Kamu ve iş dünyası arasında yeni bir işbirliği

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), TÜSİAD ve UN Global Compact Türkiye'nin işbirliğiyle hayata geçirilen İklim Eylemi ve Ötesi Platformu'nun (TRAction) kamu kurumlarıyla istişare toplantısı TÜSİAD ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş 7 Şubat-

Avrupa Yeşil Mutabakatı'na (AYM) uyum ve bilim temelli hedeflerin yaygınlaşması için kamu ile iş dünyası ve sivil toplum arasındaki işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan toplantı WWF-Türkiye İklim ve Enerji Programı Müdürü Tanyeli B. Sabuncu'nun proje tanıtımıyla başladı. Toplantının açılış konuşması Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Dr. Tuğba Dinçbaş tarafından gerçekleştirildi. Toplantı WWF International İklim ve İş Dünyası Ağı Küresel Lideri Seán Mallon'un Avrupa'daki uygulamalara ve şirketlerin net sıfır hedeflerine katkıları; Science Based Targets Initiative Avrupa Bölge Lideri Kim Schoppink'in ise bilim temelli hedeflerin metodolojisi ve AYM ile ilişkisi üzerine sunumları ile devam etti. Sunumların ardından Kamu Gözetim ve Muhasebe Standartları Kurumu Sürdürülebilirlik Standartları Daire Başkanı Gülşah Günay Türkiye'de sürdürülebilirlik raporlama standartları ve AB uyum sürecindeki gelişmeler hakkında bilgi paylaştı.

İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Dr. Tuğba Dinçbaş konuşmasında 2024 yılının kayıtlara geçen en sıcak yıl olduğuna ve iklim eyleminin hiç olmadığı kadar kritik olduğuna değinerek bilim temelli hedeflerin ulusal ve uluslararası iklim hedeflerine ulaşmada taşıdığı önemi vurguladı. Dinçbaş, İklim Değişikliği Başkanlığınca Türkiye'nin iklim politikalarını geliştirmek, gelecekteki kırılganlıkları ve riskleri değerlendirmek için 3 km çözünürlükte öncü bir iklim projeksiyonu yapılmakta olduğunu, bu çalışmayla birlikte Türkiye'deki tüm şirketler için bilim temelli hedeflerin çok daha kritik hale geleceğini söyledi. 'İklim eyleminde ülkemizin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşması ve iklim değişikliğine uyum ancak kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile gerçekleştirilebilecektir.' sözlerine yer verdi.

Sunumların ardından soru ve cevap bölümü ile devam eden toplantı katılımcılarla gerçekleştirilen istişare oturumu ile sone erdi. İstişare oturumunda Türkiye'de bilim temelli hedeflerin yaygınlaşması için gerekli koşullar ve Avrupa Yeşil Mutabakatı ile Türkiye'nin 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda iş dünyası, sivil toplum ve kamu arasındaki işbirliğinin nasıl güçlendirilebileceği konularına odaklanıldı.

Toplantıya TRAction üyesi olan iş dünyası örgütleri ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kamu Gözetim Kurumu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri de katıldı. Toplantıda kamu, iş dünyası ve sivil toplum arasındaki işbirliğini güçlendirmeye yönelik adımlar atıldı.

Bakmadan Geçme