Kahramanmaraşlı avukatlardan kadın cinayetlerine sert tepki

Kahramanmaraş'ta, avukatlar düzenledikleri basın açıklamasıyla kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine dikkat çekti. Kahramanmaraş Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Aysın Bilginer'in öncülüğünde baro önünde bir araya gelen avukatlar, kadına karşı şiddetin durdurulması için daha etkili önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

Basın açıklamasında konuşan Aysın Bilginer, geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş Adliyesi önünde yaşanan vahşi bıçaklı saldırıya değindi.

Boşanma aşamasında olan bir kadının, duruşma sonrası eşi Vedat Kılıç tarafından saldırıya uğradığını belirten Bilginer, bu olayın kadına yönelik şiddetin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.

Bilginer, "9 Ekim 2024 tarihinde ülkemizde kadına yönelik şiddet, kadının yaşam hakkına ve bedenine zarar verecek şekilde bir kez daha karşımıza çıktı. Bu tür olaylar azımsanamaz, küçümsenemez ve münferit kabul edilemez." dedi.

Kadın cinayetleri sıradanlaştırılamaz

Bilginer, kadın cinayetlerinin artık toplumda sıradanlaştırılmasına izin verilmemesi gerektiğini belirterek, "Duyduğumuz her cinayet ve şiddet haberinin, bu yaşananları kabullenmeye yönlendirmesine izin vermeyeceğiz." ifadelerini kullandı. Kadına karşı şiddetle mücadele süreçlerinin etkin uygulanmamasının, şiddet olaylarını normalleştirdiğini ve faillerin cesaretlendirildiğini vurgulayan Bilginer, kadın haklarının korunması için daha sert adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmenin etkisi

Kadın cinayetlerindeki artışın temel nedenlerinden birinin yanlış politikalar olduğunu belirten Bilginer, İstanbul Sözleşmesi'nden hukuksuzca çekilmenin şiddet faillerini cesaretlendirdiğini söyledi. Bilginer, "Kadınların yaşam ve özgürlüklerinin güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek, kadına yönelik şiddetle mücadelede samimiyetsizliğin bir göstergesidir." diye ekledi.

Cezasızlık politikalarına son verilmelidir

Bilginer, kadına yönelik şiddet vakalarında cezasızlık politikalarına derhal son verilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un istisnasız ve etkin bir şekilde uygulanmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Kadın cinayetleri ile mücadelede kararlılık

Açıklamanın sonunda, 2024 yılında bugüne kadar 297 kadın ve çocuğun cinayete kurban gittiği hatırlatılarak, geçtiğimiz hafta içerisinde öldürülen Bedriye Işık, Sonay Öztürk Aslan, Ayşenur Halil, İkbal Uzuner, Zehra Gün, Gülfer Öter, Sibel Aygan ve tüm kadınların saygıyla anıldığı belirtildi.

Bilginer, bu cinayetlerin hukuki sürecinin takipçisi olacaklarını ve kadına yönelik şiddetle mücadelelerini toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana kadar sürdüreceklerini ifade etti.

Bakmadan Geçme