MÜSİAD Libya şubesi, bölgesel ticarete güç katacak
MÜSİAD Libya Şubesi, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve üst düzey protokolün katılımıyla açıldı. Program kapsamında MÜSİAD Libya İş Forumu, B2B görüşmeler ve iktisadi çalışmalara yönelik görüşmeler gerçekleştirildi.
MÜSİAD Libya Şubesi, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz, Libya Ekonomi Bakanı Muhammad Al-Hawij başkanlığındaki Libya heyeti, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve Libya iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. MÜSİAD Libya Açılış Programında değerlendirmelerde bulunan Başkan Asmalı, Türkiye'nin Libya'da barış ve istikrardan yana olduğunu vurguladı.
MÜSİAD, her alanda Libyalı STK'lar ile iş birliğine hazır
Genel Başkan Asmalı, MÜSİAD'ın insani ve ticari diplomaside etkin bir sivil toplum kuruluşu olduğunu hatırlatarak, "MÜSİAD sadece iş insanları ile değil, Libya'nın istikrar ve refahı için Libyalı sivil topum kuruluşları ile her alanda iş birliğine hazırdır" dedi.
Genel Başkan Mahmut Asmalı sözlerini şöyle sürdürdü: "Libya'da kalıcı barış ve siyasi istikrarın sağlanması ve korunması en büyük temennimizdir. Dost ve kardeş Libya halkıyla omuz omuza çok güçlü projeler gerçekleştirebiliriz. İnsani ve ticari diplomaside etkin uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olarak MÜSİAD, sadece iş insanları ile değil, Libya'nın istikrar ve refahı için Libyalı sivil topum kuruluşları ile her alanda iş birliğine hazırdır. Eğitim'den kültüre, turizmden sağlığa, medyadan teknolojiye bir çok sahada iş birliği ile çığır açıcı işler yapabiliriz. Libya, keşfedilmiş petrol rezervleri itibariyle Afrika'daki en büyük ülke.
Bu sebeple Türkiye'nin ekonomik tecrübesinin denizden komşusu Libya'ya taşınması çok önemli. Libya'nın ekonomik ve stratejik önemine rağmen sivil toplum ve ticari ağ itibariyle Türkiye'nin ülkede şu an için yeterli düzeyde temsil edildiği söylenemez. Oysa Libya iş insanları ve kanaat önderlerinin birincil öneme sahip adresleri Türkiye'dir. MÜSİAD gibi güçlü ve sivil bir ticari örgütün Libya'da şube açması pek çok eksikliği giderme anlamında önemlidir. Libya pazarı aynı zamanda Afrika'ya açılan kapıdır. Temel bazı sorunlar giderildiği takdirde Türkiye'nin daha güçlü üretim yapması için gelecekte Libya'nın lojistik merkez olması kuvvetle muhtemeldir. Libya, Afrika'nın bütün ülkelerine kolaylıkla erişim sağlıyor. Avrupa'ya ve ülkemize yakın bir coğrafi noktada bulunması ise Libya'nın stratejik önemini daha da artırıyor. Unutulmamalı ki Türkiye ve Libya arasında 500 yılı aşkın kadim bir dostluk bulunuyor. MÜSİAD olarak bu dostluğu ticari ilişkilerimizle daha da güçlendireceğiz."
Libya, bizim için Afrika'ya açılan kapıdır
Libya'nın MÜSİAD ve Türkiye için Afrika'ya açılan bir kapı olarak görüldüğünü belirten MÜSİAD Libya Başkanı Murtaza Karanfil, "Ticari bakımdan da Libya Türkiye ilişkisi örnek mertebesinde kuvvetlidir" değerlendirmesinde bulundu.
Karanfil, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Libya ile bugünkü dostluğumuz ve kardeşliğimiz beş asır evveline gider. Tarih en zor günlerimizde birbirimize nasıl el uzattığımızın, birbirimize destek olduğumuzun en yakın şahididir. Tarihi, siyasi, sosyal ve askeri bakımlardan böylesi bir dostluğun başka iki ülkeye nasip olduğu pek görülmemiştir. Ticari bakımdan da Libya Türkiye ilişkisi örnek mertebesinde kuvvetlidir. Biz nasıl yurt dışında müteahhitlik hizmetleri sunmayı Libya coğrafyasında öğrenip mükemmelleştirdiysek Libya da bizimle birlikte global ticaretin kapalı kapılarını açmayı başarmıştır. Libya'nın geçmişten beri ihmal edilmiş, potansiyeli değerlendirilmediği için eksik bırakılmış pek çok açığı mevcut. Biz tüm samimiyetimizle bu açıkları kapatmaya, bu eksikleri gidermeye hazırız. Bütün bu işleri Libya halkı için başaracak kudrette olduğumuzun altını çizerek belirtmek isterim. Bizim için Libya Afrika demek Afrika'ya açılan kapı demektir.
Biz çalışmalarımızı, birlikte yol almayı, birlikte kazanmayı ve birlikte başarmayı isteyen iki ülkenin âli menfaatini düşünen, asla ve asla kısa vadeli çıkarlar peşinde koşmayan bir anlayışla sürdürüyoruz. Çünkü Libya ile ilişkilerimizin özünü samimi kardeşlik hissiyatımız oluşturuyor. İşte bu yüce ilkeler ışığında attığımız bu adım, yani MÜSİAD Libya Şubesini açıyor olmamız, aksiyon safhasına geçtiğimizin en kuvvetli göstergesidir."
MÜSİAD Libya Açılış Töreni sonrası, Libya Ekonomi Bakanı Muhammad Al-Hawij, Libya Sanayi ve Maden Bakanı Ahmet Ebu İsa ve beraberindeki Libya heyeti ile bir araya gelen MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve MÜSİAD heyeti, ikili ticari ilişkilerin güçlendirilmesi ve bu alanda atılacak adımları değerlendirdi.
Türkiye zor anlarda her zaman Libya'nın yanında oldu
Açılış programı sonrasında Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve kabine üyelerinin katılımıyla düzenlenen programa katılan Genel Başkan Asmalı, MÜSİAD'ın çalışmaları ve projelerine ilişkin bilgiler paylaştı.
Başbakan Dibeybe ise Türkiye ve Libya'nın ortak tarihi ve kültürel bağlarına dikkat çekerek, bölgede ticaret yapmak isteyen iş insanlarına tüm kolaylığın sağlanacağını vurguladı. Türk ve Libyalı iş insanlarını bir araya getiren buluşmanın iki ülke arasında iletişimin geliştirilmesini sağladığını belirten Dibeybe, bu gelişmenin "gerçek bir ticari köprü oluşturduğunu" ifade etti. Türkiye'nin zor anlarda her zaman Libya'nın yanında olduğunu hatırlatan Dibeybe, bu platformu mutluluk ve memnuniyet içerisinde karşıladığını, yapılan bu başlangıca hükümet olarak gerekli desteği vereceklerini söyledi. Türkiye'yi kardeş ve ortak bir ülke olarak nitelendiren Dibeybe ayrıca, "Türkiye geçmiş yıllar içerisinde çok büyük gelişimler kaydetti. Türkiye'nin yıllar içerisinde yapmış olduğunu bu gelişme ve bu gelişim süreci içerisindeki bu kazanmış olduğu tecrübeyi biz de kendi ülkemizde uygulamak istiyoruz." şeklinde konuştu. Libya'yı bankacılık, altyapı, sanayi gibi birçok alanda geliştirmeyi ve yatırıma açık hale getirmeyi hedeflediklerini dile getiren Dibeybe, bu bağlamda Türk ve Libyalı iş adamları için gerekli fonların verilmesi noktasında destek sunacaklarını söyledi. Dibeybe, Türkiye'nin gıda ve sağlık alanında kaydettiği gelişmelere işaret ederek, Libyalı iş adamlarına Türk meslektaşlarıyla yardımlaşma içerisinde olma çağrısında bulundu. Bununla birlikte, ticaret ve yatırım için sabit ve istikrarlı bir ortama ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Dibeybe, ülkesinin bu duruma adım adım ilerlediğini ifade etti.
MÜSİAD Libya İş Forumu geniş katılımla gerçekleştirildi
MÜSİAD Libya Açılış Programı kapsamında ayrıca B2B görüşmelerin de gerçekleştirildiği MÜSİAD Libya İş Forumu düzenlendi. Program kapsamında Türk ve Libyalı iş insanları bir araya gelerek ticaret alanında istişarelerde bulundu.
Programa MÜSİAD Genel Başkan Yardımcıları Davut Altunbaş ve Soner Meşe, MÜSİAD Yurtdışı Teşkilatlanma Komisyonu Başkanı Hıfsı Soydemir, MÜSİAD İhracatı Geliştirme Komisyonu Başkanı Abdülkadir Sıcakyüz, MÜSİAD İhracatı Geliştirme Komisyonu Başkan Yardımcısı Halit Kerim, MÜSİAD Makine Sektör Kurulu Başkanı İsmail Somalı, MÜSİAD Sakarya Başkanı İsmail Filizfidanoğlu ve MÜSİAD'lı iş insanları katıldı.
Öte yandan Libya programı çerçevesinde Trablus'ta bulunan MÜSİAD heyeti, Libya'da 48. Uluslararası Trablus Fuarını ziyaret ederek incelemelerde bulundu.