Mobilya üretiminde Türkiye devler liginde

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin dünyanın 10'uncu büyük mobilya ihracatçısı olarak mobilya üretiminde artık devler liginde olduğunu belirterek, 'Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak verdiğimiz teşviklerle, sağladığımız desteklerle ülkemiz sanayinin parlayan yıldızlarından mobilya sektörümüzü yeni yatırımlarla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sektörümüzde faaliyet gösteren işletmeler tarafından gerçekleştirilen yeni veya ilave yatırımlar için son 22 yılda 2 bin 776 yatırım teşvik belgesi düzenledik. 75 milyar liralık yatırımın ve 68 bin nitelikli istihdamın önünü açtık.' dedi.

Bakan Kacır, Sakarya'da Mobilya ve Yatak Sanayicileri Derneği MOYSAD tarafından düzenlenen Mobilya Sektörü Zirvesi ve Arama Konferansı'na katıldı. Zirvenin, sektörün bugününe, yarınına ve hedeflerine ışık tutacağını belirten Kacır, şunları söyledi: “Millî Teknoloji Hamlesi” hedeflerimize giden yolda, sanayimizin çarkları işliyor. Mevcut üretim potansiyeli, kapasitesi ve oluşturduğu istihdam bakımından imalat sanayi içinde önemli bir konumda yer alan mobilya sektörümüz de bu tablonun mimarları arasında yerini alıyor. Yıllar içinde küçük ölçekli geleneksel atölye tipi üretim yapısından sıyrılarak bilgi tabanlı ve sermaye ağırlıklı üretim altyapısına kavuşan sektörümüzün; nitelikli ve yüksek katma değerli ürün kalitesi ile bugün küresel mobilya pazarında nasıl sağlam bir konuma sahip olduğunu gurur ve mutlulukla müşaade ediyoruz. Dünya'nın 10'uncu büyük mobilya ihracatçısı olarak mobilya üretiminde artık devler ligindeyiz.

Yatırıma teşvik

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak verdiğimiz teşviklerle, sağladığımız desteklerle ülkemiz sanayinin parlayan yıldızlarından mobilya sektörümüzü yeni yatırımlarla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sektörümüzde faaliyet gösteren işletmeler tarafından gerçekleştirilen yeni veya ilave yatırımlar için son 22 yılda 2 bin 776 yatırım teşvik belgesi düzenledik. 75 milyar liralık yatırımın ve 68 bin nitelikli istihdamın önünü açtık. Üreticilerimizin inovasyon kabiliyetlerini güçlendirecek, yenilikçi tasarımlara imza atmasını sağlayacak 15 Ar-Ge ve 15 tasarım merkezini sektörümüze kazandırdık. Sektörümüzün; 460 milyar doların üzerindeki küresel mobilya pazarından hak ettiği payı alması için mobilya üretimine yön veren tüm aktörlerle yakın bir iş birliği içerisindeyiz.

Dijitalleşme

Sektör temsilcilerimizin yakından bildiği üzere dijitalleşme; sürdürülebilirlik, akıllı ve yenilikçi ürünler sektörün geleceğini tayin ediyor. Otomasyon ve robotik sistemler, seri üretimde verimliliği artırmanın yanı sıra hassas ve müşteriye özel çözümler sunulmasına da fırsat tanıyor. Veri odaklı karar verme altyapısının oluşturulması, üretimden pazara değer zincirinin tüm aşamalarını optimize etmeye imkan tanıyor. Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojilerinin kullanımı, kişiselleştirme fırsatı sunarak müşteri deneyimini zenginleştiriyor.

3 ana sac ayağı

Mobilya sanayimizin 3 ana sac ayağı üzerinde yükselmesini hedefliyoruz. Bu yaklaşım doğrultusunda; sanayimizin katma değer ve sürdürülebilirlik odaklı büyüme ivmesini yükseltecek yeni teşvik enstrümanlarını sanayicilerimizin hizmetine sunuyoruz. Temmuz ayında yatırım teşviklerimizi daha etkin mekanizmalarla ikiz dönüşüme yönlendirmeyi hedeflediğimiz Yeşil Dönüşüm ve Dijital Dönüşüm Destek Programlarını süratle hayata geçirdik. Program doğrultusunda, yatırımcılarımızdan işletmelerimizin ikiz dönüşümde ihtiyaçlarını adresleyecek yol haritalarını hazırlamalarını ve bizlere sunmalarını bekliyoruz. Sunulan yol haritalarıyla uyumlu yatırımları, öncelikli yatırımlar uygulaması ile destekliyoruz.

Desteklediğimiz projeleri gerçekleştiren tesislere, yol haritasının uygulama süresince "Yeşil Dönüşüm Merkezi" veya “Dijital Dönüşüm Merkezi” unvanı veriyoruz. Sektör temsilcilerimizin verdiğimiz bu güçlü desteklerden azamî seviyede istifade etmesini beklediğimizi bu vesileyle vurgulamak isterim. Diğer yandan, her geçen gün hanesine yeni başarılar ekleyen mobilya sanayimizin, inovasyonu ve farklılaşmayı odağına alarak rekabet gücünü artırabilmesi için seferberlik ruhuyla çalışmalıyız. İstiyoruz ki Türk mobilyasının alametifarikası yüksek kalite, özgün ve yenilikçi ürünleri sunma kabiliyeti olsun. İnovasyon ve tasarım yetkinlikleriyle küresel trendlere yalnızca çevik bir şekilde yanıt vermesin. Estetik, fonksiyonellik ve teknoloji kullanımı açısından küresel mobilya pazarında trendleri tayin eden bir konumda sektörümüz yer alsın.

Küresel yenilik endeksi

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından Küresel Yenilik Endeksi 2024 Raporu açıklandı. Ülkemizin, yenilikçilikte imza attığı gurur duyulacak başarıların tescil edildiği bir tablo. Genel sıralamada 37. sırada yer alan ülkemiz üst-orta gelirli 34 ülke arasında 3. sıraya yükseldi. Markalar göstergesinde birinciyiz. Endüstriyel tasarımda birinciyiz. Özellikle tasarım alanındaki performansımızda aslan payını mobilya alanında gerçekleştirilen tasarımlar alıyor. Geçtiğimiz sene Türk Patent ve Marka Kurumumuz 54 bin 427yerli tasarım tescili gerçekleştirdi. Bunların 12 bin 223'ünü mobilya alanında tescil edilen tasarımlar oluşturdu.

AR-GE ve tasarım

İnanıyorum ki sektörümüze kazandıracağımız yeni Ar–Ge ve tasarım merkezleriyle mevcut rakamları daha da yukarı taşıyacağız. Bizler sektörümüzü daha üst seviyelere yükseltecek her adımda her daim sizlerle omuz omuza yürümeye, yanınızda olmaya devam edeceğiz. Ekonomimizdeki gelişmelerin de sizler tarafından yakından izlendiğinin farkındayız. Etrafımızda yaşanan çatışmalara ve 6 Şubat depremlerinin ağır mali faturasına rağmen Türkiye ekonomisi sürdürülebilir ve nitelikli büyüme patikasında yol almayı devam ettiriyor.

Bakmadan Geçme