O maden 135 kez denetlenmiş
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasıyla ilgili, 'Bizim en son donanımlı 8 mobil araçlarımız orada. Topraktan ve sudan aldığımız numuneleri tek tek incelediğimiz çok güzel, donanımlı araçlarımız var. 50 kişilik ekibimiz de orada. Günde 9 tane numune alıyorlar. Orada şu ana kadar herhangi bir riske rastlanmadı.' dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki bir TV kanalının programına katıldı. Programda, Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağında meydana gelen toprak kayması sonrası başlatılan çalışmalar ile 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgenin yeniden inşa çalışmaları ve İstanbul'un depreme hazırlığı konularına ilişkin güncel bilgileri paylaşan Bakan Özhaseki, merak edilen soruları da cevapladı.
Daha önce geçirdiğim bir kazadan dolayı ameliyat olmam gerekti
Maden kazasının yaşandığı gün özel sağlık sorunları sebebiyle İliç'e gidemediğini belirten Bakan Mehmet Özhaseki, “Daha önce geçirdiğim bir kazadan dolayı olmam gereken bir ameliyat vardı. Bir ay kadar önce doktorumuz yaptı. Ama ikinci ameliyata da ihtiyaç duyuldu. Geçtiğimiz hafta çarşamba günü yatıp perşembe sabahı ameliyat oldum. O da İliç'teki maden kazasına denk geldi. Narkoz nedeniyle, ameliyat olduğum bir ortamdan bölgeye gitme imkanım yoktu. Haliyle gözümün altları bantlarla dolu. Bir taraftan da tam maden kazasına denk geldi. Bugün de oradaydım zaten. Ciddi bir şişlik vardı.” ifadelerini kullandı.
O madeni 135 kez denetlemişiz
İliç'teki maden ocağında meydana gelen toprak kayması sonrası devam eden çalışmalara ilişkin bilgiler veren Bakan Özhaseki, Bakanlık ekiplerinin 135 kez denetim yaptığını ve cezai işlemler uyguladığını söyledi.
Çevre izin ve lisans belgesine ilişkin de Bakan Özhaseki, şunları söyledi: “Çevre izin ve lisans belgesi 5 yıllığına veriliyor. 5 yılda bir yenilemesi gerekiyor. 2 bin sayfaya yakın doküman var. Nasıl yapacaklarıyla ilgili bütün prosesleri tek tek anlatıyor. 135 kez denetlemişiz. Özellikle 2022'de orada bir boru patlaması olmuş. Boru patlaması olunca arkadaşlar bütün dikkatini oraya vermiş. İşlem yapmışlar. O günkü parayla 16 milyon TL civarında para cezası yazmışlar. Oradaki en yüksek para cezası. Sonra kapatma cezası vermişler. Arkasından savcılığa suç duyurusunda bulunmuşlar ve sonra da o günden bu tarafa 95 kere daha denetlemişler. O boru tamir edilip yenilendikten sonra işlemin normal hale geldiğini ispatlamışlar. Ekipler gitmişler, bakmışlar ki sıkıntı yok. Madenin yeniden çalışmasına bir müddet sonra izin vermişler. Valilik, İl Müdürlüğümüz bütün dikkatlerini oraya vermişler. Neredeyse her hafta denetlemeye gitmişler. Şu ana kadar herhangi bir sıkıntı da gözükmemiş.”
ÇED için 25 kuruma görüş gönderiyoruz
Verilen ÇED raporları için yaklaşık 25 kurumdan görüş aldıklarını ifade eden Bakan Özhaseki, “ ‘Burada şöyle bir faaliyet olacak, şunları yapacaklar ve şunları vaat ediyorlar. Ne diyorsunuz?' diye soruyoruz. 25 kurumdan görüşün tamamı olumlu gelmişse, ‘yapabilir' demişlerse, bizim söyleyecek fazla bir şeyimiz kalmıyor. Sonra vatandaş görüşüne açıyoruz, onlar da ikna olmuşsa, ‘yapabilirsin' diyoruz.” dedi.
Savcılığın soruşturma başlattığını hatırlatan Bakan Özhaseki, “Biz 5 bakan orada devlet olarak tek tek neler yaptığımızı kamuoyuna anlattık. Hepimiz ayrı ayrı müfettiş gönderdik. Tek tek inceliyorlar. İşin cezai boyutu savcılıkta ama idari boyutunda bir eksiklik varsa, bunun sorumlularını bulmak bizim boynumuzun borcu.” diye konuştu.
8 mobil aracımız sahada
Bakan Yardımcısı ve genel müdürlerle birlikte 50 kişilik ekibin ilk andan itibaren bölgede çalıştığını belirten Bakan Mehmet Özhaseki, “Maden sahasından akan malzemenin Fırat nehrine sızmasını önlemek için ilk anda ekiplerimiz, menfez kapaklarını kapattılar. Yani Sabırlar Deresi'nden gelen ve baraja doğru giden suyun önünü sedde yaparak kestiler.” dedi. Bölge ile ilgili önem verdiği konulardan birinin de çevre olduğuna dikkat çeken Bakan Özhaseki, “Bizim mobil araçlarımız orada. 8 tane donanımlı, topraktan ve sudan aldığımız numuneleri tek tek incelediğimiz çok güzel araçlarımız var. Günde 9 tane numune alıyorlar. Bizim dışımızda 3 ayrı bağımsız bu işi inceleyebilecek laboratuvar var. Üçüne de gönderiyorlar. Her gün aldığımız numunelerde, havada, suda ve toprakta, herhangi zehirli bir atığa rastlamadık.” şeklinde konuştu.
Hatay'ın her yerinde inşaatlar yükseliyor
Bakan Mehmet Özhaseki, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan çalışmalara ilişkin soruları da cevapladı. Deprem bölgesinde bir yıl gibi kısa bir sürede yapımı tamamlanan 46 bin konutu dağıttıklarını belirten Bakan Özhaseki, mart ayı içerisinde bu sayının 75 bine yükseleceğini, 1,5 yıla kadar da toplam 307 bin konutu hak sahiplerine teslim edeceklerini söyledi. Hatay'da 2016-2017 yılında, Emek-Aksaray Mahallesi'nde dönüşüm yapacakları zaman nasıl engellendiğini hatırlatan Bakan Özhaseki, “Depremden sonra orada taş üstünde taş kalmadı. Saatlerce dil döktüğüm mahallede bana mani olanların azıcık vicdanı varsa, şimdi sızlıyor mu? Binlerce insan orada öldü. Şimdi de çıkıp ‘buraya bir şey yapmıyor' derlerse çarpılırlar. O mahallede, Aksaray'a, Atatürk Caddesi'ne, Uzun Çarşı'ya baksınlar. Hatay'ın dört bir yanında şu anda inşaatlar yükseliyor.” diye konuştu.
İstanbul'da 319 yerde kentsel dönüşüm var
Bakan Mehmet Özhaseki, İstanbul'un depreme hazırlığı konusundaki soruları da cevapladı. İstanbul'da 600 bin kadar binanın olası Marmara depreminde yıkılma riski taşıdığını anlatan Bakan Özhaseki, “Bunların dere yatağında olanları ve sıvılaşmış alanda bulunanları çok riskli. Büyük bölümü imarlı, ruhsatlı yapılar ve 30-40 yıllık binalar. İstanbul için Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü devrede. İstanbul'da 319 yerde kentsel dönüşüm çalışması devam ediyor.” dedi.
İstanbulluların yoğun ilgi gösterdiği ‘Yarısı Bizden' kampanyasıyla da vatandaşı desteklediklerini ifade eden Bakan Özhaseki, "Evini yıkıp, yeniden yapmak isteyenlere 1,5 milyon lira destek veriyoruz. 100 bin lira da tahliye parası veriyoruz. Devlet, neredeyse yüz metrekarelik bir evin yapım maliyetinin tamamını veriyor." şeklinde konuştu.
Bakan Mehmet Özhaseki, Tunceli ve İzmir'in de deprem riski bulunan şehirlerden olduğunu belirterek, “Tunceli'de mikro bölgeleme çalışmasına başladık. Yıkılması gerekenler ve yıkılma riski taşıyanlar ve onların dönüşümü için yeni alanlar belirleniyor. Önümüzdeki günlerde inşallah paylaşacağız.” ifadelerini kullandı.