KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu'dan önemli çağrı
Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik (KMESOB) Başkanı Ahmet Kuybu, Ekonomi-X Gazetecisine önemli açıklamalarda bulundu. Genç işsizlik sorununa dikkat çeken Kuybu, yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki işsiz gençlerin önemli bir kısmının üniversite mezunu olduğunu belirterek, bu durumun geleceğimiz için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.
15-24 yaş aralığındaki 3 milyonu aşan işsiz gençten %32,7'sinin üniversite mezunu olduğunu ifade eden Kuybu, her 3 işsizden birinin üniversite eğitimi almış olmasının düşündürücü olduğunu dile getirdi.
Bu durumun gençlerimizin geleceğe yönelik kararlarında doğru yönlendirilmeleri gerektiğini gösterdiğini belirten Kuybu, "Meslek seçimi, geleceğimiz demektir. Bu nedenle meslek meselesi memleket meselesi haline gelmelidir." dedi.
Genç işsizlikte üniversite mezunlarının yeri
KMESOB Başkanı Ahmet Kuybu, yaptığı değerlendirmesinde, “Geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz arasında yapılan araştırmalar, 15-24 yaş aralığındaki 3 milyonu aşan işsizin %32,7'sinin üniversite mezunu olduğunu ortaya koyuyor. Bu oran, işsiz sayısının 1 milyon 155 bin kişiye denk geldiğini gösteriyor. Yani her 3 işsizden biri üniversite mezunu.
Gençlerimize yaşamlarının belirli dönemlerinde geleceğe yönelik planlar yapmaları için rehberlik edilmeli ve hangi mesleğin kendilerine daha uygun olduğunu düşündürülmelidir; okumanın mı, meslek edinmenin mi kendi açılarından daha yararlı olduğuna karar vermeye çalıştıkları bu dönemlerde doğru ve bilinçli yönlendirilmelidir.
Çırak yetiştirme programlarının önemi
Ülke ekonomisine katkı sağlamak ve kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri canlandırmak için çırak yetiştirme önemlidir. Olanakları kısıtlı, başarılı ilköğretim mezunu gençlerimizin esnaflıkta, sanayide, bilişim ve hizmet sektöründe eleman olarak yetişmesi için meslek liselerine girmeleri teşvik edilmelidir. Staj imkanları sağlanarak bilgi, beceri ve yeterliliklerinin artırılması ve ekonominin ihtiyaç duyduğu nitelikli teknik elemanların yetiştirilmesi gerekmektedir.
Çıraklık eğitiminin günümüzde örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması gençlerimizin doğru yönlendirilmesi için önemli bir adımdır. Şu anda 10 bine yaklaşan çırak öğrenci sayımız bizleri memnun etmektedir.
4+4+4 sisteminin acilen gözden geçirilmeli
Öğrenci ve velilerimizin üniversite okumaktan uzaklaşması her zaman sevindirici bir bakış açısı değildir. Bu durum, eğitimdeki 4+4+4 sisteminin acilen gözden geçirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Gençlerimi, meslek liseleri ve çıraklık eğitim merkezlerine yönlendirilmeli
2000 yılında üniversite sınavına toplam 1 milyon 408 kişi başvurmuş, bunlardan 414.647 kişi üniversiteye yerleştirilebilmiştir. 2023 yılında bu sayı 3 milyon 527 bin 443'e çıkmış, ancak sadece 1 milyon 63 bin 807 kişi yerleşebilmiştir. Yükseköğrenim mezunu olup iş gücüne katılamayanların sayısı ise 2023 yılı itibariyle 379 bin olarak belirlenmiştir; bunların 117 bini erkek, 263 bini kadındır. Bu istatistikler, geleceğimiz ve evlatlarımız adına kaygı verici bir tabloyu ortaya koymaktadır. Bu nedenle, eğitim ve işsizlik sorunlarının azaltılması için gençlerimizin hem eğitim hem de meslek eğitimi alabilecekleri meslek liseleri ve çıraklık eğitim merkezlerine yönlendirilmeleri gerekmektedir. Meslek demek gelecek demek. Meslek meselesi demek memleket meselesi demektir.” İfadelerine yer verdi.