Mali Müşavirler, enflasyon düzeltmesine karşı Ankara'da toplandı
Türkiye Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) üyesi muhasebeci ve mali müşavirler, artan iş yükü ve ağır cezaları protesto etmek için Ankara'da miting düzenledi. Anıtpark'ta gerçekleştirilen bu mitinge yüzlerce meslek mensubu katıldı.
Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (KMSMMMO) Başkanı Abdullah Kalın ve yüzden fazla meslek mensubu da eyleme destek verdi.
Mitingte konuşan TÜRMOB Başkanı Emre Kartaloğlu, mali müşavirlerin sırtındaki yükün artık dayanılmaz boyutlara ulaştığını vurguladı.
Kartaloğlu, ölçüsüz iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesinin meslektaşlarının iş-yaşam dengesini bozduğunu belirterek, “Meslektaşlarımız sürekli kronik hastalıklar, ani ölümler ve maalesef intihar haberleriyle sarsılmaktadır” dedi.
Kartaloğlu, “Bizler yaklaşık 130 bin meslek mensubu ve 25 bin aday meslek mensubu ile bugüne kadar ülkemiz için kamu yararını gözeterek kamu finansmanının sağlanmasında, ekonomik faaliyetlerin raporlanması ve denetlemesinde büyük fedakârlıklar gösterdik. Ancak artık bu büyük yükü kaldırmakta zorlanıyoruz. Yükümüzün azaltılmasını ve emeğimizin karşılığını almayı, Bakanlık vesayeti olmadan hazırlanan ücret tarifeleri ile mesleğimizi sürdürmeyi, kamu yararı çerçevesinde ülkemiz ve devletimiz için çalışmaya devam etmek istiyoruz. Maliye'nin geçici vergi yoluyla vergileri erken toplamak istemesinin muhasebecilere olağanüstü ağır bir iş yükü getiriyor. Bu durum hatalı işlemlerin artmasına ve ağır cezalarla karşı karşıya kalmalarına neden oluyor.” Dedi.
TÜRMOB Başkanı Kartaloğlu, şu talepleri dile getirdi: “Gerçek bir mali tatil yürürlüğe konulmalıdır. Kayıt dışılıkla mücadele, Elektronik sistem altyapısı güçlendirilmelidir. Veri entegrasyonu sağlanmalıdır. Beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi hayata geçirilmelidir. Yetki ve sorumluluk dengesizliği giderilmelidir. Asgari Ücret Tarifesi verilen emeğin ve mesainin karşılığı olacak şekilde düzenlenmelidir. Arabuluculuk yetkisi verilmelidir. Belirli kıdeme sahip meslek mensuplarına yeşil pasaport hakkı verilmelidir. Deprem bölgesinde özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya illerinde mücbir sebep hali uzatılmalıdır. Meslektaşların KOSGEB desteklerinden yararlanması sağlanmalıdır.” Dedi.
KMSMMMO Başkanı Abdullah Kalın, miting sonrası yaptığı açıklamada, "Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrası, hem kamu kurumları hem de özel sektör, yaraları sarmak için yoğun bir çaba içerisinde. Ancak, maalesef ki bu çabalar henüz yeterli olmadı. Birçok işyeri ve konut hala yeniden inşa sürecinde. Bu durum, ekonomik faaliyetlerin de tam anlamıyla rayına oturmasını engelliyor. Mücbir sebep halinin uzatılmasının, bölgedeki işletmelerin ve vatandaşların üzerindeki mali ve bürokratik yüklerin hafifletilmesi açısından kritik öneme sahip. Mücbir sebep hali, bizlerin işlerini daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde yürütebilmemiz için büyük bir destek. Bu süre zarfında, vergi ve benzeri yükümlülüklerde sağlanan esneklikler, işletmelerin ayağa kalkmasında hayati rol oynuyor. Kamu ve özel sektörün iş birliğiyle yürütülen çalışmalar sayesinde şehrimiz yeniden inşa ediliyor. Ancak, bu süreçte sabırlı ve dayanıklı olmamız gerekiyor. Mücbir sebep halinin uzatılması, toparlanma sürecimizde önemli bir motivasyon kaynağı olacaktır.” dedi.
Muhasebeci ve mali müşavirlerin taleplerinin karşılanıp karşılanmayacağı ve bu mitingin etkilerinin nasıl olacağı önümüzdeki günlerde netleşecek.