Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler TBMM genel kurulunda
TBMM Genel Kurulunda, kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümüne ilişkin görüşmeler tamamlandı.
Teklifin, Türkiye'nin gri listeden çıkmasını sağlayacağını belirten Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Selim Temurci, "İnşallah bu yasa teklifi kanunlaştıktan sonra Türkiye gri listeden bir an önce çıkmış olacak ve ülkemize, milletimize yakışmayan bu lekeden hep birlikte kurtulmuş olacağız." diye konuştu.
"Kripto para"nın blok zinciri teknolojisinin bir ürünü olduğuna işaret eden Temurci, beyin göçünün, kripto ve blok zinciri teknolojisi konusunda Türkiye'nin elini ayağını bağladığını kaydetti. Temurci, "Biz, kripto teknolojisinde, blok zincirinde ve teknolojiyle ayağa kalkan, zengin olması gereken bir Türkiye hayal ediyorsak, yetişmiş insan gücümüzü bu topraklarda insanımızın ve ülkemizin kalkınması için kullanmak zorundayız." ifadesini kullandı.
Olumlu bir kanun teklifi
İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, blok zinciri teknolojisi ve bu teknolojiyi kullanan kripto varlıkların "rant kapısı" veya "vergi kaynağı" olarak değerlendirilmesinin sığ bir yaklaşım olacağını, Meclisin ve bakanlıkların kripto varlıklar ve blok zinciri teknolojisine daha fazla kafa yorması gerektiğini söyledi.
Kripto varlıkların vergilendirilmesi gerektiğini de belirten Özlale, öte yandan kanun teklifinde yer alan işlem harçlarının alınmaması gerektiğini söyledi.
Boşluk bırakmayacak bir yapılanmaya gidilmesi gerekli
MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, teklifin temelde kripto varlıkların platformlar nezdindeki alım satım faaliyetlerini düzenlemeyi, piyasanın regülasyonunu ve yatırımcı riskini azaltmayı amaçladığını dile getirdi.
Türkiye'de kripto varlık platformlarında hesap açıp alım satım işlemlerini deneyimleyen kişi sayısının 10 milyon civarında olduğunu anlatan Aksu, bu durumun her şeyden önce finansal okuryazarlığa ilişkin farkındalığın artırılmasının önemini ortaya koyduğunu söyledi. Güvenilir ve sağlıklı bir işleyiş mekanizmasının oluşturulabilmesi için kripto varlıkların alım satımının yapıldığı ve saklandığı hizmet sağlayıcılarının mümkün olduğunca şeffaf hale getirilmesi gerektiğine işaret eden Aksu, kripto varlıkların fiyatlarında gözlenen yüksek oynaklığa bağlı ortaya çıkan ciddi riskler bulunduğunu bildirdi.
10 milyon kişi bu piyasanın içerisinde
AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Türkiye'nin, her zaman olduğu gibi bu düzenlemede de dünyayla eş zamanlı bir şekilde hareket ettiğini söyledi.
Ulusal ve uluslararası mevzuat ile daha önceki çalışmaları da inceleyerek kanun teklifini hazırladıklarını anlatan Yıldız, 19 maddeden oluşan teklifte detaylı tanımlara yer verildiğini belirtti. Yıldız, "Kripto varlık hizmeti sağlayıcılarının faaliyetlere başlaması SPK iznine tabi tutuluyor. Yine TÜBİTAK'ın teknik desteği alınıyor. Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ortak ve yöneticilerinde aranacak şartlar var." diye konuştu.
Teklifle TÜBİTAK'a bu faaliyetler üzerinden gelir tanımlandığını da hatırlatan Yıldız, böylece bilimsel araştırmalar için kaynak oluşturulacağını kaydetti.