Kapalı dikey tarım uygulama merkezi hizmete açıldı

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi'nin açılışına katıldı. Kirişci burada yaptığı konuşmada, merkezin önemine işaret ederek, merkezin açılışıyla tarımın teknolojik olarak hangi düzeye evrildiğini göstermek istediklerini söyledi.

İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi'nin, dünyada ikinci olarak hizmete girdiğini ve ilk hasadı da az önce yaptıklarını belirterek, "Tarım sektörüne ve bu alana gençlerin ilgisini arttırarak çekmek bizim için temel hedef olacak. Sadece burası ile sınırlı kalmayacak, merkezlerin sayısı artacak." dedi.

İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi'nin dünyanın ikinci en derin tarımsal üretim ünitesi olduğunu belirten Bakan Kirişci, şunları kaydetti: "İlk hasadı da az önce yaptık. Hasat ettiğimiz ürünler, raf ömrü kısa olan ürünler. Bu ürünlerin en temel sorunu; çok narinler, dikkatle hasat edilmesi ve dikkatle nakledilmesi gereken ürünler. Lojistik önemli bir maliyet unsuru. Lojistik maliyetlerden de kurtulabildiğiniz bir yer. Şu anda Kağıthane'de bir kongre merkezindeyiz. Kongre merkezinin eksi 8'inci katında, 30 metre eksi kottayız. Böyle bir mekanda bu üretimin yapılabiliyor olması, bilhassa gençlerimize, yani tarımın o klasik usullerle yapıldığı gibi, bu şekilde en üst düzey teknoloji kullanılarak nasıl üretime dönüştürülebildiğini göstermek adına çok önemli. Tabii ki geleneksel tarımı da koruyacağız, geleneksel tarımın da kendine göre avantajları var, bunlarla ilgili çalışmalar şu anda da yürüyor.

Biz her halükarda toprağı korumaya devam edeceğiz. Su fakiri olmasak bile su zengini de değiliz, suyumuzu da korumaya devam edeceğiz. Toprağın korunduğu, suyun korunduğu, kimyasalların hiç kullanılmadığı, gübrelerin de minimum düzeyde kullanıldığı, sadece gün ışığını çağrıştıran LED aydınlatma ile fotosentez sürecinin gerçekleştirildiği bir süreci burada vatandaşlarımıza göstermek istiyoruz ama bilhassa gençlerimizin buraları ziyaret etmesini bekliyoruz. Bir şehrin her şeyden önce kendine yetmesini istiyoruz. Bundan dolayı da kent tarımını önceliyoruz." dedi.

Sözleşmeli tarımı zorunlu hale getireceğiz

Vahit Kirişci, Bakanlık bünyesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verirken, "Bakanlık olarak gelecekle ilgili üstümüze düşeni yapmanın gayreti içindeyiz. Tarım ve Orman Gençlik Konseyi kuruyoruz. Gençlerin ve tarıma dair sözü olanların bu konuya ilgi göstermesini istiyoruz. Yeni vizyon çerçevesinde şu an ihtiyari olan, zorunlu olmayan, sadece taraflar arasında kendi iradeleri ile gündeme gelebilen sözleşmeli tarımı zorunlu hale getireceğiz. Özellikle stratejik ürünlerde..." diye konuştu.

Konuşmalar ve kurdele kesiminin ardından Bakan Kirişci ve beraberindekiler, merkezi gezerek gazetecilere bilgi verdi. Öğrencilerle bir araya gelen Kirişci, merkezdeki ilk hasadı da yaptı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ve özel sektör iş birliğiyle hayata geçirilen İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama Merkezi'nde bitkiler, yapay ışık ile fotosentez yapacak.

Dikey tarımda, geleneksel yöntemlere göre 10-40 kat daha fazla verim alınabilirken, dünyanın ikinci en derin tarımsal üretim ünitesi olan merkezde kullanılan teknoloji, Türkiye'de deniz altında veya uzayda üretim yapma imkanı da sağlayacak.

Bakmadan Geçme