Maritaş Denim, rejeneratif pamuk projesinin ikinci hasadını gerçekleştirdi

MARİTAŞ Denim, sürdürülebilir üretim hedefi doğrultusunda ve üniversite-sanayi iş birliğiyle gerçekleştirdiği rejeneratif pamuk üretiminde ikinci hasadını tamamladı. 2023 yılında Harran Ovası'nda başlatılan proje, pamuğun lif uzunluğu ve renk kalitesini artırırken, aynı zamanda firmayı ithal pamuk bağımlılığından da kurtardı.

Kahramanmaraş'ta iplikten dokuma üretimine tam entegre 24 milyon metre kumaş kapasitesine sahip olan MARİTAŞ Denim, ulusal ve global denim markalarına kumaş tedarik eden önemli bir çözüm ortağı konumunda. 2023 yılında Harran Ovası'nda 500 dönüm arazi üzerinde başlayan rejeneratif pamuk projesi, Türkiye'nin TÜBİTAK destekli ve üniversite-sanayi iş birliği içinde gerçekleştirilen ilk projelerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Pamuk ekimi öncesinde mercimek ekimi yapılarak toprağa doğal yollarla azot kazandırıldı. Mercimek bitkisi, köklerinde biriktirdiği azot sayesinde kimyasal gübre kullanımını önemli ölçüde azaltırken, çevreye verilen zarar da en aza indirildi. Ayrıca, toprak işleme süreçleri minimize edilerek toprağın yapısı korunarak biyolojik çeşitlilik artırıldı, su kaynakları verimli kullanıldı ve karbon emisyonları düşürüldü.

Projeyle ilgili olarak, Harran Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi iş birliğinde sürdürülebilir üretimin yaygınlaştırılması ve yerel çiftçilerin desteklenmesi hedefleniyor. Aynı zamanda, kumaş üretimi ve nihai moda tüketimi üzerinde de köklü değişiklikler yapmayı amaçlayan proje, Organic Cotton Accelerator (OCA) tarafından desteklenen ilk rejeneratif pamuk projesi olma özelliği taşıyor.

Ülkemizin tarımsal potansiyeline katkı sağlıyoruz

MARİTAŞ Denim Genel Müdür Yardımcısı Fatih Kesim, projeyle ilgili Ekonomi-X Gazetesine özel açıklamalarda bulundu.

Rejeneratif pamuk üretiminin, Amerika'dan aldıkları siparişler doğrultusunda başladığını belirten Kesim, ilk başta Brezilya'dan pamuk temin ettiklerini ancak yüksek lojistik maliyetleri ve karbon emisyonları ile karşılaştıklarını söyledi.

Bu zorlukları aşmak için Harran Ovası'nda rejeneratif pamuk üretimi yapmaya karar verdiklerini belirten Kesim, şunları ifade etti: 'ABD'den aldığımız sipariş üzerine Brezilya'daki pamuk üreticileriyle çalışmak zorunda kaldık. Bu süreç, yüksek lojistik maliyetleri ve karbon emisyonlarına yol açtı. Sürdürülebilir üretim önündeki bu engelleri kaldırmak için Harran Üniversitesi ve Gaziantep Üniversitesi'ndeki danışman akademisyenlerimizle birlikte rejeneratif pamuk projemizi hazırlayarak TÜBİTAK'a sunduk. Bugün, ikinci kez yüzde 100 yerli rejeneratif pamuğumuzu hasat etmenin gururunu yaşıyoruz. Böylece karbon emisyonlarının en çok etki ettiği lojistik aşamalardan da kurtulmuş olduk. Artık rejeneratif pamuk için 10 binlerce mil öteden tedarik yapmıyoruz, Harran Ovası'ndan yüksek kaliteli yerli pamuk tedarik ederek, ülkemizin tarımsal üretim potansiyeline katkı sağlıyor ve ithal hammaddelerin lojistiğinden kaynaklanan yüksek karbon salınımının önüne geçiyoruz.'

Maritaş Denim, sürdürülebilir üretim yolculuğunda önemli bir adım daha atarak, çevre dostu üretim ve yerli tarımın desteklenmesi adına büyük bir katkı sağlamaya devam ediyor.

Bakmadan Geçme