini keşfetmeleri ve toplumla entegrasyon süreçlerinin güçlendirilmesi hedefleniyor.
Hayata yeniden tutunanların öyküsünü evrensele taşıyoruz
Çalışmaları hakkında bilgi veren Hayat Yeniden Vakfı Başkanı Zeynep Nur Yerhan, Kahramanmaraş'ta hayata yeniden tutunanların öyküsünü evrensele taşıdıklarını söyledi. Yerhan, açıklamalarında şunlara değindi: 'Değer yaratmak, paylaşmak ve bölgesel kalkınmayı gerçekleştirmek… Bu yolda kurucusu olduğum Hayat Yeniden Vakfı gece gündüz büyük bir tutkuyla çalışıyor. 'Hayaller gerçektir' parolasıyla Kahramanmaraş'tan doğan iyilik hareketimiz evrensele uzanıyor. 6 Şubat depreminden sonra pek çok kurum bölgeye yardıma koştu. Ancak sürdürülebilir destek ekosistemi kurabilmek için deprem bölgesinde yaşamak gerekiyordu. Biz buradayız. Depremden sonra yetimlerin travmalarıyla yaşamalarını öğretmek adına kültür, sanat, spor, havacılık ve uzay alanında geniş bir çerçeve programı ve eğitmen kadrosuna sahip bölgedeki tek kurumuz. Hayat Yeniden Vakfının farklılığı, eğitim ve sosyal girişimcilik yaklaşımıyla dezavantajlı tüm grupları bölgesel kalkınmanın odağında ele almasıdır. Bu hareket Anadolu'da sivil toplumun başarı hikyelerine ilham veriyor.
Fırsat sunulup desteklenince dünya şampiyonu olabileceklerini kanıtladık
Bugüne kadar binlerce ailenin hayatlarına dokunduk. Bu sayede özel gereksinimli bireylerin özgürce hayata katılabilmelerine katkı sağladık. Fırsat sunulup desteklenince dünya şampiyonu olabileceklerini kanıtladık. Kırmızı Bisiklet Yetimler Projesi ile depremde yetim kalan çocukların talep edip bekleyen çocuklar olmak yerine değer ve proje üreten çocuklar olması için destekledik ve desteklemeye devam ediyoruz. HY ATELIER ile engelli çocuğu olan annelerin üretimde yer aldığı yerel dokunuşlu modern bir marka oluşturduk. Dezavantajlı yüzlerce kadınının yazdığı bir başarı hikayesi ortaya çıktı. Proje, kadınların gelir elde etme olanaklarını artırırken, toplumsal eşitlik ve kalkınma hedeflerine katkıda bulunmayı hedefliyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş'ın binlerce yıllık kültürel mirasını barındıran ve Türk Patent ve Marka Kurumu'nun coğrafi işaret tescilli Sim Sırma, Maraş Gül Motifi ve Maraş File Nakışı ürünlerin eğitimi ve üretimi sağlayarak kültürümüzün korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına da katkıda bulunuyoruz. İş ve kariyer koçluğu projesi, Öz savunuculuk atölyesi, lezzet +1 atölyesi, Down +1 sokağı projelerini sürdürüyoruz.
Destekçilerimize teşekkür ederiz
Gelecek yıllarda da şehirlerimizin yeniden inşa sürecine ve dezavantajlı gruplardaki bireylerin yaşam kalitesini yükseltecek projelere devam edeceğiz. Hayata geçirdiğimiz projeler ve elde ettiğimiz kazanımlar, Vakfımızın değerli destekçilerinin katkıları sayesinde mümkün oldu. Sponsorlarımızın kıymetli destekleri, yalnızca maddi bir katkı değil aynı zamanda çocuklarımızın ve kadınlarımızın yaşamlarına dokunmak ve onlara yeniden umut vermek anlamındadır. Şimdi Kahramanmaraş'ta kadınlar için, çocuklar için, özel gereksinimliler için 'hayat yeniden' deme vakti.'