Kış aylarında romatizmal hastalıklar ve fiziksel ağrılar
Kış ayları, özellikle romatizmal hastalıkları olan bireyler için zorlayıcı bir dönem haline gelebiliyor. Fizyoterapist Abdulkadir Akgül, bu süreçte daha sık karşılaşılan ağrılara dikkat çekiyor. Akgül, soğuk havaların, iltihaplı romatizmal hastalıkların ağrılarını tetiklediğini belirtiyor ve bu dönemde bel, boyun, kalça ve sırt bölgesinde yoğun ağrıların gözlemlendiğini vurguluyor. 'Bize başvuran danışanların çoğunda şu şikayeti duyuyoruz: 'Hocam, sırtıma bıçak batıyor'' diyen Akgül, kış aylarının getirdiği zorlukları ve bu süreçte yaşanan ağrıları anlattı.
Ekonomi-X Gazetesine özel konuşan Kahramanmaraşlı Fizyoterapist Akgül, 'Eğer bu duruma boyun fıtığı ya da bel fıtığı eşlik ediyorsa, daha ileri aşamalarda boyun fıtığı, sağ ya da sol kola şiddetli ağrı, uyuşma, kuvvet kaybı ve hissizlik yapabiliyor. Aynı şekilde bel fıtığı da bacaklarda ağrı, uyuşma, güç kaybı gibi sorunlara yol açabiliyor. Bu şikayetlerle gelen hastalarımız genellikle 'Kolumu hissetmiyorum, bir şeyleri tutamıyorum, gece uyutmuyor' gibi sorunlardan bahsediyor.' dedi.
Akgül, Özellikle gece uyku problemlerinin, hastaların en büyük şikayetlerinden biri haline geldiğini ekledi.
Biyolojik, Psikolojik ve Sosyal Etkiler
Fizyoterapist Akgül, insanın biyolojik, psikolojik ve sosyal bir varlık olduğuna dikkat çekiyor. Kış aylarında, hava koşullarının ve ağrıların bir araya gelerek psikolojik açıdan da olumsuz etkiler yarattığını ifade ediyor.
'Biyolojik yapının bozulması, psikolojik yapıyı etkiler. Psikolojik bozukluklar da sosyal hayatı olumsuz yönde etkileyebilir' diyen Akgül, insanların bu dönemde sosyal hayattan geri çekilip evlerine kapanabildiğini belirtiyor. Bu süreçte, ağrı kesiciler ve kas gevşetici ilaçların kullanımının arttığını ancak tedavi sürecinde bazen istenen sonuçların alınamadığını vurguluyor.
Akgül, tedavi sürecinde ağrıyı hafifletici yöntemlere başvurduklarını belirterek, 'Isı terapisi ile kasları gevşetiyor, ardından fizyoterapi, elektroterapi ve diğer makine uygulamaları ile hastaları rahatlatıyoruz. Eğer bel veya boyun fıtığı varsa, MR incelemesi yaparak, fiziksel muayene ile tedaviye yön veriyoruz' dedi.
Akgül, ayrıca omuz, boyun ve bel bölgesindeki fıtıkların etkilerini hafifletmek için mobilizasyon ve manipülasyon gibi uygulamalar da yapıldığını aktardı.
Gençlerde ve teknoloji bağımlılığının artan etkisi
Akgül, günümüzde teknoloji bağımlılığının arttığını ve bunun sonucunda daha genç yaşlarda bile bel ve boyun fıtığı şikayetlerinin görüldüğünü belirtiyor.
'Eskiden kırk yaş üstü bireylerde görülen bel ve boyun fıtığı şikayetleri, şimdi yirmili yaşlardaki gençlerde dahi görülüyor. Skolyoz, günümüzün en büyük sorunlarından biri haline geldi' diyen Akgül, yanlış oturuş, uzun süre bilgisayar kullanımı ve telefonla oynamanın sıklıkla karşılaşılan problemler arasında yer aldığını söyledi.
Ağrıları önlemek için dikkat edilmesi gerekenler
Akgül, günlük hayatta dikkat edilmesi gereken noktalara da değinerek, telefon ve bilgisayar kullanımının doğru yapılması, düzgün oturuş ve günlük aktivitelerde kendini zorlamamak gerektiğini vurguladı.
Akgül, özellikle kadın hastaların yerden bir şey kaldırırken ani hareketlerden kaçınmaları ve vücutlarını zorlamamaları gerektiğini belirtti.
Romatizmal hastalıklar ve fiziksel tedavi yöntemleri
Akgül, romatizmal hastalıklar için önerilen tedavi yöntemlerini de paylaşarak, 'Romatolojik ilaçlarla birlikte fizyoterapi uygulamaları yapılmalıdır. Kum torbası ve polar dizlik gibi yöntemler, bu süreçte faydalı olabilir. Egzersiz de çok önemli. Eklem yapısı üzerinde bir romatolojik durum varsa, egzersizlerle bu yapıyı güçlendirmek gerekiyor' dedi.
Akgül, hastaların ilaçlarını düzenli olarak almasının ve tedavi sürecinde fizyoterapi yöntemlerine başvurmasının büyük önem taşıdığını belirtti.
Fizyoterapinin önemi artıyor
Fizyoterapist Abdulkadir Akgül, fizyoterapinin giderek daha fazla kişi tarafından bilindiğini ve öneminin her geçen gün arttığını söyledi. Fizyoterapinin, pediatrik engelli çocuklardan yaşlı bireylere kadar geniş bir yelpazede etkili olduğunu belirten Akgül, yatağa bağımlı olmayan kişiler için de önemli bir tedavi aracı sunduklarını ekledi.