Mevsimlik tarım işçileri için genelge hazırlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen 'Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı'na katıldı.

Kahramanmaraş 15 Şubat-

Toplantıda konuşan Bakan Işıkhan, Türkiye'nin büyük ve güçlü bir ülke olma yolunda kararlılıkla ilerlerken, üretime, istihdama ve kalkınmaya katkı sunan herkesin yanında olduklarına vurgu yaparak, 'Alın teriyle, emeğiyle bu ülkenin geleceğini samimiyetle inşa eden her bir vatandaşımızın hakkını korumak bizim temel sorumluluğumuzdur. Ancak unutulmamalıdır ki, milli iradenin üstünde hiç bir güç yoktur ve olamaz. Aziz milletimizin iradesine parmak sallayanlar, milli iradenin meşru temsilcilerine had bildirmeye çalışanlar, geçmişin karanlık alışkanlıklarını bugünün Türkiye'sine taşımaya çalışanlar büyük bir yanılgı ve gaflet içindedir' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin demokrasiye balans ayarı verilen günleri geride bıraktığına değinen Işıkhan, 'Vesayet odaklarının, millete rağmen siyaseti dizayn ettiği, bağımsız yargıya yön verdiği dönemler artık tarih olmuştur. Ve bu tarihi biz, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, milletimizle birlikte yazdık. Bugün Türkiye, sadece kendi istikametinde yürüyen, milletinin emanetine sahip çıkan bir ülkedir. Kimsenin vesayet hevesleriyle, tehdit diliyle, milletin iradesine müdahale etmesine izin vermeyiz, vermeyeceğiz. TÜSİAD gibi sivil toplum kuruluşlarının görevi de bu ilkelere uyarak ülkemize katkı sağlamaktır' değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Işıkhan, mevsimlik tarım işçiliğinin, Türkiye'de tarımsal üretimin önemli bir gerçekliği olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: 'Mevsimlik tarım işçileri ve aileleri, ekonomik ve sosyal sıkıntılarla karşı karşıyadır. İşçilerimiz, çalışma yerlerine giderken, çocuklarını da yanlarında götürmekte ve çocuklar da aile ekonomisine katkı sağlamak için ne yazık ki yaşlarına uygun olmayan tarımsal işlerde çalışma riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu sebeplerle, Bakanlığımız koordinasyonunda; mevsimlik tarım işçilerinin hem çalışma hem de yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik önemli faaliyetler yürütülmektedir. Bu toplantımız ile bakanlıklarımızın mevsimlik tarım işçilerine yönelik gerçekleştirdiği çalışmaların değerlendirilmesini ve geleceğe yönelik bir yol haritasının belirlenmesini amaçlıyoruz.'

Mevsimlik tarım işçileri projesi (METİP)

Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak için başka illere giden işçilerin ve ailelerinin yaşadığı sorunların ortadan kaldırılması amacıyla 'Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi' konulu Genelgenin 2010 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Işıkhan, 'Mevsimlik tarım işçilerimizin yaşadığı sorunlar, 2017 yılında tekrar gündeme alınmış ve genelge güncellenerek ilgili kurumların bu alandaki görev tanımları netleştirilerek, 2017 yılında 'Mevsimlik Tarım İşçileri' konulu Başbakanlık Genelgesi yürürlüğe girmiştir. Her iki genelge kapsamında, Bakanlığımızca; 'Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP)' uygulamaya girmiş olup, proje ile mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu illerde çalışmalar yapılmıştır. Bu kapsamda Valiliklerce, yıllık eylem planları hazırlanmış ve bu eylem planları doğrultusunda Bakanlığımız tarafından bu illere kaynak tahsisi yapılmıştır' bilgilerini paylaştı.

Işıkhan, son olarak; 2024/5 sayılı 'Mevsimlik Tarım İşçileri' konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmak amacıyla, bulundukları illerden, başka illere gidenlerin ve ailelerinin bu süreçte yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalara ilişkin; usul ve esasların belirlendiğini ifade eti.

Tarım işçileri ve aileleri için, önemli bir çerçeve çizen bu genelgede; öncelikle kamu hizmetlerinin, başlıklar halinde belirlendiğini kaydeden Bakan Işıkhan, böylece sorumlu/ilgili kurumların kendi çalışma alanlarına ilişkin süreçleri takip edebilmesinin de kolaylaştırıldığının altını çizdi.

Bakan Işıkhan, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik; tüm bakanlıkların ilgi odağına giren kamu hizmetlerinin şu şekilde belirlendiğini aktardı: 'Sağlık hizmetleri, eğitim hizmetleri, geçici yerleşim alanları, ulaşım ve güvenlik hizmetleri, istihdam ve sosyal güvenlik hizmetleri, sosyal hizmetler, Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri Bilgi Sistemi, mali kaynak, yatırım ve koordinasyon, mevsimlik gezici tarım işçileri eylem planı, İl/İlçe Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme Kurulu ile Mevsimlik Gezici Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu olarak bakanlıkların rolleri, sorumlulukları belirlenmiştir. Bu genelge kapsamında oluşturulması öngörülen; İl/İlçe Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme Kurullarında; ziraat odalarının da temsi edilmesi önemlidir. Bununla birlikte; çalışanların ücret, çalışma saatleri, barınma ve çalışma koşullarının belirlenmesi konularında ziraat odalarının da müdahil olabilecekleri hususunun önemli olduğu belirtmek isterim.' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme