Kahramanmaraş'ta 'Wisc-IV Eğitim Projesi' için imzalar atıldı!
Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü'nün Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA)'ya yaptığı teknik destek başvurusu sonuçlandı.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ali Nuri Öksüz: “Bölgemizin teknik bilgi ihtiyacını karşılamak üzere 2019 yılı için Teknik Destek Başvurusu açan DOĞAKA'ya Wisc-IV Eğitimi başvurumuz olumlu sonuçlanmıştır. Bu eğitim İl ve İlçe Sağlık Müdürlüklerimizde görev yapan Psikolog kadrosundaki personelimize verilecektir. Psikoloji Lisans Eğitimi sırasında eğitimi ve uygulaması verilmeyen Wisc-IV Eğitimi, Wecshler Çocuklar İçin Zekâ Testi IV'ün kısaltılmış adıdır. Bu test ülkemizdeki en kapsamlı ve en güvenilir zekâ testi olarak kabul edilmektedir” ifadelerini kullandı.
Testin, çocukların ve gençlerin hem kendi yaş grubu içindeki beceri düzeylerini hem de kendi içlerindeki güçlü yanlarını ve desteklenmesi gereken becerilerini değerlendirdiğini belirten Öksüz: “Uygulanan temel alt testler çocuğun sözel bilgi, sözel ifade, algısal akıl yürütme ve organizasyon, sosyal bilgi, kısa süreli işitsel bellek, dikkat, konsantrasyon, zihinsel işlemleme hızı, görsel-motor ve ince motor koordinasyon becerilerini ölçmektedir. Ölçüm sonucu hazırlanan rapor aracılığıyla, çocuğun değerlendirilen alanlarda nasıl bir performans sergilediğini, hangi alanların güçlü yanları olduğu ve hangi becerilerinin desteklenmesinin akademik başarısını ve okul performansını olumlu yönde etkileyeceğini detaylı bir biçimde açıklar. Performansa ek olarak, çocuğun gelişim öyküsü ve uygulama sırasında gözlemlenen davranışlarının klinik olarak yorumlanmasıyla oluşturulan öneriler kısmında, hem ebeveynlere hem de okula yönelik olacak şekilde çocuğun zeka ve psikolojik gelişimini destekleyecek tavsiyeler ve gerekli yönlendirmeler bulunmaktadır” dedi.
Wisc-IV eğitimi ve uygulamasına Kahramanmaraş ili genelinde ilkokul 2. sınıf öğrencilerine yönelik yapılacak Özgül Öğrenme Güçlüğü taraması için ihtiyaç duyduklarını belirten Öksüz, “Özgül öğrenme güçlüğü eğitim sistemiyle yakından ilintili bir bozukluktur. Özgül öğrenme güçlüğü yaşayan öğrenciler; düşük okul başarısı ile akranlarından anlamlı derecede geri olmalarıyla fark edilebilirler. Konuşma, dinleme, okuma, yazma, matematik, akıl yürütmede önemli derecede güçlük yaşanması söz konusudur. Bu nedenle ilköğretim döneminde tanı konmaktadır.” diyerek sözlerine devam etti.
“Wisc-IV eğitiminin tamamlanmasıyla, testi uygulayabilen psikolog sayımızı artırmayı, ilçelere göre dağılımını sağlamayı, öğrencilerin kendisine en yakın yerde teste tabi tutulmasını ve psikiyatri kliniklerinde yoğunluğu azaltmayı ve teşhis sürecini hızlandırmayı hedeflemekteyiz” diyen İl Sağlık Müdürü Öksüz: “Wisc-IV testi Özgül Öğrenme Güçlüğünün yanı sıra birçok psikolojik problemi tespit edebilmede veya daha iyi anlamada da çok önemli ipuçları vermektedir. Bu test vasıtasıyla öğrencilerde ek olarak dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, okula uyum sorunları, sosyal kaygılar, iletişim problemleri, sınav kaygısı, dürtü kontrol bozuklukları gibi bir çok psikolojik sorunların zekâ düzeyi ile bağlantılı olup olmadığının tespit edilmesinde yararlanılacaktır. Eğitim öğretim aşamasında ise erken ve doğru teşhis tedavi süreciyle birlikte eğer ilgiliyse akademik durumun iyileştirilmesi, okuldan kopmaların önüne geçilmesi hedeflenmektedir” ifadelerini kullandı.